Back to top

Το 2017 ήταν το πιο θερμό έτος για τους ωκεανούς του πλανήτη

30/01/2018 - 11:33

Το περασμένο έτος ήταν το πιο θερμό έτος για τους ωκεανούς της Γης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικής Φυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Η αύξηση της θερμότητας των ωκεανών οδήγησε σε άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας κατά 1,7 χιλιοστά, καθώς και άλλες συνέπειες όπως τη μείωση του οξυγόνου του ωκεανού, τον αποχρωματισμό των κοραλλιογενών υφάλων και την τήξη των πάγων.

Ο ωκεανός απορροφά πάνω από το 90% της υπολειμματικής θερμότητας του πλανήτη που σχετίζεται με την παγκόσμια υπερθέρμανση, σύμφωνα με τους ερευνητές Λιτζίνγκ Τσενγκ και Τζιανγκ Ζου. Όλοι οι ωκεανοί σημείωσαν αύξηση της θερμότητας το περασμένο έτος, όμως ο Ατλαντικός και ο Νότιος Ωκεανός παρουσίασαν περισσότερη υπερθέρμανση από τον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό.

Οι δύο ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία θερμοκρασίας των ωκεανών από πολλά ιδρύματα, όπως η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα δεδομένα καλύπτουν την περίοδο από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα, και στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ήταν ξεκάθαρο ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών άρχισαν να εκτοξεύονται, σύμφωνα με την έρευνα. Μάλιστα η ανάλυση αποκαλύπτει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν τα πέντε θερμότερα στην ιστορία για τους ωκεανούς.

Η αύξηση της θερμότητας των ωκεανών έχει επιζήμιες επιπτώσεις, όπως τη μείωση της θαλάσσιας κάλυψης πάγου, τόσο σε έκταση όσο και σε πάχος, και τον αποχρωματισμό και την καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων τους.