Ήταν στις 18 Απριλίου του 1955 όταν η παγκόσμια κοινότητα πάγωσε ακούγοντας πως ο μεγαλύτερος φυσικός του κόσμου που μας έκανε να κατανοήσουμε το τι συμβαίνει γύρω πας πέθανε...Ο λόγος για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν που ενέπνευσε χιλιάδες κόσμου και έμαθε πάρα πολλά και σημαντικά στις επόμενες γενιές δίνοντας τους τροφή για να συνεχίσουν το έργο του.
Ακούγοντας την είδηση του θανάτου του μεγάλου φυσικού, ο φωτορεπόρτερ Ραλφ Μόρσε πήρε την κάμερα του, ένα μπουκάλι ουίσκι και έφυγε από τα γραφεία του περιοδικού Time για να απαθανατίσει όλα όσα έγιναν εκείνες τις ημέρες. Η πρώτη του στάση ήταν το νοσοκομείο του Πρίνστον όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Αϊνστάιν.
Κατευθύνθηκε προς το γραφείο του Δρ Χάρβεϊ που έκανε την νεκροψία. Ο συγκεκριμένος γιατρός έβγαλε τον εγκέφαλο του Αϊνστάιν για να τον εξετάσει. Τον ζύγισε, τον έκοψε σε πολλά μικρά κομμάτια και στη συνέχεια έβγαλε και τα μάτια του τα οποία και έδωσε στον οφθαλμίατρο του επιστήμονα. Ο Μόρσε ήταν ο μόνος άνθρωπος που κατάφερε να φωτογραφίσει τον συγκεκριμένο γιατρό.
Αντικρίζοντας τις ορδές δημοσιογράφων και φωτογράφων αποφάσισε να φύγει και να κατευθυνθεί στο γραφείο του φυσικού στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών, το γραφείο όπου από εδώ και εμπρός θα είναι άδειο. Για να τον αφήσει ο επιστάτης να μπει, τον κέρασε ένα ποτήρι ουίσκι και έτσι κατάφερε να εισέλθει στο γραφείο του Αϊνστάιν.
Μπαίνοντας αντίκρισε ένα χάος, το γραφείο δεν το είχε αγγίξει κανείς όσο έλειπε ο λαμπρός επιστήμονας. Χαρτιά παντού, στυλό, ένας πίνακας με εξισώσεις και δύο ακατάστατες βιβλιοθήκες συνθέτουν το σκηνικό. Ο Μόρσε σήκωσε την κάμερα του και πάτησε κλικ δίνοντας μας σήμερα ένα μοναδικό ντοκουμέντο για το πώς δούλευε ο Αϊνστάιν.
Λίγο αργότερα, το απόγευμα της ίδιας μέρας το άψυχο σώμα του Αϊσντάιν μεταφέρθηκε στο γραφείο τελετών μέσα σε ένα απλό φέρετρο. Η νεκροψία είχε γίνει ήδη και έτσι μετά από μία ώρα μεταφέρθηκε και πάλι. Για καλή του τύχη, ο αλαφιασμένος φωτογράφος μόλις έφθασε στο σημείο είδε δύο άνδρες να μεταφέρουν το φέρετρο και μας χάρισε δύο ιστορικές ΛΗΨΕΙΣ.
Έπειτα έφυγε τρέχοντας για το κοιμητήριο. Μόλις έφθασε άρχισε μανιωδώς να ψάχνει τον τάφο αλλά η προσπάθεια του δεν απέδιδε καρπούς. Ξαφνικά αντίκρισε έναν φωτογράφο, έβγαλε το ουίσκι και τον κέρασε ένα ποτήρι ζητώντας να μάθει για τον τάφο του Αϊνστάιν. Απ’ ότι φαίνεται το ουίσκι λύγιζε όλους τους άνδρες εκείνης της εποχής και ο εργάτης του είπε πως το σώμα του επιστήμονα θα αποτεφρωθεί μέσα στα επόμενα 25 λεπτά.
Και επειδή ο Μόρσε ήταν τυχερός, έφθασε πάλι την τέλεια στιγμή. Προχωρώντας ακούει μία φωνή, ήταν ο Ότον Νάθαν, στενός φίλος του Αϊνστάιν που διάβαζε ένα απόσπασμα από τα έργο του Γκαίτε λίγο πριν αποτεφρωθεί ο επιστήμονας.
Όπως ήταν φυσικό, ο Μόρσε επέστρεψε στο γραφείο του περιοδικού με το χαμόγελο του νικητή καθώς ήταν ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη που κατάφερε να έχει αυτά τα ντοκουμέντα στα χέρια του. Πήγε στον διευθυντή του και τότε άκουσε πως οι φωτογραφίες δεν θα δημοσιευτούν επειδή ο γιος του Άλμπερτ Αϊνστάιν τους ζήτησε να σεβαστούν τις ιδιωτικές τους στιγμές. Έτσι και έγινε.
Δεκαετίες μετά, ο φωτογράφος αποφάσισε να δημοσιεύσει τις φωτογραφίες και αφηγήθηκε όλα όσα έζησε στις 18 Απριλίου 1955, την ημέρα που ο κόσμος έχασε έναν λαμπρό επιστήμονα και ένα σύμβολο που ανταγωνιζόταν σε αναγνωσιμότητα και τα μεγαλύτερα αστέρια του Χόλιγουντ.