Τη Μεγάλη Πέμπτη οι πιστοί ετοιμάζουν τα κόκκινα αυγά της Αναστάσεως και πλάθουν τα πασχαλινά κουλούρια.
Όμως σε κάθε τόπο υπάρχουν διαφορετικά έθιμα για το βάψιμο των αυγών αλλά και κάποιες άλλες παραδόσεις όπως είναι το κόκκινο πανί, ή η κατασκευή και η περιφορά του ομοιώματος του Ιούδα.
Το βάψιμο των αυγών είναι η πιο συνηθισμένη ασχολία των νοικοκυρών τη Μεγάλη Πέμπτη καθώς σε κάθε σπίτι υπάρχουν κόκκινα αυγά κατά την Ανάσταση.
Τι συμβολίζουν τα κόκκινα αυγά
Τα κόκκινα αυγά συμβολίζουν αρκετά πράγματα σύμφωνα με την παράδοση. Η πρώτη εκδοχή είναι ότι συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού που σταυρώθηκε.
Μια άλλη εκδοχή είναι ότι πήγε η Μαρία η Μαγδαληνή στον Πιλάτο για να του αναφέρει την Ανάσταση του Χριστού και εκείνος δε την πίστεψε, τότε του είπε δίνοντας ένα αυγό ότι αυτό θα γίνει κόκκινο αν αναστήθηκε ο Χριστός, όπως και έγινε.
Μια άλλη εκδοχή που υπάρχει είναι ότι η Παναγία μετέφερε ένα καλάθι με κόκκινα αυγά στους φρουρούς του τάφου του Ιησού για να της δώσουν καλά νέα όπως και έγινε αφού ο Ιησούς είχε αναστηθεί.
Υπάρχουν και τοπικές ερμηνείες, όπως στην Καστοριά, όπου, κατά την παράδοση, όταν αναστήθηκε ο Χριστός, το είπαν σε μια γυναίκα, η οποία δεν το πίστεψε και είπε: «Όταν τα αυγά που κρατώ γίνουν κόκκινα, τότε και ο Χριστός θα αναστηθεί». Και αμέσως έγιναν κόκκινα.
Σε κάθε περίπτωση, το αυγό εκφράζει ό,τι και ο σπόρος του Ευαγγελίου: Κάτι που πρέπει να σπάσει για να προκύψει νέα ζωή. Το αυγό είναι ο τάφος, που πρέπει να διαρραγεί για να ξεχυθεί στον κόσμο η αναστημένη ζωή.
Το ζύμωμα των κουλουριών
Ακόμα τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές ζυμώνουν τα κουλουράκια τα οποία από μέρος σε μέρος έχουν διαφορετικά ονόματα όπως κουτσούνες, κουζουνάκια, κοφίνια, καλαθάκια, δοξάρια ή αυγούλες.
Στην Κορώνη, τις λαμπριάτικες κουτσούνες, τις ζυμώνουν με λάδι, μύγδαλα και γλυκάνισο. Βράζουν και δαφνόφυλλα και προσθέτουν το ζουμί για νοστιμάδα. Τις πλάθουν στρογγυλές σαν κουλούρες ή μακρουλές και τις περιπλέκουν μέσα σε ζυμάρι. Βάζουν στη μέση το κόκκινο αυγό και τη στολίζουν με αμύγδαλα και σουσάμι.