
41.615 λέξεις επί συνόλου 490.000 λέξεων της αγγλικής γλώσσας προέρχονται από την ελληνική ενώ το 90% της ιατρικής ορολογίας προέρχεται από τα ελληνικά. Ακόμη, η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών διότι μόνο σε αυτή δεν υπάρχουν όρια, όπως έχει πει και ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς. Με τις παραπάνω αναφορές ο επικουρος καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Νίκος Βασιλειάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, τεκμηριώνει το επιχείρημα για την ανάγκη ανάδειξης της υπεραξίας της ελληνικής γλώσσας σε παγκόσμιο επίπεδο και εργαλειοποίησής της με θετικό πρόσημο, από τους φορείς άσκησης της ελληνικής πολιτιστικής διπλωματίας, σε συνεργασία με τον ελληνισμό της διασποράς. Κάτι τέτοιο, όπως λέει, «θα μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει το ελληνικό brand name στον πολιτισμό, με θετικά αποτελέσματα στην προώθηση των ελληνικών εθνικών στοχοθεσιών, ως μορφή ήπιας ισχύος στις διεθνείς σχέσεις και διαπλοκές».
Ο κ. Βασιλειάδης επισημαίνει, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, τις ιστορικές ομιλίες που είχε εκφωνήσει το 1957 και το 1959 στην Ουάσιγκτον ο Ξενοφών Ζολώτας, ως διοικητής τότε της Τράπεζας της Ελλάδος και διαχειριστής του ελληνικού Δημοσίου χρέους. Στις ομιλίες αυτές χρησιμοποίησε την αγγλική γλώσσα, ωστόσο όλες οι λέξεις ήταν ελληνικής προέλευσης, με την εξαίρεση λίγων συνδέσμων, άρθρων και προθέσεων.
Φίλιππος ο φίλος του ίππου - Αλέξανδρος από το «αλέκω τους άνδρες»
«Η ελληνική γλώσσα έχει έναν τεράστιο πλούτο, μπορεί να εκφράσει πολλά νοήματα με την ίδια λέξη. Έχει πραγματικά μια μοναδικότητα. Είναι εντυπωσιακό και δεν ξέρω αν το έχουν σκεφτεί όλοι ότι η λέξη Φίλιππος σημαίνει φίλος του ίππου και δηλώνει ότι αυτός που φέρει το όνομα αγαπά το άλογο ενώ η λέξη Αλέξανδρος προέρχεται από το αλέκω τους άνδρες που σημαίνει ότι ο Αλέξανδρος είναι ένας ατρόμητος άνδρας που μάχεται και αποκρούει τους εχθρούς. Στο ίδιο πλαίσιο, η λέξη Μακεδονία προέρχεται από το Μακεδνός που σημαίνει πελώριος, πελώρια γη» σημειώνει ο κ. Βασιλειάδης.
Δεκάδες πανεπιστημιακοί και ερευνητές από την Ελλάδα, την Αυστραλία και τον κόσμο
Στο 4ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελληνική Διασπορά συμμετέχουν δεκάδες πανεπιστημιακοί και ερευνητές από την Ελλάδα, την Αυστραλία και τον υπόλοιπο κόσμο. Μεταξύ των θεμάτων που εξετάζονται είναι ζητήματα που αφορούν την ιστορία, τη λογοτεχνία, την μετανάστευση, τη θρησκεία, τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή, ενώ γίνεται εκτενής συζήτηση για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και την προώθηση των ελληνικών σπουδών και της ελληνικής γλώσσας στη Διασπορά. Η πρώτη συνεδριακή ημέρα διεξήχθη στις 31 Μαΐου με φυσική παρουσία στο Πανεπιστήμιο «Charles Darwin», στην πρωτεύουσα της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας, το Ντάργουιν ενώ η δεύτερη στις 29 Ιουνίου 2024 στη Ρόδο.