Μετά τις «αιχμές» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι στο «ψευδοκράτος» υπάρχουν ορισμένοι που θα επέλεγαν τους ελληνοκύπριους έναντι της Τουρκίας, ο Μουσταφά Ακιντζί προχώρησε σε σκληρή απάντηση, στέλνοντας «μήνυμα» στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών.
Ο Μουσταφά Ακιντζί εξέδωσε σήμερα γραπτή ανακοίνωση όπου δίνει «σκληρή απάντηση» στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να σταματήσουν οι δηλώσεις που προκαλούν διχασμό στην κοινότητα των τουρκοκυπρίων.
Απάντηση στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του χθες στο Anadolu έδωσε με γραπτή του δήλωση ο Μουσταφά Ακιντζί.
Οι «αιχμές» Τσαβούσογλου
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ερωτηθείς για τη στάση των Τουρκοκυπρίων στην επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι στήριξαν την κίνηση αυτή, προσθέτοντας ότι «στην ‘τδβκ’ υπάρχουν υπάρχουν συνδικαλιστές και πολιτικοί που πρέπει να τους ξεχωρίσουν από τους Τουρκοκύπριους. Αν θέταμε το ερώτημα ‘Τουρκία ή ε/κ πλευρά, θα επέλεγαν τους Ελληνοκύπριους».
Απαντώντας στην αναφορά αυτή, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι «πρέπει να πάψουν οι δηλώσεις που διχάζουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα και αποξενώνουν ένα κομμάτι της».
Ο κ. Ακιντζί σημείωσε ακόμη ότι στη Συρία φάνηκε για ακόμη φορά ότι η διπλωματία και ο διάλογος είναι υποχρεωτικά.
Η ανακοίνωση του Ακιντζί
Ακόμη στην γραπτή του δήλωση ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, είπε ότι «είναι αδύνατο να αποδεχθούμε το αγενές ύφος των ΗΠΑ, είναι όμως θετικό ότι η διπλωματία που επιδείχθηκε είτε από τις ΗΠΑ, είτε από την Ρωσία, έφερε ένα τελικό αποτέλεσμα».
Αυτό που πιστεύει ότι πρέπει να γίνει τώρα, είπε ο κ. Ακιντζί, είναι να γίνουν βήματα για να κατοχυρωθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και εντός αυτής της εδαφικής ακεραιότητας να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος προς την Τουρκία, πράγμα το οποίο θα πρέπει να εγγυηθεί η ίδια η Συρία στα δικά της εδάφη.
«Θεωρώ ότι η εγκαθίδρυση και πάλι των σχέσεις Τουρκίας – Συρίας, είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση μιας μόνιμης ειρήνης και ευμάρειας». Επανέλαβε την ευχή του για βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις χώρες της περιοχής και άρση των προβλημάτων με την ΕΕ. «Μια Τουρκία με δυνατές σχέσεις, έχει σημασία και για τον τ/κ λαό».
Θα ήθελα να γίνει γνωστό, συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί, ότι ολόκληρος ο τ/κ «λαός» δεν θέλει τίποτε άλλο παρά η Τουρκία εντός των ασφαλών συνόρων της, να λυτρωθεί από τον μπελά της τρομοκρατίας και θα είναι μια χώρα ευτυχισμένη, με γαλήνη.
«Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές ιδέες για το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί, αλλά αυτές οι διαφορετικές σκέψεις δεν αξίζουν των πλέον βαριών επιθέσεων και απειλών. Και κανείς δεν έχει δικαίωμα να το πράξει αυτό».
Πρέπει πλέον, συνέχισε, να σταματήσουν οι δηλώσεις που διχάζουν την τ/κ κοινότητα και αποξενώνουν ένας μέρος της. «Τα όσα συνέβησαν σίγουρα θα τα κρίνει η ιστορία».
Οι εκλογές στο προσκήνιο
Ανέφερε δε ότι το να σχετίζονται οι δηλώσεις του με τις «εκλογές» δεν έχει κανένα νόημα, λέγοντας ότι η ζωή δεν περιορίζεται στις «εκλογές». «Το να κερδίζονται ανθρώπινες ζωές είναι πιο σημαντικό από το να κερδίζονται εκλογές».
Όπως έχει πει πολλές φορές, ανέφερε, οι Τ/κ επιθυμούν να ζήσουν εδώ με πολιτική ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια, εντός διεθνούς δικαίου με μια ομοσπονδιακή λύση που θα βασίζεται στις δύο συνιστώσες πολιτείες, διαφυλάττοντας την δική τους αυθεντική ταυτότητα και ατομικότητα, σε έναν ευρωπαϊκό σύγχρονο τρόπο ζωής.
Ενώ, συνέχισε, ο τ/κ «λαός» επιθυμεί να έχει μια ισότιμη σχέση στο μέλλον με τους Ε/κ και δεν θέλει να είναι μειονότητα σε αυτούς, «δεν πρόκειται να εγκρίνει μια μη υγιής και μη ισορροπημένη σχέση με την Τουρκία.
Από αυτή την άποψη ο λαός μας δεν επικροτεί συμπεριφορές και στάσεις που κοιτάν τους Τ/κ από ψηλά και προσπαθούν να δημιουργήσου μια σχέση προϊστάμενου – υπαλλήλου. Ο λαός μας θέλει μια πολιτισμένη σχέση αμοιβαίας αγάπης και σεβασμού».
Σίγουρα αυτό εναπόκειται και στα δύο μέρη, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι ως Τ/κ πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα από την θέση «της ανοικτής παλάμης προς την Τουρκία» και να βρεθούν σε μια ικανοποιητική θέση μόνοι τους.
Είναι αδήριτο καθήκον, κατέληξε, η τ/κ κοινότητα να έχει μια δυνατή δομή, οικονομική και δημοκρατική, και να είναι «ο πραγματικός ιδιοκτήτης των δικών της θεσμών».