Back to top

Αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο

26/11/2023 - 23:02

Ελεύθερο και με γοργούς ρυθμούς, ένεκα των ισχυρών ανέμων και των ρευμάτων, κινείται το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο.

Το A23a – όπως είναι η κωδική του ονομασία – αποκολλήθηκε απ’ την Ανταρκτική και όπως αποτυπώνεται στις δορυφορικές αυτές φωτογραφίες πλέει προς τον Νότιο Ωκεανό.

Ένα ιστορικό, πλην όμως ανησυχητικό γεγονός, καθώς το παγόβουνο – γίγας είχε να μετακινηθεί εδώ και 37 χρόνια. Τελευταία φορά, αποκολλήθηκε το 1986. Πολύ γρήγορα, όμως, ενώθηκε με τον παγωμένο πυθμένα στη θάλασσα Weddell, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα παγωμένο νησί. Αυτά, βεβαίως, μέχρι σήμερα.

Όλιβερ Μαρς – Παγετωνολόγος
Αυτό το παγόβουνο είναι ένα από τα παλαιότερα στην Ανταρκτική καθώς και το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι με την πάροδο του χρόνου μάλλον έχει λεπτύνει ελαφρώς και έχει αυτή τη μικρή επιπλέον άνωση, που του επέτρεψε να σηκωθεί από τον πυθμένα του ωκεανού και να ωθηθεί από τα ωκεάνια ρεύματα.

Πρόκειται για ένα παγόβουνο – γίγας, που ζυγίζει σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο μετρικούς τόνους και έχει έκταση 4 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Με άλλα λόγια, όση η μισή Κύπρος. Οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει μικρομετακινήσεις του ήδη από το 2022, οι οποίες έγιναν εντονότερες τους τελευταίους μήνες, μέχρι που το παγόβουνο αποκολλήθηκε εντελώς και άρχισε το ταξίδι προς το άγνωστο.

Ένα ταξίδι, που θέτει σε κίνδυνο το οικοσύστημα της περιοχής, απειλώντας από φώκιες μέχρι πιγκουΐνους, αλλά ελλοχεύει κινδύνους και για τη ναυσιπλοΐα, ειδικά εάν τα ρεύματα το οδηγήσουν προς την αφρικανική ήπειρο.

Όλιβερ Μαρς – Παγετωνολόγος
Ένα παγόβουνο αυτής της κλίμακας έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στο Νότιο Ωκεανό παρόλο που είναι πολύ πιο ζεστός και θα αρχίσει να λιώνει πιο γρήγορα. Θα μπορούσε, ακόμα, να μετακινηθεί αρκετά βόρεια προς τη Νότια Αφρική, όπου μπορεί να διαταράξει τη ναυτιλία.

Χωρίς η αιτία της αποκόλλησης να δίνεται ξεκάθαρα, οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή φέρει ίσως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Κάτι για το οποίο προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους και ο Αντόνιο Γκουτέρες, που βρέθηκε στην παγωμένη Ανταρκτική.

Αντόνιο Γκουτέρες – Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ
Αυτό που συμβαίνει στην Ανταρκτική δεν μένει στην Ανταρκτική. Αυτό αλλάζει τον τρόπο, με τον οποίο εξελίσσονται τα ρεύματα σε όλο τον κόσμο στον οποίο διανέμεται το ζεστό νερό. Αυτό έχει αντίκτυπο στις πλημμύρες, στις καταιγίδες στις άλλες καταστάσεις που δημιουργούν όλεθρο.

Από την ήπειρο που "λιώνει", ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σήμανε και πάλι παγκόσμιο συναγερμό, χαρακτηρίζοντας την κλιματική καταστροφή ως την μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή, που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα.