Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει προσωρινό ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο μέχρι να εισαχθεί νέος δείκτης στην αγορά, δήλωσε σήμερα (5/10) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Η καθιέρωση ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο συνολικά είναι μια προσωρινή λύση έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών της ΕΕ που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για αυτό», διεμήνυσε.
Η Φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι θα διευκρινίσει σε επιστολή της προς τους ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται στην Πράγα από την Πέμπτη ότι η ΕΕ πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα κοινό σύστημα προμηθειών της ΕΕ για την ενέργεια. Η ανακοίνωση της «σιδηράς κυρίας» της ΕΕ έρχεται μετά τα ομαδικά πυρά που δέχθηκε η Γερμανία ότι κάνει το δικό της παιγνίδι μετά την ανακοίνωση του Βερολίνου για πακέτο στήριξης ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
«Μετά τον χειμώνα θα ξαναγεμίσουμε τους ταμιευτήρες μας και εφόσον διαπιστώσουμε ότι πάλι στην παγκόσμια αγορά το ένα μέλος της ΕΕ προσπαθεί να ξεπεράσει το άλλο σε προσφορές, στέλνοντας τα ύψη τις τιμές της ενέργειας, θα πρέπει να έχουμε κοινή προμήθεια, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ενισχύσουν την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, πραγματοποιώντας τεστ αντοχής και χρησιμοποιώντας δορυφορική επιτήρηση για τον εντοπισμό πιθανών απειλών.
«Οι πράξεις δολιοφθοράς κατά των αγωγών Nord Stream έδειξαν πόσο ευάλωτη είναι η ενεργειακή μας υποδομή. Είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων να προστατεύσουν καλύτερα αυτήν την κρίσιμης σημασίας υποδομή», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξει στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Έχουμε μειώσει κατά 10% την κατανάλωση αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι καλό, αλλά όχι αρκετό», σημείωσε ακόμη η κα φον ντερ Λάιεν. «Η αποθήκευση αερίου είναι κοντά το 90% πλέον, κάτι που βρίσκεται 15 ποσοστιαίες μονάδες πιο πάνω από πέρυσι», ανέφερε.
Το γερμανικό σχέδιο που προκάλεσε αντιδράσεις
Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπεραμύνθηκε του σχεδίου της κυβέρνησής του. «Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι δικαιολογημένα. Δεν είναι μεμονωμένα και έχουν υιοθετηθεί και σε άλλες χώρες. Όπως πολλές άλλες χώρες, θα κάνουμε το ίδιο με το φυσικό αέριο. Κάποιοι έχουν μπει από καιρό στη διαδικασία να κάνουν ακριβώς αυτό που σχεδιάσαμε για φέτος και για τα επόμενα δύο χρόνια, με μεγάλη υποστήριξη και μέτρα», δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.
Αντιμετωπίζοντας βαριές πιέσεις από τη βιομηχανία και τους καταναλωτές, όπως επίσης και από τους ψηφοφόρους στις περιφερειακές εκλογές της Κάτω Σαξονίας την Κυριακή, ο Σολτς επιμένει στο σχέδιό του για να μετριάσει τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας. Στην Ρώμη, όπως και στο Παρίσι μεταξύ άλλων, επιμένουν για την ανάγκη αλληλεγγύης και αντιδρούν στη μονόδρομη εστίαση του Βερολίνου στις γερμανικές και όχι στις προτεραιότητες της ΕΕ
«Γαλλο-ιταλικό μπλοκ» κατά του Βερολίνου
Η γερμανική κίνηση πυροδότησε φωνές διαμαρτυρίας από τους Ιταλούς και Γάλλους Επιτρόπους στην ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν, σύμφωνα με το Politico. Η γαλλοϊταλική καταγγελία κατά της Γερμανίας είναι ότι το Βερολίνο θα πλήξει την κοινή αγορά της ΕΕ, θέτοντας τις γερμανικές εταιρείες που χρηματοδοτούνται από το κράτος σε αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους.
Τζεντιλόνι και Μπρετόν «έριξαν χειροβομβίδα» εναντίον του Σολτς το βράδυ της Δευτέρας, γράφοντας ένα άρθρο για μια σειρά εφημερίδων που ζητούσαν αλληλεγγύη και κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για την επίλυση της ενεργειακής κρίσης. Λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Πράγα, ζήτησαν «αμοιβαία εργαλεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τα οποία φαινόταν να υποδηλώνουν το είδος των από κοινού εγγυημένων δανείων που χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στην πανδημία του κορονοϊού.