Το τουρκικό κοινοβούλιο ξεκίνησε συζήτηση για σχέδιο νόμο, μέσα από το οποίο θα αυξηθεί ο κρατικός έλεγχος στις ΜΚΟ σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Παράλληλα, το σχέδιο νόμου που εξετάζει η Τουρκία μπορεί να περιορίσει ακόμη πιο πολύ τις ελευθερίες των οργανώσεων προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών, όπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι των πολιτικών δικαιωμάτων.
Το νομοσχέδιο θα επιτρέπει στον υπουργό των Εσωτερικών να αντικαθιστά τα μέλη οργανώσεων που τελούν υπό καθεστώς έρευνας για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία.
Το ίδιο υπουργείο, θα μπορεί να ζητά από δικαστήρια την απαγόρευση της δράσης οργανώσεων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου.
Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση το νομοθετικό μέτρο, καλύπτει «ιδρύματα και ενώσεις» και έχει ως στόχο να αποτρέπει μη κερδοσκοπικές οργανώσεις από τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αλλά και να τιμωρεί αυτούς που παραβαίνουν το νόμο.
Οργανώσεις προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας και της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσαν ότι οι κατηγορίες για τρομοκρατία στην Τουρκία είναι αυθαίρετες και ότι το αναφερόμενο σχέδιο νόμου είναι ενδεχόμενο να παραβιάζει το κριτήριο της αθωότητας και να τιμωρεί αυτούς, των οποίων οι δίκες δεν έχουν τελεσιδικήσει.
Το σχέδιο νόμου καταρτίστηκε από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑKP) του προέδρου Ερντογάν, το οποίο έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, μαζί με τους εθνικιστές συμμάχους του (ΜHP) αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να ψηφιστεί.