Στην εισήγησή του στο υπουργικό, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έκανε έναν μίνι απολογισμό και ζήτησε γκάζια για το κυβερνητικό έργο με ορίζοντα εννεάμηνου.
«Υλοποιήσαμε μεγάλο μέρος δεσμεύσεων της ΔΕΘ. Αποτρέψαμε μειώσεις συντάξεων, ψηφίσαμε τον πρώτο επεκτατικό προϋπολογισμό μετά από 10 χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε… τρέξιμο από τους υπουργού του μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν και θα γίνουν οι εκλογές. «Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας και πρέπει να επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας με ορίζοντα εννεάμηνου, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019».
Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, απομένει πλέον να ψηφιστεί το στεγαστικό επίδομα ύψους 410 εκατ. ευρώ, ενώ δεν απέκλεισε μικρή παράταση για το νόμο Κατσέλη που… καταργείται. «Προετοιμάζουμε ένα νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ θα συζητήσουμε εντός των επόμενων ημερών αν χρειάζεται και μια σύντομη παράταση των προστατευτικών διατάξεων του νόμου Σταθάκη – Κατσέλη» σημείωσε.
Άλλα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του ήταν ο κατώτατος μισθός, η ρύθμιση οφειλών και οι σχέσεις με την Εκκλησία. «Έχουμε προς τα τέλη του Γενάρη το ζήτημα της αύξησης του κατωτάτου μισθού, έχουμε να προετοιμάσουμε κάποια σχήματα ρυθμίσεων για παλαιές οφειλές, ενώ συνεχίζεται ο διάλογος κράτους – Εκκλησίας, η Ιερά Σύνοδος έχει συγκροτήσει επιτροπή», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Το κυρίως μενού οι προσλήψεις
Το κυρίως «πιάτο» του υπουργικού Συμβουλίου, πάντως, ήταν οι προσλήψεις εκπαιδευτικών και ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας (σε συνεργασία με το Διοικητικής Ανασυγκρότησης) για την υλοποίηση τριετούς προγράμματος 15.000 μονίμων διορισμών στην εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα θα γίνουν
4.500 προσλήψεις το 2019 στην Ειδική Αγωγή
5.250 προσλήψεις το 2020
5.250 προσλήψεις το 2021
Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ορίζεται από το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της επικράτειας, η πρόταση της κυβέρνησης έχει τρεις άξονες υλοποίησης.
Την ανάληψη ευθύνης της διαδικασίας από το ΑΣΕΠ με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων
Την ισχύ ενός ενιαίου συστήματος μοριοδότησης και κατάταξης για μόνιμους διορισμούς, αλλά και για προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών όπου χρειάζεται
Το σύστημα μοριοδότησης έχει τρεις πυλώνες:
– Αναγνώριση προϋπηρεσίας αναπληρωτών
– Ακαδημαϊκά προσόντα
– Κοινωνικά κριτήρια
Με βάση την ήδη θεσμοθετημένη δίχρονη προσχολική υποχρεωτική εκπαίδευση ή αλλιώς θεσμοθέτηση της πρόσβασης όλων των παιδιών 4-6 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο ξεκινά η λειτουργία του θεσμού από την νέα σχολική χρονιά 2019-2020 σε 300 δήμους.
«Προχωράμε από την επόμενη σχολική χρονιά στη μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα, από τους 25 μαθητές που είναι σήμερα για νηπιαγωγείο και δημοτικό, στους 22 και θεσμοθέτηση του μέγιστου αριθμού 25 μαθητών σε κάθε τμήμα της Γ΄ Λυκείου», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.