Έλληνας «γκουρού» της πληροφορικής και καθηγητής στο ονομαστό Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Ο Μιχάλης Δερτούζος, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '70, είχε προβλέψει την επικράτηση της χρήσης προσωπικών υπολογιστών, την αύξηση της αυτοματοποίησης στον τομέα της παραγωγής, αλλά και τη συνεργασία στον χωροχρόνο, που επαληθεύτηκε με τη ραγδαία εξάπλωση του Ίντερνετ. Όραμά του ήταν να τεθεί η τεχνολογία στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και προτροπή προς τους φοιτητές του: «Με το ένα χέρι να αγγίζεις τ’ άστρα και με το άλλο να ανακατεύεις τη λάσπη».
Ο Μιχάλης Δερτούζος γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1936 στην Αθήνα και μετά την αποφοίτησή του από το Κολέγιο Αθηνών σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Φουλμπράιτ ηλεκτρομηχανολογία στα πανεπιστήμια του Αρκάνσας και του ΜΙΤ, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 1964. Παρέμεινε ως διδάσκων στο ΜΙΤ και από το 1974 έως τον θάνατό του διετέλεσε διευθυντής του Εργαστηρίου Πληροφορικής (LCS), με σημαντικό και πρωτοποριακό έργο στην εξέλιξη των υπολογιστών και του ίντερνετ. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Τιμ Μπέρνερς-Λι, πατέρα του ίντερνετ, για την συμβολή του Δερτούζου στην δημιουργία και εξέλιξη του διαδικτύου: «Χωρίς τον Μιχάλη ίσως δεν θα υπήρχε www. Οι δικές μου ιδέες ήταν σκόρπιες και άτακτες. Ο Δερτούζος τούς έδωσε στόχο και μορφή, αυτός έκανε όσα χρειάζονταν για να πιάσουν τόπο και να γίνουν αποδεκτές».
Κατά την διάρκεια της προεδρίας Κάρτερ (1976-1980), ανέλαβε σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για θέματα πληροφορικής και το 1995 εκπροσώπησε τις ΗΠΑ στην σύνοδο των G7 για την κοινωνία της πληροφορίας. Δύο χρόνια αργότερα ήταν συμπρόεδρος σ ένα συνέδριο για το ίδιο θέμα που οργάνωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Ήταν η εποχή που η ανθρωπότητα ερχόταν για πρώτη φορά σε επαφή με το Ίντερνετ.
Ο Μιχάλης Δερτούζος τιμήθηκε με πολλά βραβεία, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Εγκατέλειψε τα εγκόσμια, που τόσο πολύ τίμησε, στις 27 Αυγούστου 2001, στην Βοστώνη, σε ηλικία 64 ετών. Η κηδεία του έγινε στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας, λίγες ημέρες αργότερα, στις 4 Σεπτεμβρίου.
Βιβλία του Μιχάλη Δερτούζου στα ελληνικά
Τι μέλλει γενέσθαι (εκδ. Λιβάνη, 1998)
Η ανολοκλήρωτη επανάσταση (εκδ. Λιβάνη, 2001)