Τόσο στην Αλβανία, όσο και στο Κοσσυφοπέδιο, υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων στο εσωτερικό τους, μεταξύ των αλβανικών κομμάτων, που οδηγεί και σε συγκρούσεις.
Το κοινό στοιχείο που πρωτοπαρουσιάζεται και στις δύο χώρες, είναι ότι αδιαφορούν για τις «συστάσεις» της αμερικανικής κυβέρνησης. Στην μεν Αλβανία, η αντιπολίτευση αρνείται να προσέλθει στις εργασίες του Κοινοβουλίου, παραιτουμένων μάλιστα των βουλευτών της, στο δε Κοσσυφοπέδιο ο πρωθυπουργός Χαραντινάι βρίσκεται στον αντίποδα της προσπάθειας του Προέδρου Χασίμ Θάτσι, να έρθει η χώρα τους σε συνεννόηση με την Σερβία. Ο Χαραντινάι δήλωσε πως δεν τον ενδιαφέρει αν υποχρεωθεί η κυβέρνηση σε παραίτηση και ό,τι επακολουθήσει.
Το ερώτημα, και στις δυο περιπτώσεις, είναι πού στηρίζονται -η αντιπολίτευση στην Αλβανία και η κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο- και τίθενται αντιμέτωπες με την αμερικανική κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ απαίτησαν ουσιαστικά, από την μεν αλβανική αντιπολίτευση να επιστρέψει στο κοινοβούλιο, από δε την κοσοβάρικη κυβέρνηση να άρει τους δασμούς προϊόντων της Σερβίας.
Οι Αλβανοί, και των δύο χωρών, εκφράζουν συχνά-πυκνά την ευγνωμοσύνη τους προς τους Αμερικανούς. Μάλιστα, αγάλματα του Κλίντον και του Μπους κοσμούν τις πλατείες τους. Γνωρίζουν επίσης, ότι χάρη στους Αμερικανούς υπάρχουν -όπως υπάρχουν- και χωρίς αυτούς το μέλλον τους είναι άδηλον.
Ποιος τους δίνει επομένως την δύναμη να αδιαφορούν για τις αμερικανικές συστάσεις; Προφανώς, και πίσω τους -δεν είναι μυστικό- υπάρχουν εξωθεσμικοί φορείς στη Δύση και στις ΗΠΑ, που δρουν και εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης.
Στο ΑΠΕ μίλησε ο Γενικός Διευθυντής Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κριστιάν Ντάνιελσον, μετά τις συναντήσεις που πραγματοποίησε με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα. Δήλωσε πως δεν υπάρχει κάποιος οιωνός για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων μέσω του διαλόγου και πως η χώρα βρίσκεται παγιδευμένη λόγω της αποσταθεροποίησης.
Παρά τις πιέσεις που ασκούνται σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να δείξουν διαλλακτικότητα, ουδείς συμφωνεί, απεναντίας με τις ενέργειές τους το χάσμα μεγαλώνει.
Η αντιπολιτευόμενη Shqipatrja γράφει ότι, στις 16 Μαρτίου η αντιπολίτευση θα πραγματοποιήσει το επόμενο συλλαλητήριο. Αυτό, σύμφωνα με τον Λουλζίμ Μπάσα, θα δώσει το τελικό χτύπημα στον Έντι Ράμα. Ο δε τηλεοπτικός σταθμός Report TV αποκάλυψε τις οδηγίες του Λουλζίμ Μπάσα για την προετοιμασία όλων των τοπικών οργανώσεών του.
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος ζήτησε από τους επικεφαλής των παραρτημάτων να πάνε από σπίτι σε σπίτι. Στόχος να κινητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Επίσης, τα έξοδα της διαδρομής και των διαδηλωτών θα είναι πληρωμένα.
Η εφημερίδα Γκαζέτα Σκιπτάρε έγραψε ότι, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΣΚ), Ταουλάντ Μπάλλα, είπε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι εβδομάδα εντάσεως λόγω της αντικατάστασης των εδρών της αντιπολίτευσης στη Βουλή.
Να σημειώσω, πως στη Αλβανία υπάρχουν πολλοί που ανησυχούν με τον χαρακτηρισμό της χώρας ως Κολομβία της Ευρώπης, όσον αφορά την διακίνηση των ναρκωτικών υπό κυβερνητική προστασία, αλλά, και όπως σημειώνει εφημερίδα Σέκουλι σε άρθρο της, η Αλβανία, ως χώρα παραγωγής και διακίνησης της κοκαΐνης, έχει μεγάλο αριθμό χρηστών και είναι ανησυχητική η χρήση αυτής της ουσίας σε μεγάλο βαθμό από τους νέους της χώρας.
Παραλλήλως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, χαρακτήρισε την κατάσταση ως πολύ δύσκολη και επικίνδυνη. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, υπάρχει ένας «εμφύλιος πόλεμος» μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την σταθερότητα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για μια δυναμική αντιμετώπιση, γιατί ειδικές υπηρεσίες ενδέχεται να προκαλέσουν χάος στη χώρα.
Στην ελληνική κυβέρνηση, πιστεύω να γνωρίζουν πως όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, η φωτιά μπορεί να επεκταθεί στη γειτονιά. Αλβανικοί πληθυσμοί, υπάρχουν σε όλα τα δυτικά Βαλκάνια και στην Ελλάδα.