Back to top

Αναπάντητα ερωτηματικά για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο ένα χρόνο μετά

19/12/2017 - 10:55

Η οικογένεια των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της χριστουγεννιάτικης αγοράς του Βερολίνου δεν έχει ακόμη λάβει καμία σωστή εξήγηση σχετικά με το γιατί ο δράστης δεν κρατήθηκε από τη γερμανική αστυνομία.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2016, ο 24χρονος Anis Amri οδήγησε σκόπιμα ένα κλεμμένο φορτηγό σε μια αγορά Χριστουγέννων στο κεντρικό Βερολίνο, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας 56, σε μια επίθεση που ισχυρίστηκε σύντομα το Ισλαμικό Κράτος IS, πρώην ISIS / ISIL) τρομοκρατική ομάδα.

Η φρικαλεότητα αυτή αφαίρεσαι τη ζωή πολλών, συμπεριλαμβανομένου του 39χρονου Petr Cizmar και του 5χρονου γιου του, Νταβίντ, που έχασαν τη σύζυγό τους και τη μητέρα Nada Cizmar, 34 ετών, κατά τη διάρκεια αυτής της θανατηφόρου νύχτας.

Η Ligi συναντήθηκε με την συνάδελφό της, 31χρονη Ιταλίδα Fabrizia di Lorenzo, μετά από δουλειές για ψώνια στην αγορά των Χριστουγέννων δίπλα στην εκκλησία Kaiser Wilhelm. Οι δύο κυρίες δεν ήξεραν ότι μια τρομοκρατική επίθεση σε λίγο θα τερματίσει απότομα εννέα ακόμα ζωές μαζί με τις δικές τους , όταν μόλις δύο λεπτά αργότερα, ο Amri θα οδηγούσε ένα τεράστιο φορτηγό φορτωμένο με 25 τόνους δομικού χάλυβα μέσω της Breitscheidplatz.

Ο 24χρονος Τυνήσιος, ο οποίος κατάφερε να ξεφύγει από τη Γερμανία μετά από την επίθεση και να ταξιδέψει μέσω της Γαλλίας στην Ιταλία, σκοτώθηκε τελικά σε μια ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία στο Μιλάνο στις 23 Δεκεμβρίου.

Κρίνοντας τα «λάθη και αποτυχίες» των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, ο Petr Cizmar, είναι βέβαιος ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η επίθεση, αν οι αρχές δεν άφηναν τον ύποπτο εκτις παρακολούθησης . "Αυτό που πραγματικά είμαι θυμωμένος είναι στην πραγματικότητα αυτό που συνέβη πριν από την τρομοκρατική επίθεση. Ήταν γνωστό ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν επικίνδυνος και ακόμα οι αρχές δεν τον συνέλαβαν, δεν τον απέλασαν για κάποιο λόγο.

Ή ίσως, ξέρετε, ο λόγος ήταν ότι ήταν απλώς ότι ήταν ανίκανοι ".

Ο Amri έφτασε στη Γερμανία το καλοκαίρι του 2015 από την Ιταλία και υπέβαλε αίτηση για άσυλο τον Απρίλιο του 2016. Λόγω του εγκληματικού του παρελθόντος και πιθανές συνδέσεις με τρομοκράτες, ο Τυνήσιος τοποθετήθηκε στο ραντάρ των γερμανικών δυνάμεων ασφαλείας. Τον Μάρτιο του 2016, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών ενημέρωσε τις περιφερειακές αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ότι η Amri ηταν ύποπτος να σχεδιάσει μια επίθεση, ζητώντας την άμεση απέλαση.

Ωστόσο, η περιφερειακή κυβέρνηση αποφάσισε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του δεν ήταν επαρκή και δεν θα ήταν ισχυρά για το δικαστήριο. Λίγες εβδομάδες πριν από τη θηριωδία, η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας BND παρέλειψε να ενεργήσει με την προειδοποίηση της μαροκινής κυβέρνησης ότι ο Amri ηταν δυνητικός τρομοκράτης.

Επιπλέον, η πρόσφατη έρευνα της εφημερίδας Welt την Κυριακή αποκάλυψε ότι η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών γνώριζαν ότι η Amri αποτελούσε απειλή τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2015. Η Cizmar και συγγενείς άλλων θυμάτων της επίθεσης έγραψαν ανοιχτή επιστολή στη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, με παράπονα, συμπεριλαμβανομένης της "έλλειψης αντιτρομοκρατίας στη Γερμανία", καθώς και του τρόπου αντιμετώπισης των θυμάτων και των λαθρομεταναστών.