Back to top

Μ.Βαρδινογιάννη: Πώς γνώρισε τον Βαρδή, η ζωή τους πριν γίνουν πλούσιοι..

12/09/2021 - 11:58

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη. Είναι κόρη του Γιώργου και της Ευαγγελίας Μπουρνάκη. Ο πατέρας της καταγόταν από το Λεωνίδιο κι η μητέρα της από την Τρίπολη. Συμπτωματικά συναντήθηκαν στην Ερμιόνη στον πόλεμο του 40 και παντρεύτηκαν. Ο πατέρας της Μαριάννας ήταν έμπορος κι έτσι μπορούσε να προσφέρει στις δυο του κόρες μια καλή ζωή.

Η Μαριάννα έτρεφε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη για τη μητέρα της, η οποία αν και είχε τελειώσει μόνο το σχολαρχείο, επεδίωξε το καλύτερο για τα παιδιά της. Από οκτώ χρονών την έβαλε να μάθει αγγλικά, την έστειλε γυμνάσιο στην Αθήνα και δέχτηκε ακόμη και να πάει για σπουδές στην Αμερική. Η Ευαγγελία Μπουρνάκη δε γνώριζε τότε το λαμπερό μέλλον που επεφύλασσε η ζωή στη Μαριάννα της .

Η γνωριμία με τον άνδρα της ζωής της

Ήταν μαθήτρια γυμνασίου ακόμη η Μαριάννα, όταν σε σπίτι φίλων γνώρισε τον γοητευτικό αξιωματικό του Ναυτικού τον νεαρό Κρητικό Βαρδή Βαρδινογιάννη. Έρωτας με την πρώτη ματιά,γάμος, 5 πέντε παίδια (τον Γιάννη, την Χριστιάννα, τον Γιώργο, τον Νίκο και την Βαρδιάννα) και 11 εγγόνια!

Tο Ναυτικό έστειλε τον Βαρδή στην Αμερική και η Μαριάννα με την πρόφαση των σπουδών τον ακολούθησε γιατί ήθελε να βρίσκεται κοντά του. Όμως ο Βαρδής έμενε στη Χαβάη κι εκείνη βρέθηκε στο Denver University να σπουδάζει Οικονομικά τα οποία και δεν ολοκλήρωσε αφού σε δύο χρόνια επέστρεψε.

Παντρεύτηκαν στις 18 Μαΐου του 1961, με κουμπάρο το Χρήστο Λαμπράκη, που ο Βαρδής γνώρισε στο στρατιωτικό. Στις αρχές του γάμου της η Μαριάννα ήταν υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας, μιας και ο μισθός του σημαιοφόρου τότε, στο Πολεμικό Ναυτικό, Βαρδή της, ήταν μόλις 2.500 δρχ. το μήνα.

Για επιπλέον χρήματα, εργαζόταν και στο ραδιοφωνικό σταθμό ως εκφωνήτρια ειδήσεων στην Αμερικανική Βάση στο Ελληνικό, όπου γνώρισε και τη Μελίνα Μερκούρη μετέπειτα φίλη της.

Όταν ήρθε η μετάθεση του Βαρδή για τη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ, έφυγαν για Αγγλία. Εκεί ολοκλήρωσε τις σπουδές στην Ιστορία Τέχνης, που αργότερα στάθηκαν πολύτιμες για το μέλλον της και τις δραστηριότητές της στην Unesco.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Το άγνωστο ταξίδι στην Αμοργό για να συναντήσει  τον εξόριστο σύζυγό της στη δικτατορία [εικόνα] | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Όταν γύρισαν από το Λονδίνο ο πατέρας της τους έδωσε δύο διαμερίσματα, το ένα για να μένουν και το άλλο για να το νοικιάζουν. Το διαμέρισμα της οδού Πιπίνου το έβαλαν ενέχυρο για να βρεθούν τα χρήματα να ξεκινήσουν ο Νίκος και ο Βαρδής τη δουλειά τους, και τους έφερε γούρι.

Ποτέ δεν ονειρευόταν ν αποκτήσει χρήματα. Στα πρώτα χρόνια του γάμου με τρία παιδιά, θυμάται έβγαινε στη βεράντα του σπιτιού της Φωκίωνος Νέγρη, κι΄ έλεγε. «Εδώ θα μεγαλώσω τα παιδιά μου, εδώ θα ζήσουμε την υπόλοιπη ζωή μας». Τόσο γεμάτη αισθανόταν. Στόχος της ήταν πάντα η οικογένειά της.

Όχι τα χρήματα. «Δεν θα ξεχάσω, λεει σε κάποια συνέντευξή της, αυτό που κάποτε μου είχε πει ο Βαρδής. Μπορεί να επιτύχω σαν επιχειρηματίας, αλλά αν αποτύχω σαν πατέρας, δεν θα το αντέξω, και συνεχίζει: «το μόνο που θέλω να με συνοδεύει όταν δεν θα υπάρχω πια στη ζωή είναι ο τίτλος της καλής μητέρας και της καλής συζύγου. Για μένα πηγή δύναμης είναι πρώτα απ όλα ο άνδρας μου και μετά η οικογένειά μου».

Η εξορία στην Αμοργό και η απόπειρα δολοφονίας

Δυο γεγονότα στιγμάτισαν τη ζωή της. Το ένα η εξορία του αγαπημένου της στην Αμοργό από την χούντα, τέλη του 1967. «Βρέθηκα μόνη με τρία μωρά, το τρίτο μόλις σαράντα ημερών, δίχως κανένα φίλο δίπλα μας. Κάποια στιγμή, εμπιστεύομαι τα μωρά στη μητέρα μου και πάω στην Αμοργό μ ένα καΐκι. 8 μήνες έμεινα. Όταν αφέθηκε ελεύθερος ο Βαρδής, δεν μπορούσε να γυρίσει στο ναυτικό.

Έτσι άλλαξε η ζωή μας, αφού από τότε ασχολήθηκε ενεργά με τις επιχειρήσεις Αργότερα επί Καραμανλή του απονεμήθηκε ο τίτλος ναυάρχου».Το άλλο γεγονός ήταν η απόπειρα δολοφονίας του το 1990 από τη 17Ν.

Σε δυο από τις λίγες συνεντεύξεις που έχει δώσει έχει απαντήσει:

- Πόσες φορές μπορεί να ερωτευτεί μια γυναίκα; 

«Δεν είμαι η αρμόδια να απαντήσω. Ερωτεύτηκα μόνο μια φορά στη ζωή μου αλλά είναι σα να ερωτεύτηκα εκατό ανθρώπους μαζί. Κάπου διάβασα πως κανείς δεν γνωρίζει τον έρωτα καλύτερα από τους ανθρώπους που ερωτεύονται σπάνια. Γιατί οι άλλοι απλώς κάνουν συλλογές ερωτικών ενάρξεων».

Η αποκάλυψη της Μαριάννας Βαρδινογιάννη για την εξορία του Βαρδή: Άφησα  πίσω μου δυο παιδιά κι ένα βρέφος. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ…

- Όταν κοιτάτε πίσω τι αισθάνεστε;

«Αυτό που έλεγαν οι Ίνκας, πως μέλλον είναι το παρελθόν σου. Το πόσο το τιμάς. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να το τιμήσεις είναι να μην είσαι αμνήμων. Το ίδιο ισχύει και για την πατρίδα σου. Εκατό χρόνια δίχως γνώση ιστορίας μας θα έφθαναν να γίνουμε λαός χωρίς μέλλον».

- Άνθρωποι που σας έχουν καθορίσει – διαμορφώσει;

«Αν η ουσιαστική παιδαγωγική ξεκινάει από το πρώτο μετεφηβικό στάδιο του ανθρώπου, τότε ο παιδαγωγός μου υπήρξε ο άνδρας μου και ακόμη μου δείχνει το δρόμο σε σημαντικές στιγμές της ζωής μου, είναι πηγή δύναμης.

Τις βασικές αρχές μου τις έδωσαν οι γονείς μου αλλά ο άνδρας μου ουσιαστικά διαμόρφωσε το χαρακτήρα μου».

Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Είναι Iδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ | mononews

Από το 1999, είναι Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά.Δραστηριοποιείται επίσης ως: Μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia», κ.ά

Έχει γράψει το βιβλίο Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.Έχει τιμηθεί από την Γαλλική Προεδρία ως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ

Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε οικονομικά στο Vassar College της Νέας Υόρκης. Από το 1984 εργάζεται στις οικογενειακές επιχειρήσεις του ομίλου Βαρδινογιάννη. Υπήρξε πρόεδρος του Παναθηναϊκού και μεγαλομέτοχος της ομάδας. Είναι επίσης μέλος της ομάδας σκοποβολής του Παναθηναϊκού. Ασχολήθηκε και με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό συμμετέχοντας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ απο το 1984 εως το 1992 με συνοδηγό των Κώστα Στεφανή. Αναδείχθηκε πρωταθλητής έξι συνεχόμενες φορές απο το 1987 εως και το 1992.Είναι παντρεμένος με την σουηδικής καταγωγής Μελίσσα Γκρόμελ και έχει τρεις γιούς.

Μελίσσα Γκρόμελ–Βαρδινογιάννη: Η πιο αθόρυβη και σεμνή πραγματική  αριστοκράτισσα | mononews

Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ

Το πολυεπίπεδο δρώμενο «Φορεσιές με Πρόσωπα» στο Μουσείο Μπενάκη

Η Χριστιάννα Βαρδινογιάννη παντρεύτηκε το 1987 τον κ. Γιώργο Γουλανδρή, γιο του Big John Γουλανδρή, σε έναν από τους πλέον συζητημένους γάμους που ένωσε δύο ισχυρότατες οικογένειες.Μαζί απέκτησαν την Μαριάννα Γουλανδρή η οποία συστήνεται πλέον ως σχεδιάστρια που λανσάρει τα δικά της μαγιό κάτω από το brand Marianna G. και είναι παντρεμένη με τον Φίλιππο Λαιμό.

Μαριάννα Γουλανδρή - Φίλιππος Λαιμός: με παγωτό χωνάκι απολαμβάνουν το  πρώτο καλοκαίρι παντρεμένοι | eirinika.gr

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ειναι παντρεμένος με την Αριέττα Λιβανού.

Ο ΝΙΚΟΣ

Ο Νίκος Βαρδινογιάννης είναι παντρεμένος με την Αλεξία Αντσακλή και τα αέκτησαν μαζί τον Άρη και τον Βαρδή.Η Αλεξία είναι κόρη του Αρη Αντσακλή, καθηγητή Γυναικολογίας και Μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Περιμένουν το πρώτο τους παιδί | κοσμικα , gossip | womenonly.gr

Η ΒΑΡΔΙΑΝΝΑ

Στις 27 Αυγούστου 2005, η μικρή τους κόρη, η Βαρδιάννα, ένωσε τη ζωή της με τον αγαπημένο της Ιδομενέα Κογχυλάκη, τον οποίο είχε γνωρίσει στο Λονδίνο, όπου σπούδαζαν και οι δύο. Ο γάμος τους, παραμυθένιος, έγινε στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου μέσα στο κτήμα «Marianna Bay», κοντά στην Κοιλάδα και τη Χινίτσα στο Πόρτο Χέλι. Παρά το γεγονός ότι στο γάμο αυτό ήταν καλεσμένη όλη η υψηλή κοινωνία, οι νεόνυμφοι προτίμησαν να μείνουν μακριά από τους προβολείς.

Συναυλία Μίκη Θεοδωράκη&ΣτέφανουΚορκολή για την "Ελπίδα": Οι καλεσμένοι! -  Fay's Control