Οι διατροφικές συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων χαρακτηρίζονται από τη λιτότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είχαν εντάξει στη διατροφή τους τα γλυκά. Υπάρχουν, μάλιστα, πέντε τα ονόματα των οποίων είναι άγνωστα στη σύγχρονη εποχή.
Πρόκειται για τα εξής:
Ποπτοπλακούς: Γλύκισμα με φύλλα ζύμης, αμύγδαλα, καρύδια και μέλι που θεωρείται πρόγονος του σημερινού μπακλαβά.
Σησαμούς: Παστέλι από σουσάμι.
Μουστόπιτα: Πρόκειται για τη σημερινή μουσταλευριά.
Τήγανα: Λουκουμάδες.
Πλακούντες: Πίτες με ζυμάρι, τυρί, μέλι,