«Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο των περιφερειακών προσπαθειών για να διασφαλιστούν εναλλακτικές (ενεργειακές) διαδρομές και προμήθειες προς την Ευρώπη» τόνισε κατ' αρχήν ο Αμερικανός Πρέσβης
«Η ενέργεια και ειδικότερα η ανάπτυξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα που φέρνει μαζί τις τέσσερις χώρες (σ.σ.Ελλάδα, Κύπρο, ΗΠΑ και Ισραήλ)» ανέφερε στο μήνυμα του ο κ. Πάιατ και συνέχισε: «Μας ενθαρρύνει επίσης το γεγονός ότι αμερικάνικες εταιρείες είναι με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό μέρος αυτής της προσπάθειας, όπως υπογραμμίστηκε και από την πρόσφατη ανακάλυψη της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και τη συνεργασία με την Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια για να εξερευνήσουν στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Κρήτης».
Ο κ. Πάιατ στο γραπτό του μήνυμα αναφέρθηκε συνολικά στον ρόλο της Ελλάδας και στους ενεργειακούς σχεδιασμούς, επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο έργων όπως η ολοκλήρωση του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου (ΤΑΡ), τελευταίου σκέλους του Νότιου Διαδρόμου, η επέκταση του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, οι εργασίες που θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες στον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας- Βουλγαρίας (IGB), καθώς και τα σχέδια για την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη. Χαρακτήρισε δε τα δύο τελευταία ως «συστατικά - κλειδιά, που διευρύνουν το εύρος των ενεργειακών επιλογών στα Βαλκάνια» και «ζωτικούς συνδετικούς κρίκους στον κάθετο αγωγό που συνδέει την Ευρώπη».
Υπενθύμισε δε ότι «τους τελευταίους μήνες έχουμε δει τις πρώτες παραδόσεις LNG φορτίου από την Αμερική στη Ρεβυθούσα και ανυπομονούμε για την ημέρα που μακροχρόνια συμβόλαια θα μετατρέψουν αυτές τις παραδόσεις σε τακτικά και προβλέψιμα συμβάντα. Όλες μαζί, αυτές οι προσπάθειες ξεκλειδώνουν το βαλκανικό ενεργειακό νησί για χώρες που σήμερα βασίζονται 100% στη Gazprom, παρέχοντας εναλλακτικές και χαμηλότερες ενεργειακές τιμές».