Back to top

Βρέθηκε φορτίο από το «πιο αρχαίο» ναυάγιο στη Μεσόγειο

20/06/2024 - 14:29

Εκατοντάδες άθικτοι αμφορείς - αρχαία πιθάρια αποθήκευσης - που πιστεύεται ότι είναι 3.300 ετών, ανακαλύφθηκαν 90 χιλιόμετρα από τη βόρεια ακτή του Ισραήλ σε βάθος 1.800 μέτρων στον πυθμένα της θάλασσας. Ειδικοί από την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA) λένε ότι η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι οι ναυτικοί της περιόδου ήταν σε θέση να περιηγηθούν στους ωκεανούς χρησιμοποιώντας...ουράνια πλοήγηση, παίρνοντας κατεύθυνση από τον ήλιο και τα αστέρια. Το ναυάγιο βρέθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνήθους έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι εικόνες που είδαν το φως δείχνουν τα δοχεία αποθήκευσης βυθισμένα στον βυθισμένα στον πυθμένα της θάλασσας. Σύμφωνα με την IAA, το ναυάγιο είναι το «πρώτο και παλαιότερο» που βρέθηκε στην περιοχή και πιθανότατα βυθίστηκε κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας ή ως αποτέλεσμα πειρατικής επίθεσης.

«Αυτό το εύρημα μας αποκαλύπτει όσο ποτέ άλλοτε τις δεξιότητες ναυσιπλοΐας των αρχαίων ναυτικών», δήλωσε ο Jacob Sharvit, επικεφαλής της θαλάσσιας μονάδας της IAA. Πρόσθεσε ότι έδειξε ότι οι πρόγονοί μας ήταν ικανοί να διασχίσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα «χωρίς οπτική επαφή με καμία ακτή». «Από αυτό το γεωγραφικό σημείο, μόνο ο ορίζοντας είναι ορατός γύρω. Το φορτίο εντοπίστηκε από υποβρύχια ρομπότ που ανήκουν στην εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Energean, η οποία αναζητούσε πιθανές νέες πηγές ενέργειας στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών. Οι κάμερες εντόπισαν «κάτι που φαινόταν ως ένας μεγάλος σωρός από κανάτες στοιβαγμένες στον πυθμένα της θάλασσας» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Karnit Bahartan.

Μόνο δύο από τους αμφορείς - που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν από τους Χαναανίτες που ζούσαν σε μια περιοχή που εκτείνεται από τη σημερινή Τουρκία έως την Αίγυπτο - αφαιρέθηκαν με ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία, ώστε να μην επηρεαστούν τα υπόλοιπα αντικείμενα.

Ο Bahartan.χαρακτήρισε την ανακάλυψή τους ως «πραγματικά συγκλονιστικό εύρημα». Είπε ότι μόνο δύο άλλα ναυάγια με φορτίο είναι γνωστά από την ύστερη Εποχή του Χαλκού στη Μεσόγειο Θάλασσα, τα οποία βρέθηκαν και τα δύο σχετικά κοντά στις τουρκικές ακτές χρησιμοποιώντας κανονικό καταδυτικό εξοπλισμό.

«Με βάση αυτά τα δύο ευρήματα, η ακαδημαϊκή υπόθεση μέχρι τώρα ήταν ότι το εμπόριο εκείνη την εποχή εκτελούνταν με ασφάλεια από λιμάνι σε λιμάνι, με τους ναυτικούς να βρίσκονται σε οπτική επαφή με την ακτογραμμή», είπε ο Bahartan.
«Η ανακάλυψη αυτού του σκάφους αλλάζει τώρα ολόκληρη την κατανόησή μας για τις αρχαίες ναυτικές ικανότητες. Είναι το πρώτο που βρέθηκε σε τόσο μεγάλη απόσταση χωρίς οπτική επαφή με καμία ξηρά», είπε. Τα ευρήματα αναμένεται να εκτεθούν αυτό το καλοκαίρι στην Εθνική Πανεπιστημιούπολη για την Αρχαιολογία του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.