Back to top

Ύδρα: H αρχόντισσα του Σαρωνικού

02/05/2019 - 18:32

Αριστοκρατική, γοητευτική και κοσμοπολίτικη, η Ύδρα, η «αρχόντισσα» του Αργοσαρωνικού, προσφέρει ένα μαγευτικό ταξίδι στο παρελθόν με την αναλλοίωτη της ομορφιά μέσα στη διάρκεια των ετών και την απόλυτη δύναμη της απλότητας, την τέχνη του λιτού και τα έντονα χρώματα του καλοκαιριού να την καθιστούν έναν από τους πιο γνωστούς ελληνικούς προορισμούς.

Η ανυπέρβλητη γοητεία της, η καλλιτεχνική έμπνευση για σπουδαίες προσωπικότητες, η ιστορία και η μακρά ναυτική παράδοση προσφέρουν γενναιόδωρα στον ταξιδιώτη ένα ανεκτίμητο αίσθημα ελευθερίας, ενώ τα γαϊδουράκια, τα άλογα και τα θαλάσσια ταξί, όντας τα μοναδικά μεταφορικά μέσα του νησιού, αφού τα τροχοφόρα απαγορεύονται, κάνουν το ρολόι του χρόνου να γυρίζει πολλά χρόνια πίσω.

 

 

Το νησί άρχισε να αναπτύσσει ναυτική κι εμπορική δραστηριότητα από τον 17ο αι., ενώ στα τέλη του 18ου αι. με αρχές του 19ου αι. εξασφάλισε καθεστώς αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να αποκτήσει πλούτο και ισχυρό στόλο. Η συμβολή του στόλου στον Αγώνα του 1821 ήταν εξαιρετικά σημαντική, αφού βοήθησε στην επικράτηση των ελληνικών δυνάμεων στο Αιγαίο.

Η πόλη της, αληθινό υπόδειγμα αισθητικής και μια από τις ομορφότερες του νησιού, έχει ανακηρυχτεί διατηρητέα, είναι απλωμένη σε δύο βραχώδεις λόφους και σφύζει από παραδοσιακά σπίτια με κεραμιδένιες σκεπές, σκούρες μπλε πόρτες και παράθυρα. Τα όμορφα πλακόστρωτα δρομάκια, τα ανθοστόλιστα σπίτια με οι μπουκαμβίλιες, τα καλοδιατηρημένα πέτρινα αρχοντικά, χτισμένα αμφιθεατρικά κάτω από τα γυμνά βράχια, μαζί με τις βάρκες, τα ιστιοπλοϊκά, τα μεγάλα γιοτ και τα μαγαζιά ιδιαίτερης αισθητικής συνθέτουν την εικόνα του λιμανιού της Ύδρας.

Στην είσοδο του λιμανιού, βρίσκονται δεξιά και αριστερά οι Προμαχώνες με τα κανόνια, που προστάτευαν την Ύδρα, ενώ δυτικά από το άγαλμα του Μιαούλη, κατά μήκος της προκυμαίας, βρίσκεται το λιμεναρχείο, που στεγάζεται στην παλιά, πετρόχτιστη μπαρουταποθήκη. Στο κέντρο του λιμανιού βρίσκεται ο καθεδρικός ναός της Ύδρας που χτίστηκε το 1648 κι ανακατασκευάστηκε το 1774.

 

 

Για τους λάτρεις της Ιστορίας υπάρχει το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο της Ύδρας που λειτουργεί καθημερινά και προβάλλει σημαντικά μουσειακά κειμήλια, αρχειακό υλικό αλλά και μια βιβλιοθήκη με πολύτιμες εκδόσεις. Ο μουσειακός χώρος περιλαμβάνει μια θαυμάσια ιστορική πινακοθήκη έργων μεγάλων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων με απεικονίσεις πλοίων του Αγώνα, ενώ στους τοίχους του κλιμακοστασίου, που οδηγεί στον όροφο, εκτίθενται προσωπογραφίες Υδραίων αγωνιστών, φιλοτεχνημένες από γνωστούς ζωγράφους, όπως ο Παναγιώτης Τέτσης και ο Δημοσθένης Κοκκινίδης.

Στη δυτική πλευρά της πόλης βρίσκεται το τετραώροφο Αρχοντικό του Τομπάζη, το οποίο έχτισαν ο Μανώλης Τομπάζης με τη σύζυγό του Ξανθή Σαχίνη και από το 1936 ανήκει στη Σχολή Καλών Τεχνών, ως παράρτημά της. Την ίδια στιγμή, πίσω από το Αρχοντικό του Τομπάζη, πάνω στον λόφο με τον οχυρωματικό χαρακτήρα και ανάμεσα στα πεύκα με την καταπληκτική θέα, στέκει το αρχοντικό που έχτισε ο Γεώργιος Κουντουριώτης, ένας από τους μεγαλύτερους πλοιοκτήτες της Ύδρας.

 

Πηγή: www.nhmuseum.gr

 

Πάνω από την προκυμαία δεσπόζει η εντυπωσιακή ιστορική οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη που σήμερα λειτουργεί ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Χτισμένη σε σχήμα «π», βαμμένη με φυσική ώχρα, πρόκειται για την οικία του Υδραίου προκρίτου και μεγάλου πλοιοκτήτη της Ύδρας που έπαιξε σημαντικό πολιτικό ρόλο στον Αγώνα αλλά και κατά την περίοδο της Ανεξαρτησίας. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής υδραικής αρχιτεκτονικής και κεντρίζει το βλέμμα από οποιοδήποτε σημείο του νησιού. Στο αρχοντικό της σημαντικής αυτής πολιτικής φυσιογνωμίας της νεότερης Ελλάδας έγιναν σημαντικές διαβουλεύσεις για θέματα της Επανάστασης του 1821 και φιλοξενήθηκαν σημαίνουσες προσωπικότητες της εποχής, Έλληνες και ξένοι.

 

 

Ελάχιστα μέτρα μακριά, στέκει μία από τις καλλιτεχνικές κατοικίες του νησιού που άνηκε στον σπουδαίο ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση. Το 2007, ο γνωστός εικαστικός δώρισε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος το σπίτι των προγόνων του με σκοπό να δημιουργηθεί μετά τον θάνατό του ένα μουσείο που θα στέγαζε το ατελιέ και τα έργα του -όπως και έγινε. Στην Ύδρα, ο Τέτσης έζησε τα παιδικά του χρόνια και στο σπίτι αυτό ξεκίνησε η σχέση του με τον κόσμο της ζωγραφικής.

Δίπλα στο σπίτι του ζωγράφου υπάρχει και αυτό του θρυλικού τραγουδιστή και ποιητή Λέοναρντ Κοέν. Ο ίδιος αγόρασε το σπίτι στην Ύδρα το 1960, μια πρωτοβουλία που, όπως είχε πει ο ίδιος, αποδείχτηκε η πιο έξυπνη της ζωής του, καθώς το νησί τού χάρισε αυτοπεποίθηση, ηρεμία και έμπνευση. Στο νησί υπάρχει και το «Κόκκινο σπίτι» στο μικρό λιμάνι των Καμινιών, ένα σημαντικό αξιοθέατο του νησιού, που χτίστηκε το 1786, κατοικήθηκε από τον ναύαρχο Μιαούλη και σήμερα φιλοξενεί εκθέσεις.

 

 

Στο νησί εκτός από τους επαναστάτες Μιαούλη και Κουντουριώτη, πέρασαν και οι Ωνάσης, Κάλλας, Ρεξ Χάρισον, Πήτερ Ουστίνωφ, Έρικ Κλάπτον, Ρόλινγκ Στόουνς, καθώς και μεγάλοι των Γραμμάτων και των Τεχνών, όπως οι Πικάσο, Σαγκάλ και Μίλλερ, ενώ εκεί έγιναν και τα γυρίσματα της ταινίας «Το παιδί και το Δελφίνι» με τη Σοφία Λώρεν.

Το φαρμακείο-μουσείο του Ραφαλιά, το οποίο βρίσκεται στα σοκάκια της πόλης της Ύδρας και διατηρεί τη μορφή που είχε από το έτος που άνοιξε το 1890, θεωρείται από τα παλιότερα της Ελλάδας και χαρακτηρίζεται μνημείο πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής παράδοσης.

 

 

Στην Ύδρα, υπάρχουν 6 μοναστήρια και 300 εκκλησίες, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός σε σχέση με την έκταση του νησιού. Ο επισκέπτης αξίζει να επισκεφτεί τα δίδυμα μοναστήρια της Αγίας Ευπραξίας και του Προφήτη Ηλία, όπου φυλακίστηκαν για ένα διάστημα (1825) ο Κολοκοτρώνης και άλλοι αγωνιστές, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μοναστήρια της Αγίας Τριάδας, της Αγίας Ματρώνης, του Αγίου Νικολάου, της Θεοτόκου της Ζούρβας αλλά και οι εκκλησίες της Υπαπαντής και του Αϊ-Γιάννη του Νηστευτή, με τις σπάνιες και πανέμορφες τοιχογραφίες του 18ου αιώνα.

Πραγματικά αξία για επίσκεψη είναι και η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο, μια τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και δύο μαρμάρινα καμπαναριά (μέσα 17ου αι.), μέρος της οποίας στεγάζει το δημαρχείο της πόλης. Στον ναό φιλοξενείται το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο με αξιόλογα ιερατικά κειμήλια.

 

Πηγή: Dimitrios Tilis

 

Δεξιά της, το σημείο όπου ξεκινά ένας στενός, πλακόστρωτος και γραφικός ανηφορικός δρόμος οδηγεί στην Παλιά Πόλη και στον μεσαιωνικό οικισμό της Κιάφας, τον παλαιότερο οικισμό της Ύδρας. Πρόκειται για έναν οικισμό με λιθόχτιστα σπίτια, κατάλευκες αυλές, μυστικούς κήπους, έντονες μπλε πόρτες και παράθυρα, ψηλούς μαντρότοιχους και στενά δρομάκια. Από εκεί, μπορεί κανείς να απολαύσει τη μοναδική θέα, που φτάνει έως την Πελοπόννησο.

Οι πολυάριθμες, πανέμορφες παραλίες του νησιού, εκτός από δροσιά, προσφέρουν και μια ασύγκριτη εμπειρία πρόσβασης σε αυτές. Η παραλία της Σπηλιάς, έξω από το λιμάνι, είναι βραχώδης με έντονη κίνηση και προσφέρεται για μακροβούτια, όπως και η Υδρονέτα με τα βαθιά νερά της που βρίσκεται πάνω στα βράχια στο ομορφότερο ίσως μέρος του νησιού, κάτω από τα κανόνια. Το Αυλάκι, μια πανέμορφη μικρή παραλία γεμάτη βότσαλα, ιδανική για να θαυμαστεί το ηλιοβασίλεμα, το βράδυ φωταγωγείται, προσφέροντας ένα ξεχωριστό καλοκαιρινό θέαμα.

 

 

Τα σκαλάκια αμέσως μετά την Υδρονέτα οδηγούν σε πρασινογάλαζα νερά και έναν μικρό μόλο, ενώ ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο κανείς θα βρει το Καμίνι, ένα μικρό, υπέροχο και γραφικό ψαρολίμανο γεμάτο ψαρόβαρκες, καΐκια και μπακάλικα, με άλογα στις αυλές τους. Ο πανέμορφος παραθαλάσσιος παραδοσιακός οικισμός του Βλυχού με τη μαγευτική θέα και ιδανικός για οικογενειακό τουρισμό έχει ολόλευκα εξοχικά σπίτια με μεγάλες ασβεστωμένες αυλές που απλώνονται μέχρι τους πρόποδες του παρακείμενου λόφου πάνω από την παραλία.

 

 

Μία ακόμα παραλία είναι το Μπίστι, ο νοτιότερος όρμος του νησιού, που περιβάλλεται από ψηλά βράχια. Είναι οργανωμένη, προσφέρεται για θαλάσσια παιχνίδια, μακροβούτια από τα βράχια και ψαροντούφεκο και βρίσκεται δίπλα σε κατάφυτο πευκοδάσος με την πρόσβαση σε αυτή να γίνεται μόνο με θαλάσσια ταξί.

Στο ανατολικό τμήμα της Ύδρας, βρίσκεται ο φάρος Ζούρβα, ο οποίος δεν είναι εύκολα προσεγγίσιμος από ξηράς, μιας και η περιοχή είναι βραχώδης και δυσπρόσιτη. Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1883, έχει ύψος 10 μέτρα, ενώ το εστιακό του ύψος είναι 36 μέτρα. Καταστράφηκε από τους Γερμανούς στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ξαναχτίστηκε το 1946 και από τότε λειτουργούσε με πετρέλαιο, έως ότου τροφοδοτήθηκε με ηλεκτρικό ρεύμα το 1986. Πλέον, από το 1989 είναι αυτόματος.

 

Πηγή: http://www.wondergreece.gr

 

Το γραφικό νησί της Ύδρας είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να περάσουν ήρεμα τις διακοπές τους, αλλά και για όσους αναζητούν την έντονη κοσμοπολίτικη ζωή. Εκεί, οι ταξιδιώτες λυτρώνονται από κάθε σκέψη και αναχωρουν από αυτήν με τις ωραιότερες αναμνήσεις.

Κάποτε, σε ένα οδοιπορικό του, ο Αμερικανός συγγραφέας Χένρι Μίλερ έγραψε για το νησί, «Υπάρχουν μόνο δύο χρώματα, μπλε και άσπρο, και το λευκό είναι φρεσκοασβεστωμένο κάθε μέρα. Αισθητικά είναι τέλεια, η ίδια η επιτομή της άψογης αναρχίας που αντικαθιστά, επειδή περιλαμβάνει και υπερβαίνει όλες τις τυπικές ρυθμίσεις της φαντασίας. Η Ύδρα αποτελεί παύση στην παρτιτούρα της δημιουργίας ενός εξαίρετου καλλιγράφου».

Πηγή: ellines.com