Μπορούν τα προϊόντα της ελιάς να προστατέψουν το ανθρώπινο σώμα από το σύνδρομο του οξειδωτικού στρες; Η απάντηση στο ερώτημα είναι καταφατική, με βάση τουλάχιστον τα αποτελέσματα έρευνας του Ελληνικού και του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Οξειδωτικού Στρες, σε Θεσσαλονίκη και Σαλέρνο Ιταλίας αντίστοιχα, και του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Τροφίμων και Μηχανικής του Τμήματος Γεωπονίας στο ΑΠΘ.
«Το ελαιόλαδο, οι ελιές και τα φύλλα ελιάς, μπορούν να επηρεάσουν το οξειδοαναγωγικό σύστημα και να προστατεύσουν το σώμα μας από το σύνδρομο του οξειδωτικού στρες, και πιθανόν να επιμηκύνουν τη διάρκεια της ζωής μας», αναφέρεται στην έρευνα.
Το οξειδωτικό στρες (ΟΣ) είναι η αντίδραση του οργανισμού σε εξωγενείς ή/και ενδογενείς στρεσογόνους παράγοντες, όπως το κάπνισμα ή οι προσβολές από ασθένειες, και προκαλεί δυσλειτουργία του οξειδοαναγωγικού συστήματος. Εξαιτίας της δυσλειτουργίας αυτής τα ενεργά οξειδωτικά είδη καθίστανται εκτός αντιοξειδωτικού ελέγχου, προκαλώντας εξασθένηση της κυτταρικής άμυνας, με πιθανές φυσικές και χημικές αλλαγές σε όλο το σώμα, που τελικά οδηγούν στο οξειδωτικό στρες.
Το ΟΣ, όπως τονίζεται στην εργασία, είναι το αποτέλεσμα της ανισορροπίας μεταξύ των αντιοξειδωτικών που περιέχει η δίαιτα που κάποιος ακολουθεί, και της παρουσίας των ελεύθερων ριζών που υπάρχουν στο σώμα του κάθε ανθρώπου. Επειδή δεν συνοδεύεται από κλινικά συμπτώματα ο μόνος τρόπος είναι να διαγνωσθεί μέσω ειδικών εργαστηριακών τεστ.
Η μεθοδική κατανάλωση του ελαιόλαδου, το οποίο αποτελεί φυσικό φρουτοχυμό και φυσική μονοακόρεστη λιπαρή ύλη πλούσια σε πολυφαινόλες, «ευθύνεται» για τη μακροζωία των ανθρώπων που ζουν στη λεκάνη της Μεσογείου και για τα χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Οι ελιές και τα φύλλα ελιάς περιέχουν επίσης πολυφαινόλες που δρουν ως λειτουργικά συστατικά, προστατεύοντας τον οργανισμό μας από διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.
«Ιδιαίτερα η γνωστή σε όλους μας μεσογειακή δίαιτα φαίνεται να προστατεύει τα κύτταρα από την σμίκρυνση των τελομερών, που αποτελεί νέο βιοδείκτη γήρανσης και ασθενειών, στενά συνδεδεμένων με το οξειδωτικό στρες», υπογραμμίζεται στην εργασία.