Back to top

Αρχίζουν τα προβλήματα στη Βρετανία: Σε υψηλά εξαετίας εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός

13/12/2017 - 12:24

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών σκαρφάλωσε τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στη Βρετανία, σε μία απροσδόκητη εξέλιξη, η οποία πιέζει τα νοικοκυριά και προκαλεί ανησυχία στις αγορές. Και τούτο γιατί οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν ο κύριος παράγοντας στήριξης της οικονομίας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, που εκτιμάται ότι στην αυριανή συνεδρίαση θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, καλείται τώρα να εξηγήσει στον υπουργό Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, την εκτίναξη του τιμαρίθμου και να αναζητήσει τρόπους τιθάσευσής του. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο στο 3,1%, με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις να καταγράφονται στα αεροπορικά εισιτήρια, τα παιχνίδια υπολογιστών και τη σοκολάτα. 

Όπως σχολίαζαν αναλυτές, οι αυξήσεις αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο από την αισθητή υποτίμηση της στερλίνας και σε μικρότερο την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου. 

Ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή υπερβαίνει κατά περισσότερο από 1 μονάδα τον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%, γεγονός που υποχρεώνει τον διοικητή, Μαρκ Κάρνι, να παρουσιάσει σε επίσημη επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών έως τον Φεβρουάριο τα μέτρα με τα οποία προτίθεται να απαντήσει στην εξέλιξη αυτή. 

Το έργο της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία τον περασμένο μήνα αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Και τούτο γιατί η βρετανική οικονομία έχει κατεβάσει αισθητά ταχύτητα φέτος. Μία περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων (που θα συνιστούσε τον πιο εύκολο τρόπο για συγκράτηση των τιμών καταναλωτή) θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης, η οποία για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια είναι σαφώς πιο αδύναμη από εκείνη της Ευρωζώνης. Το εάν θα καταφέρει να ανεβάσει και πάλι ταχύτητα μέσα στο 2018 θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την εξέλιξη, που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα σχέση της χώρας με την Ε.Ε. μετά την έξοδο. 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι τον Ιούνιο του 2016 ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Βρετανία ήταν μόλις 0,5%. Πλέον έχει οδηγηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2012. Αισθητή άνοδο καταγράφουν όμως και οι τιμές παραγωγού. 

Το κόστος των πρώτων υλών -πολλές από τις οποίες είναι εισαγόμενες- έκανε τον Νοέμβριο άλμα 7,3% σε ετήσια και 4,8% σε μηνιαία βάση. Ήταν η πρώτη αύξηση από τον Αύγουστο και συνολικά η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο. 

Υπό τις συνθήκες αυτές τα εργοστάσια της Βρετανίας αύξησαν τις τιμές, που χρεώνουν κατά 3% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2016 και κατά 2,8% σε σχέση με τον Οκτώβριο.