O Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα για την προκήρυξη εκλογών στις 14 Μαΐου. Οι κάλπες στην Τουρκία θα στηθούν κανονικά, όπως είχε προγραμματιστεί, παρά τους φονικούς σεισμούς που άλλαξαν για πάντα τη χώρα.
Το προεδρικό διάταγμα για την προκήρυξη εκλογών στις 14 Μαΐου στην Τουρκία υπέγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Στις 14 Μαΐου, την πρώτη Κυριακή μετά από δυο μήνες το έθνος μας θα ψηφίσει για να εκλέξει πρόεδρο και βουλευτές. Εύχομαι καλή τύχη σε όλο το έθνος μας», είπε.
Από αύριο (11/3) επίσημα ξεκινά η προεκλογική περίοδος. «Κατά την προεκλογική περίοδο στην κορυφή της ατζέντας μας θα είναι η επούλωση των πληγών των σεισμοπαθών μας και η αποκατάσταση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων αυτής της καταστροφής», είπε χαρακτηριστικά.
Όλα δείχνουν ότι οι εκλογές θα είναι οι πιο σημαντικές στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Και αυτό γιατί θα καθορίσουν αν η χώρα θα ακολουθήσει έναν πιο δημοκρατικό δρόμο ή θα συνεχίσει την ολοένα και πιο αυταρχική πορεία που χάραξε ο ισχυρός άνδρας της γείτονος που κυβερνάει με σιδηρά πυγμή εδώ και δύο δεκαετίες.
O Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να είναι πιο ευάλωτος από ποτέ. Όχι μόνο λόγω του σεισμού αλλά και λόγω του διψήφιου πληθωρισμού και της ανησυχίας για την αυξημένη συγκέντρωση εξουσιών γύρω από τον εαυτό του και τους οικείους του. Κυβερνά την Τουρκία από το 2003, πρώτα ως πρωθυπουργός και ως πρόεδρος από το 2014, αλλά οι φετινές εκλογές αναδεικνύονται σε μεγάλο «πονοκέφαλο»
Η χώρα παλεύει με μια ταραγμένη οικονομία, τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και τις συνέπειες του ισχυρού σεισμού που σκότωσε περισσότερους από 46.000 ανθρώπους και άφησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να στεγάζονται σε σκηνές ή προσωρινά καταλύματα σε 11 τουρκικές επαρχίες.
Πολλοί επέκριναν την απάντηση της κυβέρνησής του στον σεισμό και κατηγορούν τον ίδιο τον Ερντογάν ότι απέτυχε να προετοιμάσει μία σεισμογενή χώρα για μια προδιαγεγραμμένη καταστροφή.
Αντίπαλός του στις κάλπες ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και πρώην γραφειοκράτης.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του ζωή το 1971 ως σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών και σταδιακά ανέβηκε στην τουρκική γραφειοκρατία. Το1992 έγινε διευθυντής του Οργανισμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων (SSK) και δύο χρόνια μετά ανακηρύχθηκε «Γραφειοκράτης της Χρονιάς» από οικονομικό περιοδικό. Το 1999 συνταξιοδοτήθηκε.
Η πρώτη του παρουσία στο τουρκικό κοινοβούλιο ήρθε μετά τις εκλογές του 2002, κατά τις οποίες ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία. Το 2007 έγινε αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP. Το 2009 έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και έχασε από τον υποψήφιο του AKP.