Back to top

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ταξιδέψει στην Κίνα πολύ πριν το Μάρκο Πόλο - Δείτε 12 σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που άλλαξαν την ροή της ιστορίας

14/05/2018 - 09:52

Διάφορες πολύτιμες αρχαιολογικές γίνονται σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, που μας επιτρέπουν να ξεδιπλώσουμε μερικά από τα μυστήρια του παρελθόντος, που έχουμε την περιέργεια να ερευνήσουμε και να μάθουμε την αλήθεια.

Δείτε παρακάτω τις 12 πιο σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που άλλαξαν δραστικά την ροή της ιστορίας.

Πήλινος στρατός

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ταξιδέψει την Κίνα πολύ πριν πατήσει εκεί το πόδι του ο Μάρκο Πόλο. Αρχαιολόγοι σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC ισχυρίζονται ότι η Κίνα και η Δύση είχαν ξεκινήσει τις επαφές τους πάνω από 1.500 χρόνια προτού ο Ευρωπαίος εξερευνητής Μάρκο Πόλο φτάσει στην Κίνα. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι η έμπνευση για τους διάσημους Πολεμιστές από τερακότα που βρέθηκαν στον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα κοντά στο σημερινό Xian, μπορεί να προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα.

Λένε επίσης πως οι αρχαίοι Έλληνες τεχνίτες θα μπορούσαν να είχαν εκπαιδεύσει τους ντόπιους τον 3ο αιώνα π.Χ. Αυτό που γνωρίζαμε μέχρι τώρα είναι ότι το ταξίδι του Μάρκο Πόλο τον 13ο αιώνα στην Κίνα, ήταν το πρώτο από Ευρωπαίο. Ο επικεφαλής των αρχαιολόγων Li Xiuzhen εξηγεί σχετικά: «Έχουμε πλέον αποδείξεις πως υπήρξε στενή επαφή μεταξύ του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας Qin Shi Huang και της Δύσης πριν από την επίσημη έναρξη του Δρόμου του Μεταξιού. Αυτό συνέβη πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν»

Τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας

Τα παλαιότερα κομμάτια της Αγίας Γραφής Μια τεράστια συλλογή από αρχαία χειρόγραφα βρέθηκε σε διάφορα σημεία κατά μήκος της βορειοδυτικής ακτής της Νεκράς Θάλασσας. Μελέτες έδειξαν, ότι οι πάπυροι χρονολογούνται 1.000 χρόνια πριν από τα πρώτα χειρόγραφα της Παλαιάς Διαθήκης. Χάρη σε αυτά, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακριβώς πως ήταν η ζωή σε εκείνους τους αρχαίους χρόνους.

Επιγραφή του Μπεχιστούν

Αυτή η περιγραφή των ιστορικών γεγονότων του 6ου αιώνα π.Χ. Αυτή η επιγραφή ανακαλύφθηκε από έναν Άγγλο ταξιδιώτη, τον Ρόμπερτ Σίρλεϊ, κατά τη διάρκεια της διπλωματικής αποστολής του στην Περσία το 1598. Είναι ένα πολύγλωσσο κείμενο σκαλισμένο με τη σειρά του Μεγάλου Βασιλιά Δαρείου. Η επιγραφή στο βράχο μας πληροφορεί για τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα μεταξύ 523 – 521 π.Χ. Επέτρεψε στους αρχαιολόγους να μελετήσουν αρχαίους και γνωστούς πολιτισμούς, όπως η Μεσοποταμία, η Σουμερία, οι Ακκάδιοι, οι Πέρσες και οι Ασσύριοι.

Φαράγγι Ολντουβάι

Μια προηγουμένως άγνωστη περιοχή στην οποία κατοικούσαν οι πρώτοι άνθρωποι και ζώα Το φαράγγι Ολντουβάι είναι αρκετά πλούσιο σε προϊστορικά ευρήματα. Ανακαλύφθηκε από τον Γερμανό εντομολόγο Wilhelm Kattwinkel το 1911, όταν έπεσε σε αυτό κυνηγώντας μια πεταλούδα. 3 ξεχωριστά είδη ανθρώπων συμπεριλαμβανομένων των Αυστραλοπίθηκων, των χόμο χάμπιλις και των χόμο ερέκτους, έχουν βρεθεί στο φαράγγι.

Άνγκορ Βατ

Το μεγαλύτερο θρησκευτικό κτίριο του κόσμου Τα πρώτα στοιχεία σχετικά με αυτή την τεράστια λίθινη κατασκευή χρονολογούνται από το 1601. Τότε, ο Marcelo Ribandeyro από την Ισπανία σκόνταψε πάνω στον περίεργο ναό Άνγκορ Βατ στην ζούγκλα της Καμπότζης. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να λύσει το μυστήριο για την προέλευση του ναού και ο ναός παρέμεινε ξεχασμένος για περισσότερο από 200 χρόνια. Το Άνγκορ Βατ είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο στον κόσμο. Είναι μια τεράστια δομή 3 επιπέδων με πολλές σκάλες και διαδρόμους και 5 πύργους. Ο ναός ονομάζεται η ψυχή των ανθρώπων Χμερ και μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ότι είναι η καρδιά ενός μεγάλου πολιτισμού.

Τροία

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν 46 διαφορετικά πολιτιστικά στρώματα Η αρχαία πόλη του Ιλίου, που αναφέρεται στα ποιήματα του Ομήρου και του Βιργιλίου, ανακαλύφθηκε την δεκαετία του 1870 από τον Γερμανό αυτοδίδακτο αρχαιολόγο Ερρίκος Σλήμαν. Μετά τις ανασκαφές, η ιστορία της αρχαίας πόλης χωρίστηκε σε αρκετές περιόδους: από την Τροία 1 μέχρι την Τροία 9. Η Τροία 6 πιστεύεται, ότι είναι η «Ομηρική Τροία» (1900- 1300 π.Χ).

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Αυτός ο μηχανισμός κατασκευάστηκε στην Αρχαία Ελλάδα και ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του Αυτή η μηχανική συσκευή η οποία χρονολογείται γύρω στο 100 π.Χ., βρέθηκε σε ναυάγιο κοντά στα ελληνικά νησιά το 1901. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελείται από τουλάχιστον 30 χάλκινα γρανάζια τοποθετημένα μέσα σε ένα ξύλινο κιβώτιο στην μπροστινή και πίσω πλευρά του, στο οποίο υπήρχαν χάλκινα καντράν. Αυτοί οι πίνακες χρησιμοποιούνταν για τον υπολογισμό της κίνησης των άστρων και των πλανητών. Οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι ο μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε και για τον ακριβή καθορισμό των Ολυμπιακών Αγώνων: η συσκευή μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια έναν κύκλο 4 ετών.

Το δόντι του Ντενίσοβαν

Λείψανα που ανήκουν σε ένα προηγουμένως άγνωστο είδος αρχαϊκού ανθρώπου Ένα δόντι και ένα οστό δακτύλου ενός αρχαϊκού ανθρώπου στο σπήλαιο Denisova. Οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι αυτή η αρχαιολογική ανακάλυψη είναι πάνω από 50.000 ετών. Μετά από πολλές έρευνες, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι ένα προηγουμένως άγνωστο είδος αρχαϊκού ανθρώπου ζούσε στην επικράτεια του Αλτάι. Είχαν σκούρο δέρμα, μαλλιά και μάτια.

Πομπηία

Η θρυλική αρχαία Ρωμαϊκή πόλη Αυτή η ρωμαική αποικία ήταν ένα ακμάζων λιμάνι και θέρετρο με πολλές βίλες, ναούς, θέατρα και λουτρά. Η πόλη είχε αμφιθέατρο και βασιλική εκκλησία. Ο πληθυσμός της ανερχόταν στους 20.000 κατοίκους κατά τη στιγμή της έκρηξης του Βεζούβιου στις 24 Αυγούστου 79 μ.Χ, η οποία κάλυψε με στάχτες και τέφρα όλη την πόλη. Η Πομπηία ανακαλύφθηκε το 1599 από τον Domenico Fontana, αλλά οι ανασκαφές άρχισαν το 1748. Οι ανασκαφές έδωσαν στους αρχαιολόγους μια σημαντική και μοναδική εικόνα της ρωμαϊκής ζωής.

Σπήλαιο Λασκώ

Ένα παλαιολιθικό μνημείο γνωστό για τις εξαιρετικές τοιχογραφίες του Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε από τέσσερις εφήβους στις 12 Σεπτεμβρίου 1940. Υπάρχουν περισσότερες από 2.000 τοιχογραφίες ζώων (ελάφια, βίσονες, γάτες, πουλιά, ρινόκεροι, αρκούδες), ανθρώπων και αφηρημένων σημαδιών. Οι ερευνητές πιστεύουν, ότι οι άνθρωποι δεν ζούσαν εκεί πέρα, αλλά το επισκέπτονταν ανά διαστήματα για να κάνουν τις τοιχογραφίες.

Η Στήλη της Ροζέτας

Αυτή η πέτρινη πλάκα έδωσε το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση των αιγυπτιακών κειμένων Η Στήλη της Ροζέτας είναι μια γρανοδιορίτη στήλη που βρέθηκε στην Αίγυπτο το 1799 και χρονολογείται από το 196 π.Χ. Πάνω στην πλάκα είναι σκαλισμένο σε Αιγυπτιακά ιερογλυφικά, δημοτική Αιγυπτιακή και αρχαία ελληνικά ένα διάταγμα προς τιμήν του βασιλιά Πτολεμαίου Ε’. Η πέτρα εκτέθηκε για πρώτη φορά σε έναν ναό και χρησιμοποιήθηκε ως οικοδομικό υλικό σε ένα φρούριο στο χωριό Ροζέτα.

Μάτσου Πίτσου

Το πιο μυστηριώδες μνημείο του πολιτισμού των Ίνκας Αυτή η περίφημη ακρόπολη των Ίνκας και ιστορικό ιερό του Περού ιδρύθηκε περίπου το 1440 και υπήρχε μέχρι το 1532. Ανακαλύφθηκε από τον Αμερικανό ιστορικό του Πανεπιστημίου του Γέιλ, Hiram Bingham. Τα γραφικά ερείπια του Μάτσου Πίτσου είναι το καλύτερο παράδειγμα της πέτρινης κατασκευής του πολιτισμού των Ίνκας. Υπάρχουν περίπου 200 κτίρια που βρίσκονται σε μια περιοχή 365 μέτρων σε μήκος και 300 μέτρων σε πλάτος.