"Είναι σαφές ότι διεξάγεται μια διαπραγμάτευση που θα περάσει από διάφορες στροφές και από διάφορες ωριμάνσεις. Η εκτίμηση ότι οι εξελίξεις σε σχέση με το Μακεδονικό, θα έχουν πολύ σοβαρή επίδραση στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, νομίζω πως κάθε μέρα που περνάει, γίνεται όλο και ποιο εδραία.
Θέλω σήμερα να τονίσω, για μια ακόμη φορά πως αυτό είναι καλό να γίνει εφόσον υπάρξει λύση. Και κανείς από μας δεν εργάζεται, εξ΄όσων γνωρίζω, για να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο ώστε να υπάρξει με αυτόν τον τρόπο η ανασύνταξη του πολιτικού σκηνικού", ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας απόψε, στην εκδήλωση της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ) με τίτλο «Μακεδονικό: Η λύση;».
"Το πολιτικό προσωπικό της χώρας οφείλει να συνεννοηθεί υπερβαίνοντας τις δογματικές αντιπαλότητες προκειμένου μέσω ενός ειλικρινούς συμβιβασμού να επιτύχει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Ο Ζακ Ντελόρ έλεγε πως χρέος του πολιτικού είναι να υποστηρίζει αυτό που πιστεύει και πως χωρίς να χαϊδεύει αυτιά να ανοίγει δρόμους, πείθοντας την κοινωνία να τον ακολουθεί. Όλοι αυτοί που αφρόνως χαϊδεύουν τα αυτιά των εύπιστων πολιτών υιοθετώντας το "οργή λαού", δεν καταλαβαίνουν ότι πέραν όλων των άλλων οι πολιτικοί και η πολιτική είναι άχρηστοι.
Για άλλη μια φορά ο ορθός λόγος ή η απουσία του, τέμνουν οριζόντια το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία. Το "μνημόνιο αντιμνημόνιο" του χθες, έδωσε τη θέση του στο "ΣΥΡΙΖΑ αντι ΣΥΡΙΖΑ". Όσο και αν οι πληγές είναι νωπές ο ετεροκαθορισμός και τα πείσματα δεν αποτελούν στοιχεία πολιτικής. Οι προοδευτικές δυνάμεις είναι καιρός να βοηθήσουν για την έξοδο της χώρας από τον πολιτικό επαρχιωτισμό, δείχνοντας προς το μεγάλο κάδρο που είναι η ανασύνθεση της Ενωμένης Ευρώπης", είπε ο βουλευτής από το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης.
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης άσκησε δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση. "Αυτό που κάνει η ΝΔ είναι επικίνδυνο", είπε ο κ. Κουβέλης και συνέχισε Δεν είναι επικίνδυνο μόνο γιατί δεν υπηρετεί την αυτοαναφορά της ΝΔ στην κεντροδεξιά, αλλά γιατί δεν έχει κανένα πρόβλημα να εμφανιστεί ανακόλουθη προς εκείνα που έκανε στο παρελθόν. Να αρνηθεί την ενδιάμεση συμφωνία να αρνηθεί και εκείνα που έλεγε ως υπουργός των Εξωτερικών ο κ. Αβραμόπουλος στον ΟΗΕ. Θυσιάζει το εθνικό συμφέρον για να αποσαρθρώσει όπως πιστεύει την κυβέρνηση. Δεν θα τα καταφέρει βέβαια. Θέλει να διχάσει την ελληνική κοινωνία να δημιουργήσει το μέτωπο των πατριωτών, κόντρα και αντίθετα προς όλους εμάς που δεν είμαστε πατριώτες με διχαστικό λόγο σαν αυτούς, ώστε να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση και να πάρει την πολυπόθητη εξουσία, την οποία, έχω το γνώμη και αυτό ότι αμετάκλητα την έχει χάσει. Σε ότι αφορά τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, τις προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να εξασφαλίσουν την ανασύνθεσή τους αλλά καλό είναι να εγκαταλείψουν προφάσεις και να καταλάβουν ότι ο δικός τους αυτοπροσδιορισμός στην κρίσιμη ψηφοφορία, εάν και εφόσον έλθει η συμφωνία στη Βουλή να μην εξαρτήσουν την ψήφο τους από οτιδήποτε άλλο. Γιατί το οτιδήποτε άλλο, θα είναι επικίνδυνο".
"Χωρίς καμία αμφιβολία το χθεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα πιστοποίησε ότι για τους εμπνευστές, τους ομιλητές και βεβαίως για τους πολίτες που συμμετείχαν, η κυριαρχούσα άποψη είναι ότι ως «εθνική γραμμή» νοείται, μετά από 26 χρόνια, η απόφαση για την απόλυτη άρνηση αναγνώρισης της γείτονος χώρας με όνομα που θα εμπεριέχει τον προσδιορισμό «Μακεδονία» καθ' οιονδήποτε τρόπο. Δεν είναι τυχαίο ότι η μόνη φωτογραφία πολιτικού του «δημοκρατικού τόξου» που προβάλλεται σε ρεπορτάζ ως «δικαίωση», είναι αυτή του πρώην πρωθυπουργού και νεαρού τότε υπουργού Εξωτερικών, κ. Σαμαρά.
Η απόφαση λοιπόν ορισμένων πολιτικών κύκλων, με την ανοχή και την όλο και μεγαλύτερη συναίνεση της ηγεσίας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι να μπλοκαριστεί ευθέως και απροσχημάτιστα οποιαδήποτε προσπάθεια συμφωνίας της κυβέρνησης με τη σημερινή κυβέρνηση της FYROM, ενώ αυτή επιδεικνύει σαφώς πιο διαλλακτική στάση από τις προηγούμενες", τόνισε αναφερόμενος στο ονοματολογικό και τα συλλαλητήρια ο πρόεδρος της Βουλής.
Συνεχίζοντας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αρνείται εν έτει 2018 την αναμφισβήτητη διαπίστωση ότι έχει καταναλωθεί σοβαρό διπλωματικό και οικονομικό κεφάλαιο της χώρας σε διεθνή κλίμακα και μάλιστα στην οκταετή περίοδο της οικονομικής κρίσης. Την ανάκτηση αυτού του κεφαλαίου την χρειαζόμαστε οπωσδήποτε για τη θέση και την πρόοδο της χώρας μετά την τυπική έξοδο τον Αύγουστο του '18 από τις μνημονιακές δεσμεύσεις.
"Ακόμη," συνέχισε ο κ. Βούτσης "η άποψη για παραπομπή στις ελληνικές καλένδες και με ευθύνη μάλιστα της ελληνικής πλευράς του όλου ζητήματος, επαναφέρει στην επιφάνεια μια αναχρονιστική και επικίνδυνη πολιτική η οποία αντί να διεξάγεται με βάση τα εθνικά συμφέροντα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, παραπέμπει στην έξαρση του θυμικού για μια εξωτερική πολιτική διεκδίκησης «εθνικών δικαίων» με αδρές πινελιές μεγαλοϊδεατισμού.
Εξάλλου παραβλέπεται το θεωρούμενο ως αυτονόητο για τις δημοκρατικές δυνάμεις με αναφορά στο διαφωτισμό και την Ευρώπη ότι «το αληθινό είναι και εθνικό». Ενώ επιχειρήθηκε, με προφανή παταγώδη αποτυχία, να μετατραπούν με φτηνές νοηματικές ακροβασίες τα δυο συλλαλητήρια σε μαζικές αντικυβερνητικές λαοσυνάξεις ώστε να κλείσουν την «παρένθεση», το «ατύχημα» κατ' αυτούς της ύπαρξης μιας Αριστερής διακυβέρνησης επί τρία χρόνια στην ευθύνη της χώρας.
Ποιος δεν καταλαβαίνει πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να ενθαρρύνει, να συνευρίσκεται ή και να συνδιοργανώνει λαϊκές κινητοποιήσεις με ακροδεξιές και φιλοφαστιστικές δυνάμεις που επιχείρησαν, ευτυχώς στην Αθήνα ανεπιτυχώς, να κυριαρχήσει το σύνθημα «αλήτες, προδότες πολιτικοί»;
Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου και ελάχιστοι παράγοντες με διαδρομή στην Αριστερά που έχουν περιπέσει σε μια κατάσταση πολιτικού μιθριδατισμού, λόγω της υστερικής και ιστορικά μυωπικής αντίθεσής τους προς την κυβέρνηση. Δυνάμεις και παράγοντες που επανανομιμοποιούν την υπάρξή τους αποθεώνοντας από κοινού, όλοι μαζί, τη διχαστική ρητορική για «εθνομειοδότες» και για «αριστερόστροφο φασισμό». Καθείς εφ' ω ετάχθη" τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.