Back to top

Άνοιξαν την τεράστια σαρκοφάγο στην Αίγυπτο: Δείτε σε ποιους ανήκουν οι σκελετοί!

20/07/2018 - 07:39

«Η σαρκοφάγος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο». Τη δήλωση αυτή έκανε απόψε στην «Αλ Αχράμ», ο Γενικός Γραμματέας Αρχαιοτήτων Αιγύπτου Μουστάφα Ουαζίρι, λίγες ώρες μετά το σημερινό άνοιγμα της τεράστιας σαρκοφάγου βάρους 30 τόνων, που ανακαλύφθηκε στην περιοχή Σίντι Γκάμπερ της Αλεξάνδρειας.

Όπως γράφει η εφημερίδα, μία Επιτροπή του Υπουργείου Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι η σαρκοφάγος περιέχει τρεις σκελετούς πολεμιστών που φαίνεται να έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της μάχης.

NINTCHDBPICT000421584991

Ο Γενικός Γραμματέας προσέθεσε ότι η ημερομηνία της σαρκοφάγου δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αν δηλαδή ανήκει στην Πτολεμαϊκή περίοδο (332-30 π.Χ.) ή στη Ρωμαϊκή περίοδο (30 π.Χ. – 642 μ.Χ.).

Ένας από τους παρευρισκόμενους επιστήμονες δήλωσε ότι το κρανίο ενός εκ των τριών σκελετών, φέρει τραύμα από βέλος.

NINTCHDBPICT000421579331

Δείτε φωτογραφίες των ευρημάτων στην παρακάτω gallery του Newsbomb.gr

Οι σκελετοί και η σαρκοφάγος θα μεταφερθούν στην αποθήκη όπου στεγάζονται τα αρχαία ευρήματα της Αλεξάνδρειας, για περαιτέρω μελέτη.

Η σαρκοφάγος βρέθηκε πλημμυρισμένη από νερό στο εσωτερικό της, σύμφωνα με πληροφορίες προσκείμενες σε αρχαιολόγους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νερό προερχόταν από μία τρύπα που είχε διαπεράσει τον γρανίτη.

Παράλληλα, μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί εύρεση κτερισμάτων.

NINTCHDBPICT000421579338

Υπενθυμίζεται ότι χθες  ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Μουστάφα Ουαζίρι είχε δηλώσει ότι η αρχαία γρανιτένια σαρκοφάγος πιθανότατα ανήκει σε ιερέα, και όχι σε βασιλιά ούτε σε αυτοκράτορα, καθώς δεν έχει πάνω της αντίστοιχες επιγραφές.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Ουαζίρι είχε διασκεδάσει τις εντυπώσεις που διαδόθηκαν από κάποια (κυρίως βρετανικά) μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι δήθεν το άνοιγμα της σαρκοφάγου θα φέρει την «κατάρα των Φαραώ» στον κόσμο.

Το καπάκι της σαρκοφάγου ήταν σφραγισμένο με κονίαμα, γεγονός που έκανε τους ειδικούς να πιστεύουν ότι η σαρκοφάγος δεν είχε ανοιχτεί, ενώ ήταν θαμμένη περίπου πέντε μέτρα μέσα στη γη μαζί με μία αλαβάστρινη προτομή άνδρα, χωρίς διακριτά χαρακτηριστικά.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι το φέρετρο είχε μείνει άθικτο και δεν είχε παραβιαστεί και λεηλατηθεί, όπως συνηθίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις ανακάλυψης αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών αντικειμένων στην Αλεξάνδρεια, την πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.Χ. και η εύρεση αρχαίων αντικειμένων είναι αρκετά συχνή.

Το υπουργείο Αρχαιοτήτων Αιγύπτου, είχε ανακοινώσει πως οι νέοι αρχαιολογικοί θησαυροί ανακαλύφθηκαν την 1η Ιουλίου σε ένα εργοτάξιο, κατά τη διάρκεια διάρκεια εργασιών ανοικοδόμησης κτηρίου και ότι χρονολογείται από την περίοδο της Δυναστείας των Πτολεμαίων, μάλλον μεταξύ 305 και 30 π.Χ.

«Ο μόνος αληθινός τρόπος για να αποκαλύψεις όλα τα μυστικά αυτής της σαρκοφάγου είναι να την ανοίξεις» σημείωνε στο δημοσίευμά της η Sun, η οποία υπενθίμισε ότι «η ιστορία λέει πως το άνοιγμα αρχαίων τάφων μπορεί να είναι επικίνδυνη επιχείρηση. Υπάρχει η πεποίθηση ότι η «κατάρα των Φαραώ» γυρνά σε οποιονδήποτε διαταράσσει τη μούμια ενός αρχαίου Αιγύπτιου προσώπου».

«Είναι επικίνδυνο να το ανοίξουμε άμεσα – πρέπει να προετοιμαστούμε», είχε δηλώσει ο ο Ayman Ashmawy, επικεφαλής του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Δείτε τις φωτογραφίες: