Back to top

Υψηλού συμβολισμού η επίσκεψη Τσίπρα στο Καστελλόριζο: Το αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία

17/04/2018 - 08:45

Ξεκάθαρο μήνυμα αναμένεται να στείλει σήμερα στην Τουρκία από το Καστελλόριζο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε μια επίσκεψη που έπεται της απαράδεκτης κλιμάκωσης στην οποία επιδόθηκε τη Δευτέρα (17/04/2018) η Άγκυρα, επιχειρώντας να στήσει σκηνικό τύπου Ιμίων στη νήσο «Μικρός Ανθρωποφάς» κοντά στους Φούρνους.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να απαιτήσει σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος την άμεση αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ θα επαναλάβει την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι Ελλάδα έχει σταθερή και σαφή στάση για τις σχέσεις των δύο χωρών και δεν διαπραγματεύεται σπιθαμή γης, καθώς και να υπογραμμίσει πως δεν οδηγεί πουθενά η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα καταστήσει σαφές προς την τουρκική πλευρά ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται σε καμία περίπτωση τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, ενώ αναμένεται να επαναλάβει την ουσιαστική υποχρέωση της γείτονος για την απαρέγκλιτη συμμόρφωση και τον πλήρη σεβασμό επί του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνθηκών που έχουν καθορίσει με σαφήνεια τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Υπογραμμίζεται, πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει επισημάνει πολλές φορές ότι οι υψηλοί τόνοι στις διμερείς σχέσεις δεν ωφελούν σε τίποτα και ως εκ τούτου αναμένεται να υπερτονίσει το γεγονός ότι υπάρχουν προοπτικές για αναβαθμισμένη συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επιμείνει πως η Άγκυρα θα πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια δημιουργίας αντιπαράθεσης με τον μόνο γείτονα που επιδιώκει να έχει καλές σχέση μαζί της.

Εγκαινιάζει δύο μονάδες αφαλάτωσης ο πρωθυπουργός
Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εγκαινιάσει σήμερα στο Καστελλόριζο τη λειτουργία δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης που θα παράγουν 400 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, ποσότητα που θα υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες των κατοίκων του νησιού

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο νησί υπήρχε μια μονάδα η οποία ανακατασκευάστηκε πλήρως από την ανάδοχη εταιρεία ενώ τοποθετήθηκε και μια καινούργια, σύγχρονης τεχνολογίας.

«Το Καστελόριζο θα γίνει πλέον ένα νησί υδατικά αυτόνομο και δεν θα εξαρτάται από τη μεταφορά νερού με πλοίο ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Μίλησε επίσης για ένα καθοριστικό βήμα που έγινε στο νησί για την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος και την επίτευξη για πρώτη φορά αυτάρκειας πόσιμου νερού αλλά και περιορισμού του κόστους του ανά κυβικό, περίπου στο 1/5 της τιμής που πλήρωνε το ελληνικό δημόσιο, ως τώρα, για την μεταφορά του νερού με το πλοίο υδροφόρα.

«Πλέον η αναπτυξιακή αυτή παρέμβαση δίνει τη δυνατότητα στο νησί του Καστελόριζου να οραματιστεί μία ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις και όχι σε πήλινα πόδια» υπογράμμισε ο κ.Σαντορινιός.

Κατά μέσο όρο, μέσα στο έτος, μεταφέρονταν στο νησί 50.000 χιλ. κυβικά μέτρα νερού με την ιδιωτική υδροφόρα και η τιμή του κυβικού που πλήρωνε το Ελληνικό Δημόσιο, ήταν 10,30 ευρώ(πλέον ΦΠΑ), ενώ η δαπάνη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ξεπερνούσε τις 600.000 ευρώ (με ΦΠΑ), ετησίως.

Πλέον η τιμή προμήθειας, μετά τη λειτουργία των δύο αφαλατώσεων, θα είναι κατά μέσο όρο 2 ευρώ ανά κυβικό μέτρο ενώ η εταιρεία αφαλάτωσης που ανέλαβε, σύμφωνα με τους όρους σύμβασης, θα πληρώσει όλα τα έξοδα των μηχανισμών εγκατάστασης αφαλάτωσης αλλά και τα συνοδά έργα . Με την λειτουργία των νέων μονάδων αφαλάτωσης το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος 80,58%.

Η συμφωνία επίσης προβλέπει ότι η ανάδοχος εταιρεία μετά από πέντε χρόνια θα παραδώσει τις μονάδες αφαλάτωσης στο δήμο Καστελορίζου. «Σπάσαμε ένα κατεστημένο 30 ετών, το Καστελόριζο πλέον θα έχει δύο νέες και σύγχρονες μονάδες αφαλάτωσης, νερό ποιοτικό και αρκετό ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών αυτού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης.