Back to top

Η μάχη της Βουδαπέστης –73 χρόνια από μια εκ των πιο αιματηρών πολιορκιών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

29/12/2017 - 16:58

Ήταν 29 Δεκεμβρίου του 1944, όταν ο Κόκκινος Στρατός συνεπικουρούμενος από τον ρουμανικό στρατό, ξεκίνησε την πολιορκία της Βουδαπέστης, στην οποία είχαν «κλειστεί» οι συνασπισμένες Γερμανό-ουγγρικές δυνάμεις και η οποία έληξε στις 13 Φεβρουαρίου 1945 με την άνευ όρων παράδοση της πόλης στους Σοβιετικούς και την Ουγγαρία να περνά για τα καλά στη "σφαίρα" επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης.

Μέχρι το 1944 η Ουγγαρία παρέμενε στη σφαίρα επιρροής της Γερμανίας. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους επιχείρησε να εγκαταλείψει τον πόλεμο, όμως οι Γερμανικές δυνάμεις που είχαν συμφέροντα στη χώρα κυρίως λόγω της παραγωγής πετρελαίου, εισέβαλαν στις 19 Μαρτίου και εμπόδισαν την έξοδο της από τον πόλεμο. Τον Οκτώβριο, η Ουγγαρία επιχειρεί να διαπραγματευτεί ειρήνη με τους Συμμάχους, όμως οι Γερμανοί το αντιλαμβάνονται και αντικαθιστούν την κυβέρνηση

Στις 7 Νοεμβρίου, Σοβιετικοί και Ρουμάνοι πλησιάζουν στα 20 χλμ έξω από τη Βουδαπέστη και στις 19 Δεκεμβρίου ξεκινά η πολιορκία, η οποία ολοκληρώνεται στις 26 Δεκεμβρίου. 70.000 Γερμανοί και Ούγγροι στρατιώτες καθώς και πάνω από 800.000 κάτοικοι παγιδεύονται στη πόλη. Ο Χίτλερ διατάζει την υπεράσπιση της πόλης μέχρι τέλους. Τρεις μέρες αργότερα οι Σοβιετικοί στέλνουν αντιπροσωπεία για να συνθηκολογήσουν, η οποία όμως δεν επέστρεψε ποτέ και οι Σοβιετικοί ξεκινούν την επίθεση εισβάλοντας στην πόλη. Τον Ιανουάριο του 1945, οι Γερμανοί εξαπολύουν την Επιχείρηση Konrad για να εκτονώσουν την πίεση των Σοβιετικών, χωρίς επιτυχία.

Τα εφόδια τελείωναν για τους Γερμανούς και τους Ούγγρους και οι συμπλοκές συνεχίστηκαν μέσα στη πόλη. Στις 11 Φεβρουαρίου οι Γερμανοί απεγνωσμένοι, αποφασίζουν τελικά την έξοδο τους από την πόλη σε τρία κύματα. Περίπου 30.000 στρατιώτες, μαζί με πολίτες προσπάθησαν να διαφύγουν, όμως οι Σοβιετικοί ήταν προετοιμασμένοι. Οι περισσότεροι από αυτούς που προσπάθησαν να αποδράσουν σκοτώθηκαν, ενώ αυτοί που έμειναν να υπερασπιστούν τη πόλη, παραδόθηκαν δύο μέρες μετά, στις 13 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για μια από τις πιο αιματηρές πολιορκίες κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς σκοτώθηκαν πάνω από 200.000 στρατιώτες και από τις δύο πλευρές, καθώς και περίπου 40.000 πολίτες. Οι Σοβιετικοί μετακίνησαν πάνω από μισό εκατομμύριο Ούγγρους στη Σοβιετική Ένωση, ενώ κατά την κατάληψη της πόλης σημειώθηκαν βιαιοπραγίες, ληστείες και πληθώρα βιασμών, αποδεικνύοντας πως στον πόλεμο οι θηριωδίες είναι γνώρισμα τόσο των νικητών όσο και των ηττημένων.