Back to top

Χριστούγεννα στη Βικτωριανή Αγγλία: Ένα επιτυχημένο ρεβεγιόν είχε τρόμο και πόνο

27/12/2020 - 12:21

Δεν είναι λίγες οι παραδόσεις που τηρούν μέχρι σήμερα οι Άγγλοι, οι οποίες καθιερώθηκαν και εξαπλώθηκαν ευρέως τον 19ο αιώνα - Τα έθιμα που επιβιώνουν έως σήμερα δεν είναι παρά... ηπιότερες εκδοχές των βικτωριανών πρακτικών

Ένα από τα κλασικότερα παιχνίδια της εποχής ήταν το λεγόμενο «snapdragon» (λουλούδι του δράκου ή «σκυλάκι» στα ελληνικά). Το βράδυ της παραμονής, όλη η οικογένεια συγκεντρωνόταν γύρω από ένα τραπέζι.

Στο κέντρο τοποθετούσαν μια μεγάλη πιατέλα γεμάτη με σταφίδες και αμύγδαλα. Την έλουζαν με κονιάκ και με ένα σπίρτο άναβαν φωτιά. Έπειτα, έσβηναν τα φώτα. Χάρη στο αλκοόλ, ολόκληρη η επιφάνεια της πιατέλας τυλιγόταν στις φλόγες.

Με τη σειρά, ένα ένα τα άτομα που ήταν μαζεμένα γύρω από το τραπέζι, έπρεπε να βάλουν το χέρι τους στην πιατέλα για να πιάσουν τις φλεγόμενες σταφίδες ή τα αμύγδαλα.

Όποιος τα κατάφερνε, έπρεπε στη συνέχεια να τα φάει. Νικητής ήταν εκείνος που έτρωγε τα περισσότερα. Το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν τόσο διαδεδομένο που το πρωί της 25ης Δεκεμβρίου, φάνταζε απολύτως φυσιολογικό οι Βρετανοί να κυκλοφορούν με εγκαύματα στα χέρια και στο στόμα.

«Τυφλόμυγα»

Ιδιαίτερα διαδεδομένη ήταν επίσης μία παραλλαγή της σημερινής «τυφλόμυγας». Οι κανόνες ήταν ίδιοι. Ένα άτομο έδενε τα μάτια του με ένα μαντήλι και προσπαθούσε να πιάσει τους υπόλοιπους και να μαντέψει ποιοι είναι. Το μόνο που διέφερε στην βικτωριανή εκδοχή ήταν η απουσία του ευ αγωνίζεσθαι.

Οι «κυνηγημένοι» είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο, προκειμένου να δυσκολέψουν την το έργο του κυνηγού. Τα εμπόδια που έβαζαν ήταν συχνά πολύ επικίνδυνα, ενώ επιτρέπονταν τα σπρωξίματα και τα χτυπήματα. Την επόμενη μέρα, όσοι γλίτωσαν τα εγκαύματα από το snapdragon, είχαν σίγουρα μελανιές και πληγές από την τυφλόμυγα. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, το αποτέλεσμα ήταν μέχρι και σπασμένα πόδια και χέρια.

Θάρρος ή αλήθεια

Ένα ακόμα παιχνίδι που έχει επιβιώσει, σε μία πιο ήπια εκδοχή. Στις βικτωριανές «Ερωτήσεις και εντολές», όποιος αρνούνταν να εκτελέσει την δοκιμασία που του έβαζαν ή να απαντήσει στο ερώτημα που του έθεταν, τιμωρούταν. Οι ποινές ποίκιλαν ανάλογα με τους συμμετέχοντες. Ορισμένες φορές η τιμωρία μπορεί να ήταν χρηματικό πρόστιμο ενώ άλλες απλώς πασάλειμμα με κάρβουνα και στάχτη στο πρόσωπο.

Μία συχνή ποινή ήταν επίσης η κατανάλωση ενός παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου αλκοολούχου ποτού, αναμεμειγμένου με ζάχαρη και μοσχοκάρυδο και στη συνέχεια οι αλλεπάλληλες επιτόπιες στροφές. Συνήθης κατάληξη, η λιποθυμία.

Κρυφτό

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια, η βικτωριανή εκδοχή του κρυφτού δεν ήταν επίπονη. Η μόνη παραλλαγή ήταν ένας επιπλέον κανόνας. Αν το άτομο που «φύλαγε», έβρισκε κάποιον κρυμμένο κοντά σε κρεβάτι, έπρεπε να φιληθούν.

Ιστορίες γύρω από το τζάκι

Η βραδιά έκλεινε ήσυχα. Η οικογένεια μαζευόταν γύρω από το τζάκι και οι μεγαλύτεροι έλεγαν ιστορίες στους μικρότερους. Δεν ήταν όμως παραμύθια για Άγιους Βασίληδες και καλά ξωτικά. Συνήθεις πρωταγωνιστές ήταν φαντάσματα, πνεύματα και μάγισσες, ενώ το τέλος δεν ήταν πάντα χαρούμενο. Η πρωτότυπη εκδοχή της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» του Ντίκενς αποτελεί ένα ενδεικτικό παράδειγμα της «επίγευσης» που άφηναν τα παραμύθια της εποχής.

Κρέμασμα της κάλτσας στο τζάκι

Η παράδοση του κρεμάσματος της κάλτσας στις καπνοδόχους ξεκίνησε καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, κάποτε που ο Father Christmas(Πατέρας των Χριστουγέννων) κατέβαινε από μια καμινάδα, του έπεσαν κατά λάθος μερικά χρυσά νομίσματα και βρέθηκαν μέσα σε μια κάλτσα που την είχαν απλώσει εκεί για να στεγνώσει! Και έτσι αυτή η παράδοση πέρασε από γενιά σε γενιά!

Οι κάλτσες μπορεί πια να μην έχουν χρυσά νομίσματα, όμως τα παιδιά βρίσκουν διαφορών λογής δώρα! Επίσης, να προσθέσουμε ότι δεν ανοίγουν τα δώρα τους μόλις ξυπνήσουν, αλλά περιμένουν μέχρι το απόγευμα των Χριστουγέννων!

Ο πρώτος Santa Claus

Στην Αγγλία η αρχική μορφή του Πατέρα των Χριστουγέννων δεν ήταν όπως την ξέρουμε σήμερα, δηλαδή δεν φορούσε κόκκινη στολή αλλά πράσινη και δεν έφερνε τα δώρα στα μικρά παιδιά, επομένως δεν έμπαινε και από την καμινάδα! Απλώς περιπλανιόταν από σπίτι σε σπίτι, χτυπώντας την πόρτα και πανηγύριζε με τις οικογένειες.

Ο πατέρας των Χριστουγέννων (όπως αποκαλούν τον Άγιο Βασίλη στην Αγγλία) με την κόκκινη στολή και την άσπρη γενειάδα, άρχισε να εμφανίζεται στα τέλη της Βικτωριανής εποχής, όταν ο Santa Claus έφτασε στην Αμερική. Τότε τα δύο αυτά πρόσωπα συγχωνεύτηκαν και γεννήθηκε ο Πατέρας των Χριστουγέννων ή ο Santa Claus.

Τα Χριστούγεννα στην Αγγλία σήμερα

Στην Αγγλία, τα Χριστούγεννα τις τελευταίες... πολλές δεκαετίες έχουν ένα ιδιαίτερο χρώμα: εντυπωσιακοί στολισμοί, καμπάνες, μουσική στους δρόμους, χορωδίες και κάλαντα. Στη χώρα όπου η ομίχλη «βασιλεύει», το κρύο και συχνά το χιόνι κάνουν αισθητή την παρουσία τους, οι γιορτές αποκτούν την εικόνα που τους αρμόζει.

Περιπλανηθείτε στα όμορφα αξιοθέτα του Λονδίνου και όχι μόνο, κάντε τις χριστουγεννιάτικες αγορές σας στα στολισμένα πολυκαταστήματα και απολαύστε τη μοναδική θέα και την ατμόσφαιρα της βρετανικής πρωτεύουσας, πίνοντας μια κούπα ζεστό τσάι.

Το χριστουγεννιάτικο Λονδίνο από το London Eye

Με ύψος 135 μέτρα και δίπλα στον Τάμεση, η τεράστια ρόδα, γνωστή ως London Eye, προσφέρει μία καταπληκτική θέα όλης της περιοχής του Λονδίνου. Κατασκευάστηκε για το millennium έπειτα από πρωτοβουλία της British Airways.

Η διάρκεια της βόλτας κρατάει μισή ώρα και με μικρές στάσεις θα σας δώσει όλο το χρόνο να απολαύσετε την πανοραμική θέα της πόλης, πόσο μάλλον τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Το βράδυ που δεν έχει πολλούς επισκέπτες και με την πόλη φωταγωγημένη, το θέαμα είναι εκπληκτικό. Η κοντινότερη στάση μετρό είναι η Waterloo (γραμμές Bakerloo, Jubilee, Northern και Waterloo & City).

Αγορές μέχρι τελικής πτώσεως

Οι αγορές στο Λονδίνο έχουν γίνει ακόμα πιο… εύκολες και επιθυμητές, με τη λειτουργία αυτό το Νοέμβριο, του καινούργιου προορισμού για ψώνια και φαγητό, St. Martin’s Courtyard. Βρίσκεται σε μια υπαίθρια, ειδικά διαμορφωμένη αυλή στην οποία φτάνει κανείς μέσω του Slingsby Place στο Covent Garden. Στο St. Martin’s Courtyard θα βρείτε συνολικά 25 καταστήματα και 4 εστιατόρια, μεταξύ των οποίων και του καινούργιου ιταλικού εστιατορίου του Jamie Oliver.

Μην παραλείψετε την περίφημη Oxford street με τα αμέτρητα πολυκαταστήματα όπως το Selfridges, την Bond Street με τους γνωστούς οίκους μόδας και υψηλής ραπτικής και τη Regent Street –έναν από τους πιο εντυπωσιακά χριστουγεννιάτικα στολισμένους δρόμους- με ωραία καταστήματα που αποτελούν αγοραστικό πόλο έλξης εκατομμυρίων επισκεπτών του Λονδίνου. Και μην πείτε ότι πήγατε για ψώνια στο Λονδίνο, αν δεν επισκεφτείτε το πολυκατάστημα – αξιοθέατο, Harrods στο Knightsbridge.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Trafalgar Square

Ένα από τα δημοφιλέστερα Xριστουγεννιάτικα δέντρα στη χώρα, είναι αυτό που βρίσκεται στην καρδιά του Λονδίνου, κοντά στο άγαλμα του Λόρδου Νέλσονα στην Trafalgar Square. Η πλατεία αυτή αποτελεί τον ομφαλό του Λονδίνου, είναι η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης και σημείο συνάντησης από τα χρόνια του μεσαίωνα μέχρι σήμερα.

Στη βόρεια πλευρά της βρίσκεται η Εθνική Πινακοθήκη που στεγάζει πάνω από 2 χιλιάδες αξιόλογα έργα, ενώ στα νότια, η επιβλητική πύλη του Ναυάρχου όπου ο δρόμος οδηγεί μέσα από ένα πάρκο στο παλάτι του Μπάκινγχαμ. Για να πάτε εκεί σταματήστε στη στάση μετρό Charing Cross (γραμμές Bakerloo και Northern).

Ο Άγιος Βασίλης έρχεται... σε ένα εθνικό πάρκο της Ουαλίας

Στο θέρετρο Bluestone στο Pembrokeshire της Ουαλίας, βρίσκεται η Christmasland (από 19 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου)! Το Χριστουγεννιάτικο αξιοθέατο διαθέτει ένα χειμερινό παιδότοπο με πισίνες με χιονονιφάδες, βουνό από πάγο και τους ψυχρούς πύργους. Τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα ταξίδι 2,5 ωρών, στο οποίο θα βοηθήσουν τα ξωτικά, την κυρία Άγιου Βασίλη και το προσωπικό του, στη δημιουργία ελκήθρων, τη διακόσμηση κέικ και το σχεδιασμό παιχνιδιών!

Χριστουγεννιάτικη Tower Bridge

Η πιο εντυπωσιακή γέφυρα του Λονδίνου, γίνεται ακόμη πιο μαγευτική τα Χριστούγεννα. Η διάσημη αυτή κινούμενη γέφυρα των 265 μέτρων, ολοκληρώθηκε το 1894 και επιτρέπει στα μεγάλα πλοία να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέχρι τη γέφυρα του Λονδίνου.

Μπορείτε να επισκεφτείτε το εσωτερικό των δύο πύργων που κρύβουν τον μηχανισμό ανέλκυσης της γέφυρας και να περπατήσετε στην πεζογέφυρα που ενώνει τους πύργους, απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα. Ο κοντινότερος σταθμός του μετρό είναι ο Tower Hill (γραμμές Circle και District).