Back to top

Ημέρα Εθνικής Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

19/05/2023 - 11:33

Με επιμνημόσυνες δεήσεις και εκδηλώσεις μνήμης κορυφώνεται σήμερα η 104η επέτειος Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, καθώς η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα ορόσημο για να θυμίζει τη Γενοκτονία την οποία υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου από τους Τούρκους.

Είναι μία ημέρα η οποία μας υπενθυμίζει γιατί ο αγώνας για τα δίκαια αιτήματα του Ποντιακού Ελληνισμού θα πρέπει να συνεχιστεί ως μία δυναμική και διαχρονική απάντηση στη συστηματική παραχάραξη, έως απόκρυψη θα λέγαμε, της ιστορίας από τους Τούρκους. Η σημερινή θλιβερή επέτειος επιτάσσει να τιμάται η μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στη γη του Πόντου, είτε υπερασπιζόμενοι τα εδάφη τους είτε πλη­ρώνοντας το τίμημα για την ελληνική καταγωγή τους, και να τιμάται επίσης και η αξιοπρέπεια όσων επέζησαν.

“Η 19η Μαϊου αποτελεί την κορύφωση των δράσεων υπέρ των επιδιώξεών μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Απώτερος σκοπός του αγώνα μας για Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, τίθεται η πρόληψη και η αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων, τα οποία, δυστυχώς, εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα”, αναφέρει στο μήνυμα της για τις φετινές εκδηλώσεις η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Η καθιέρωση

Η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τον νόμο 2193/1994.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έτυχε η αναγνώριση της Γενοκτονίας των 353.000 θυμάτων από σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα με τα θύματα να περιμένουν την δικαίωση και από αυτή την πλευρά.

Οι εορτασμοί

Οι εκδηλώσεις μνήμης έχουν ξεκινήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και σε κάθε γωνιά της γης όπου υπάρχει Ελληνισμός.

Οι Πανελλαδικές κεντρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και στην Πλατεία Αγίας Σοφία στη Θεσσαλονίκη με κοινή ώρα έναρξης τις 18:30.

Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, με εύζωνες ντυμένους με την ποντιακή φορεσιά.

Οι φάσεις της Γενοκτονίας

Η πρώτη φάση της Γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων αρχίζει το 1908 και κρατά μέχρι την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το Ανατολικό ζήτημα, η άνοδος των Νεότουρκων, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και η είσοδος της Γερμανίας ως στρατηγικού εταίρου του Οθωμανικού κράτους, δημιούργησαν τις συνθήκες για την έναρξη των διωγμών των Ελλήνων.

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε το 1915, όταν οι συγκρούσεις του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου αναβάθμισαν την πολιτική της Γενοκτονίας. Το σχέδιο εξόντωσης υλοποιείται με τη συμμετοχή του στρατού και παραστρατιωτικών ομάδων και στοχεύει στη δολοφονία ή την εκτόπιση των ανδρών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και στην εξόντωση των γυναικών, των παιδιών και των ηλικιωμένων.

Η περίοδος 1919-1923 αποτελεί την τρίτη, τελευταία και πιο έντονη φάση της γενοκτονίας με την εδραίωση του Μουσταφά Κεμάλ («Ατατούρκ») στο οθωμανικό εσωτερικό. Από το 1919 και μέχρι τον Αύγουστο του 1923 ο Κεμάλ προχώρησε στη τελευταία φάση εξόντωσης των Ελλήνων.

Η ημέρα αυτή φέρνει στο προσκήνιο και τον τιτάνιο αγώνα που διεξάγεται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων σε όλων  τον κόσμο. Πριν λίγες ημέρες το Κοινοβούλιο της Αυστραλιανής Πολιτείας της Τασμανίας αναγνώρισε με κάθε επισημότητα τις Γενοκτονίες Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων.

Μήνας μνήμης, διεκδίκησης αλλά και αναγνωρίσεων ο Μάιος. Η Αυστραλία αναδεικνύεται σε πρωτοπόρο, καθώς αυτή είναι η τρίτη Πολιτεία που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία, μετά τη Νότια Αυστραλία (2009) και τη Νέα Νότια Ουαλία (2013). Οι αναγνωρίσεις αυτές μας δίνουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και μας φέρνουν πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου μας. Η Γενοκτονία των Ελλήνων θα λάβει τη θέση και αναγνώριση που της αρμόζει στη διεθνή σκηνή, όσο και αν πασχίζει η γείτονα να αποσιωπήσει την αλήθεια.

ΠΗΓΗ ope.gr