Back to top

Ύμνος του reuters στον κρόκο Κοζάνης

19/11/2018 - 10:15

Με ένα άρθρο "ωδή" στις ευεργετικές ιδιότητες του "κόκκινου χρυσού"όπως τον αποκαλεί υμνεί το πρακτορείο Reuters τον κρόκο Κοζάνης. Σύμφωνα με το άρθρο το πολύτιμο μπαχαρικό έφερε θέσεις εργασίας και χρήματα σε μία περιοχή που ήταν περισσότερο γνωστή για τα ορυχεία της και την ανεργία.

Ένα χρόνο πριν οι καλλιεργητές άρχισαν να εξάγουν τον κρόκο Κοζάνης,στις ΗΠΑ και τώρα προσανατολίζονται στην εξαγωγή του στην Κίνα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέοι Έλληνες που δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και στράφηκαν στην επαρχία για να μπορέσουν να ζήσουν από την καλλιέργεια της γης.

Ανάμεσα σε αυτούς ο 34χρονος Ζήσης Κύρου, ένας πολιτικός μηχανικός, που επέστρεψε στο χωριό του, τον Κρόκο, καθώς δεν μπορούσε να βρει δουλειά αλλού. Ηταν το 2012, όταν γύρισε στην Ελλάδα από το Λονδίνο, με δύο πτυχία. Ανοιξε γραφείο στον Κρόκο, αλλά το εισόδημά του κατά κύριο λόγο προέρχεται από την καλλιέργεια κρόκου. «Ηταν μια επιλογή που δεν μετανιώνω. Θα έλεγα και σε άλλους νέους που πασχίζουν να βρουν δουλειά, να ασχοληθούν με αυτή την καλλιέργεια», δηλώνει.

Οι Έλληνες καλλιεργούν το σαφράν εδώ και  τρεις αιώνες στην ύπαιθρο που γίνεται η φιλόξενη γη για τον Κρόκο ο οποίος πήρε το όνομά του από τον κρόκο, το λουλούδι σαφράν. Ο Μέγας Αλέξανδρος λέγεται ότι το χρησιμοποιούσε τον κρόκο  για να θεραπεύσει τις πληγές της μάχης.

Αλλά μέχρι το 2000 η παραγωγή περιοριζόταν στα 30 κιλά το χρόνο και ήταν μόνο για οικιακή χρήση, λέει ο Νίκος Πατσιούρας επικεφαλής του τοπικού συνεταιρισμού παραγωγών κρόκου. Αυτό άλλαξε το 2008 όταν η κρίση χτύπησε την Ελλάδα και οι νέοι άνθρωποι στράφηκαν στην καλλιέργεια της γης.

Ο τοπικός συνεταιρισμός παραγωγών κρόκου έχει διπλασιάσει τα μέλη του. Από 30 κιλά τον χρόνο, που ήταν η παραγωγή το 2000, πλέον έφτασε τους 4 τόνους. Το 70% καταλήγει στο εξωτερικό. 

Ο κρόκος καλλιεργείται μόνο στην περιοχή της Κοζάνης και χρειάζονται 150.000 άνθη για ένα κιλό κρόκου, που πωλείται για περίπου 1.500 ευρώ. Για αυτό και αποκαλείται και «κόκκινος χρυσός».

Η συγκομιδή των λουλουδιών γίνεται αποκλειστικά με τα χέρια, ενώ προκειμένου να προστατευθεί η γεύση του, οι γυναίκες που έχουν αναλάβει να κάνουν αυτή τη δουλειά απαγορεύεται να φορούν μέικ απ ή αρώματα.

Ο Άλκης Κωνσταντινίδης αποτύπωσε καρέ-καρέ στις συγκλονιστικές φωτογραφίες του τη διαδικασία της συγκομιδής του "κόκκινου χρυσού"

Φωτογραφίες: Reuters - Akis Konstantinidis