Back to top

Ο ιστορικός ναός της Zωοδόχου Πηγής στο κέντρο της Αθήνας

21/04/2023 - 13:03

Ο ναός οικοδομήθηκε το 1846, σε σχέδια του κορυφαίου αρχιτέκτονα του 19-ου αιώνα Δημήτρη Ζέζα, με μείζονος αισθητικής αξίας αναγεννησιακές αγιογραφίες του σπουδαίου μας Ζωγράφου Τάσου Λουκίδη και που φέρει ακέραια την ηθική σφραγίδα του μεγάλου δασκάλου του γένους Γεώργιου Γενναδίου, ο οποίος πρωτοστάτησε στην κατασκευή του και ήταν και ο βασικός οικονομικός χορηγός της ανεγέρσεως του ναού. Αλλά και της σπουδαίας επίσης ελληνίδος και εθνικής ευεργέτου Μιχαέλας Τοσίτσα, που διάστικτη από το ορθόδοξο ήθος και την αγάπη της για την Παναγία, συνέδραμε ζωτικά και αυτή, στα έξοδα για την κατασκευή του ναού.

Ενώ στην επιτροπή ανεγέρσεώς του, συμμετείχαν επίσης οι κορυφαίες προσωπικότητες της τότε αθηναϊκής κοινωνίας, από το φάσμα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής, ο πρώτος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Σχοινάς, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γεώργιος Σκούφος και ο μεγάλος Εθνικός ευεργέτης και πρωτοπόρος του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, Σταμάτης Δεκόζης Βούρος, που έφυγε κυνηγημένος από τους Τούρκους κατά τη σφαγή της Χίου, μεγαλούργησε επιχειρηματικά στην Κωνσταντινούπολη και στη Βιέννη, για να επιστρέψει τελικά στη μητέρα πατρίδα Ελλάδα και να προβεί σε ποικίλες κοινωνικές και εθνικές ευεργεσίες.

Στον πανέμορφο και μεγαλοπρεπή ναό λοιπόν της Ζωοδόχου Πηγής στην οδού Ακαδημίας, ένεκα του οποίου, όλη η συνοικία της ευρύτερης περιοχής ονομάζεται «Ζωοδόχος πηγή», συνέρευσαν μαζικά οι Αθηναίοι, για να γιορτάσουν την κορυφαία εορτή της παναχράντου Παναγίας μας. Ο εορτασμός της Ζωοδόχου Πηγής γίνεται την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα, ακριβώς πέντε μέρες μετά το Άγιο Πάσχα και ανήκει στις κινητές εορτές του εκκλη-σιαστικού μας έτους. Η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής προς τιμήν Θεοτόκου Παναγίας μας, δεν συναρτάται με τη ζωή της Παναγίας, όπως οι υπόλοιπες θεομητορικές εορτές, παραδείγματος χάρη τα Εισόδια, ο Ευαγγελισμός και η Κοίμηση της Θεοτόκου. Αλλά είναι αφιερωμένη στην Παναγία μας, ένεκα των θαυμαστών επεμβάσεων της για τη σωτηρία πολλών ταλαιπωρημένων ανθρώπων, που επικαλέσθηκαν τη συνδρομή και την αρωγή της. Και μας υπομνίζει η εορτή, τα θαύματα που έκανε η Παναγία σε ένα συγκεκριμένο ναό της στο Μπαλουκλί της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος και προκαλεί η συγκινησιακή έξαρση σε κάθε πιστό και ορθόδοξο, έχοντας πέραν του ναού και μοναστήρι και αγίασμα.

Η εορτή είναι αφιερωμένη στην άχραντο Παναγία, η οποία είναι δημιούργημα του Θεού, όπως και οι άλλοι άνθρωποι και που πάραυτα κυοφόρησε υπερφυσικά και συνέβαλε με την υπακοή στο θέλημα του Θεού, στην ανθρώπινη φύση του Ιησού Χρήστου. Έφερε στη ζωή το θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, δηλαδή τη ζωή και την ανάσταση της ανθρωπότητας και τον ελευθερωτή των ανθρώπων, από τα πάθη και τις αδυναμίες.

ΠΗΓΗ ope.gr