Back to top

Δολοφονία Άλντο Μόρο: 40 χρόνια μετά από την υπόθεση που συγκλόνισε την Ιταλία

09/05/2018 - 17:30

Στις 16 Μαρτίου συμπληρώθηκαν σαράντα χρόνια από την απαγωγή του προέδρου της ιταλικής Χριστιανοδημοκρατίας Άλντο Μόρο. Oι Ερυθρές Ταξιαρχίες τον κράτησαν όμηρο 55 ημέρες, προτού τον δολοφονήσουν. Στις 9 Μαΐου 1978 η σορός του βρέθηκε στριμωγμένη στο πορτμπαγκάζ ενός κόκκινου Ρενώ. Οι απαγωγείς πάρκαραν συμβολικά το αυτοκίνητο στο κέντρο της Ρώμης, σε μικρή απόσταση από τα κεντρικά γραφεία της Χριστιανοδημοκρατίας και του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της εποχής.

 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και ολόκληρη η Ιταλία τιμούν σήμερα την μνήμη του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Άλντο Μόρο, σαράντα χρόνια μετά την δολοφονία του από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

Στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή αφιερωμένη στην μνήμη όλων των θυμάτων της τρομοκρατίας. «Οι ιστορικές και ηθικές ευθύνες δεν σβήνονται μαζί με τις ποινικές και αυτό επιβάλλει αίσθηση του μέτρου», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος, σχετικά με δηλώσεις και συνεντεύξεις τρομοκρατών που έχουν εκτίσει, πλέον, την ποινή που τους επιβλήθηκε.

«Η απαγωγή του Άλντο Μόρο, η βάρβαρη εκτέλεση των ανδρών της σωματοφυλακής του, η ομηρία, η οποία διήρκεσε πενήντα πέντε ημέρες, αντιπροσωπεύουν αναμφισβήτητα το πιο εμβληματικό σημείο της επίθεσης εκείνης κατά του κράτους, η οποία στόχευε στην ανατροπή της συνταγματικής τάξης», συμπλήρωσε ο Ματαρέλα. Τόνισε επίσης ότι «η Δημοκρατία κατάφερε να υπερισχύσει» και ότι «η αναζήτηση της αλήθειας είναι πάντα κύριος στόχος της Δημοκρατίας».

Ο Ιταλός πρόεδρος αναφέρθηκε εμμέσως και στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας του και δήλωσε ότι η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων εξαρτάται και από την δυνατότητα υπέρβασης των διαφόρων πολιτικών θέσεων, «με αναφορά σε βασικά συμφέροντα της χώρας, τα οποία, υπό την έννοια αυτή, μπορούν να χαρακτηρισθούν ουδέτερα».

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η δήλωση αυτή αναφέρεται και στην προσπάθεια σύνθεσης μιας προσωρινής «ουδέτερης» κυβέρνησης τεχνοκρατών, με την οποία ο Ιταλός πρόεδρος ελπίζει να μπορέσει να εξασφαλισθεί, για το άμεσο μέλλον, πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

Η πλειοψηφία των κομμάτων, όμως, μέχρι αυτή την στιγμή δείχνει να προτιμά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.