Βαρύτατη κριτική έχει λάβει η Υπηρεσία Πρόνοιας που είναι υπεύθυνη για τα παιδιά των μουσουλμάνων στη Νορβηγία. Και αυτό γιατί, οι κοινότητες των Μουσουλμάνων στη Νορβηγία, υποστηρίζουν ότι ορισμένες φορές τα παιδιά δίνονται σε ανάδοχες οικογένειες με τρόπο που θυμίζει «απαγωγή».
Το Νορβηγικό Ισλαμικό Συμβούλιο (IRN), μια οργάνωση που εκπροσωπεί 33 μουσουλμανικές ομάδες με συνολικά 65.000 μέλη, πρότεινε πρόσφατα τη δημιουργία ξεχωριστών μουσουλμανικών υπηρεσιών για τη μέριμνα των μικρών παιδιών, προκειμένου, με αυτόν τον τρόπο, να διαφυλάσσεται ο πολιτισμός, η γλώσσα και η θρησκεία τους.
«Γνωρίζουμε ότι η Υπηρεσία Πρόνοιας για τα Παιδιά πάσχει στο θέμα της εμπιστοσύνης, εν μέρει λόγω έλλειψης γνώσεων και ενημέρωσης για αυτά τα παιδιά. Η δημιουργία δομών, Μουσουλμανικών Θεσμών Πρόνοιας, θα έκανε τους γονείς να αισθάνονται πιο σίγουροι ότι τα παιδιά τους λαμβάνουν μια εκπαίδευση που είναι σύμφωνη με τις αξίες που οι ίδιοι υποστηρίζουν», δήλωσε ο ηγέτης του Νορβηγικού Ισλαμικού Συμβουλίου, Abdirahman Diriye, στην εφημερίδα Vårt Land της Νορβηγίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Παιδιών και Οικογένειας της Νορβηγίας επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο μία πρόταση για σχέδιο νόμου για την προστασία των παιδιών, ο οποίος θα υποχρεώνει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας να λαμβάνει υπόψη το «πολιτιστικό, γλωσσικό και θρησκευτικό υπόβαθρο» του παιδιού. Το Ισλαμικό Συμβούλιο πιστεύει ότι ούτε αυτή η πρόταση που εξετάζεται δεν προσφέρει επαρκή προστασία, ειδικά όταν τα παιδιά πηγαίνουν σε ανάδοχες οικογένειες.
«Σήμερα θεωρούμε ότι δεν λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό των παιδιών της μειοψηφίας. Έχουμε δει παραδείγματα παιδιών σε ιδρύματα που δεν μπορούν να αρθρώσουν ούτε μια λέξη στη μητρική τους γλώσσα όταν μεγαλώσουν. Έτσι, αισθάνονται αποξενωμένοι από τη βιολογική τους οικογένεια. Έχουμε επίσης διαπιστώσει ότι στα παιδιά των μουσουλμάνων σερβίρουν χοιρινό. Είναι στο καθημερινό τους γεύμα για μεγάλο χρονικό διάστημα», εξηγεί ο Diriye.
Η πρόταση απορρίφθηκε ως «αντιπαραγωγική, που προωθεί τον διαχωρισμό»
Η πρόταση που προωθούσε το αρμόδιο υπουργείο της Νορβηγίας δεν κατάφερε τελικά να αποκομίσει θετικές εντυπώσεις, ούτε από τους πολιτικούς, αλλά ούτε από τη μουσουλμανική κοινότητα.
Ο φιλελεύθερος βουλευτής Abid Raja, πρώην αντιπρόεδρος του νορβηγικού κοινοβουλίου και ο πρώτος Νορβηγός που είναι επικεφαλής ψηφοδελτίου στη χώρα και προέρχεται από μειονότητα, είναι κατηγορηματικά αντίθετος.
«Δεν μπορούμε να έχουμε στη Νορβηγία μία Υπηρεσία για τα παιδιά των Χριστιανών, μια άλλη για τα παιδιά των Εβραίων και άλλη για τα παιδιά των μουσουλμάνων», δήλωσε ο Ράτζα στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK, τονίζοντας ότι οι δημόσιες υπηρεσίες δεν μπορούν να διαιρεθούν ανάλογα από την εθνότητα ή τη θρησκευτική προέλευση.
Η πρόταση ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή ούτε από το Δίκτυο Μουσουλμανικού Διαλόγου, του οποίου ο ιδρυτής, Αρσάντ Τζάμιλ, προειδοποίησε για περαιτέρω διαχωρισμό.
«Η πρόταση θα ενισχύσει το στερεότυπο έναντι των Μουσουλμάνων και θα προωθήσει τον διαχωρισμό», είπε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν για την επίλυση των προκλήσεων.
Κάποιοι το τράβηξαν πολύ και κατηγόρησαν το Συμβούλιο ότι επιχειρεί να διαδώσει τον ισλαμισμό.
«Αυτό είναι ο Ισλαμισμός στην πράξη, δηλαδή το Ισλάμ με τη Σαρία είναι πάνω από τους νόμους της Νορβηγίας», γράφει σε ένα άρθρο γνώμης στη διαδικτυακή εφημερίδα Nettavisen, η Δανά Μανουχέρι, Γενική Γραμματέας της ΜΚΟ «Ισότητα, Ένταξη, Διαφορετικότητα» (LIM).
Η Μανουχέρι κατηγορεί το Ισλαμικό Συμβούλιο ότι εργάζεται συστηματικά για να «δημιουργήσει μια κοινωνία διχοτομημένη σε “εμάς” και σε “εκείνους”» και τονίζει ότι η θρησκεία δεν έχει θέση ούτε στις δημόσιες υπηρεσίες, ούτε στην κοινωνία.
Ο Υπουργός Παιδιών και Οικογένειας της χώρας, Kjell Ingolf Ropstad, από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, δήλωσε ότι η πρόταση για τη δημιουργία ξεχωριστών μουσουλμανικών θεσμών ήταν «δεν ήταν σχετική».