Back to top

Αστεροειδής διαλύθηκε στην ατμόσφαιρα και φώτισε τον ουρανό της Νοτίου Αφρικής

04/06/2018 - 20:57

Ένας μικρός αστεροειδής με το όνομα «2018 LA» είχε εντοπιστεί από το τηλεσκόπιο Catalina Sky του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και ήταν ο τρίτος ιστορικά που είχε ανακαλυφθεί ότι εκ των προτέρων ότι βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη.

Ο αστεροειδής που είχε ονομαστεί αρχικά «ZLAF9B2» είχε μήκος περίπου δύο μέτρα και έγινε αντιληπτό το Σάββατο 2 Ιουνίου ότι θα διαλυθεί στη γήινη ατμόσφαιρα, κάτι που συνέβη λίγες ώρες μετά στη Νότιο Αφρική.

Όπως αναφέρει το cnet.com, εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα 17 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και δημιούργησε μια μπάλα φωτιάς στον ουρανό, καθώς καταστράφηκε.

«Είναι μόλις η τρίτη φορά που ανακαλύπτεται ένας αστεροειδής να βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη και η δεύτερη φορά που έγινε δυνατό να προβλεφθεί η τοποθεσία της πρόσκρουσης», δήλωσε ο επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Κοντινών στη Γη Αντικειμένων της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), Πολ Τσόντας.

Μία αξιοπρόσεκτη λεπτομέρεια είναι ότι και οι προηγούμενες δύο ανακαλύψεις, καθώς και η τελευταία, έγιναν από τηλεσκόπιο Catalina Sky Survey και μάλιστα στη βάρδια του ίδιου παρατηρητή, του Ρίτσαρντ Κοβάλσκι.

Ο πρώτος αστεροειδής που είχε ανιχνευθεί ότι πρόκειται να πέσει στον πλανήτη μας, ήταν ο «2008 TC3», διαμέτρου τεσσάρων μέτρων, που ανακαλύφθηκε 19 ώρες πριν την πρόσκρουση, η οποία συνέβη πάνω από το βόρειο Σουδάν.

Η δεύτερη περίπτωση ήταν ο «2014 ΑΑ», ο οποίος ανακαλύφθηκε μόνο λίγες ώρες προτού πέσει στον Ατλαντικό Ωκεανό την 1η Ιανουαρίου 2014.