Η Μαρία Μακρόγιαννη απασχόλησε πριν μερικούς μήνες τα ελληνικά ΜΜΕ όταν έγινε γνωστό το κοινωνικό έργο που παρήγε σε μια περίοδο που οι πρόσφυγες έρχονταν σορηδών στη χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα, η «Μαμά Μαρία», όπως την αποκαλούν, αποφάσισε να μην κατηγοριοποιήσει τους ανθρώπους με βάση το χρώμα του δέρματος, τη χώρα καταγωγής ή τη γλώσσα τους και έτσι ξεκίνησε να ταΐζει αφιλοκερδώς χιλιάδες πρόσφυγες στην ταβέρνα της στη Σάμο.
Δυστυχώς ο ρατσισμός και η αμάθεια των συγχωριανών της, οι οποίοι την απειλούσαν ότι αν δεν διώξει τους πρόσφυγες θα την έδερναν, την ανάγκασαν να βάλει λουκέτο στην επιχείρησή της. Η κυρία Μαρία δεν το έβαλε όμως κάτω και συνέχισε να προσφέρει φαγητό σε ανθρώπους που είχαν ξεριζωθεί από τον τόπο τους και ζητούσαν βοήθεια. Τους έστρωνε στο τραπέζι του σπιτιού της, τούς έδινε από το υστέρημά της και ποτέ δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά.
Κατά το olivemagazine, την προσφορά της αναγνώρισε ακόμη και το βρετανικό BBC, το οποίο πρόσφατα δημοσίευσε μια μίνι συνέντευξή της. Σε αυτή η ανιδιοτελής γυναίκα έδειξε πόσο πραγματικά δεμένη είναι με τους πρόσφυγες. Αφού μίλησε για τα απειλητικά τηλεφωνήματα που δεχόταν, αποκάλυψε ότι έκλεισε την ταβέρνα και πλέον δέχεται τους πρόσφυγες στο σπίτι της. «Ποτέ δεν έχουμε διώξει κανέναν από το σπίτι», λέει. «Πάντα κάθε μέρα τους περιμένω, τι ώρα θα’ ρθούνε και μάς γεμίζει αυτό», εξηγεί.
Μια προσφυγοπούλα μιλά στην κάμερα και λέει ότι επειδή τούς φροντίζει τόσο, νιώθει τη «Μαμά Μαρία» γιαγιά της. «Έχουμε έναν κήπο από πέρυσι. Τούς έχω παραχωρήσει ένα μέρος και φυτεύουν ντομάτες, αγγούρια και από εκεί τρώμε. Από εκεί τα κάνουμε όλα», λέει η κα. Μακρογιάννη, η οποία πλέον δεν έχει το εισόδημα που κάποτε είχε λόγω της ταβέρνας.
«Ένα μήνυμα που πρέπει να δώσω είναι ότι πρέπει να τους αγκαλιάσουμε όλοι μαζί. Γιατί έτσι πρέπει. Τον συνάνθρωπό μας δεν τον πετάμε. Πρέπει να τούς αγκαλιάσουμε, να τούς δείξουμε λίγο αγάπη», λέει η κα. Μαρία, καθώς κλείνει το βίντεο. «Μού δίνει ζωή. Και δεν θα σταματήσουμε ποτέ. Και να μην έχουμε, θα δίνουμε αγάπη».