Όταν η αρχαιολογία καθίσταται όργανο πολιτικών σκοπιμοτήτων τότε η απόσταση ανάμεσα στην επιστήμη και το γελοίο είναι μικρή. Σύμφωνα λοιπόν με Τούρκους αρχαιολόγους που εκτελούν ανασκαφές στην συνοικία Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης, λόγω της κατασκευής του μετρό, βρέθηκαν τάφοι “Τούρκων” που χρονολογούται στην Εποχή του Χαλκού και, κατ’ αυτούς, “ρίχνουν νέο φως στην ιστορία της Κωνσταντινούπολης”!
Όπως αναφέρει τη εφημερίδα Χουριέτ, σε ανασκαφή στη λεωφόρο Μπάρμπαρος της Πόλης ανακαλύφθηκε ένα νεκροταφείο ηλικίας 3.500 ετών με 35 τάφους σκεπασμένους με λίθους γεγονός που, λατά τους Τούρκους, παραπέμπει σε πολιτισμούς της στέπας και κατ’ επέκταστη προγόνους και άρα Τούρκους! Η λογική αυτή, ανάλογη του γνωστού παιδικού σοφίσματος με το όργανο της τάξης και το μπουζούκι, θα ήταν απλώς γελοία, αν δεν είχει, προφανώς, πολιτικό υπόβαθρο, καθώς οι Τούρκοι περιχαρείς πλέον, δηλώνουν πως οι πρόγονοί τους πάτησαν τα χώματα της Πόλης 2.500 περίπου χρόνια πριν τη διαβόητη μάχη του Μάντζικερτ (1071 μ.Χ.) όταν η ήττα των Βυζαντινών στρατευμάτων άνοιξε σε αυτούς τις πύλες της Μικράς Ασίας.
Τώρα όμως, κατ’ αυτούς, αποδεινύεται περίτρανα η παρουσία τους στον χώρο πολύ νωρίτερα. Αν και οι ίδιοι παραδέχονται πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να ταυτοποιήσουν τους νεκρούς και την εθνικότητά τους, επιμένουν, παρόλα αυτά, ότι η κάλυψη των νεκρών με λίθους αποτελεί σίγουρο σημάδι ότι οι μακαρίτες ήταν τουρκικής καταγωγής πρόγονοί τους, λες και δεν υπάρχουν παρόμοιου τύπου ταφές σε όλον σχεδόν τον κόσμο.
Η κάλυψη του νεκρού με λίθους δείχνει βιασύνη στην ταφή, δεν δηλώνει εθνική ταυτότητα, από την στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι παραδέχονται πως οι Οζγκούζοι και Γκοτζτούρκοι πρόγονοί τους αποτέφρωναν, κατά περίπτωση τους νεκρούς τους. Οι Οζγκούζοι όμως Τούρκοι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εμφανίζονται δυναμικά στην ιστορία τον 7ο αι. μ.Χ. και κατοικούσαν στην περιοχή μεταξύ Κασπίας και Αράλης.
Θα ήταν μάλλον δύσκολο λοιπόν, το 1500 π.Χ. να έρθουν, αναζητώντας υγειινό κλίμα, για να θάψουν τους προγόνους τους εκεί που αργότερα ιδρύθηκε το αρχαίο Βυζάντιο και η περιώνυμη Πόλη, “η χαρά και η ελπίς όλων των Ελλήνων”, σύμφωνα με τον τελευταίο βασιλιά της. Πάντως οι Τούρκοι επιμένουν, ότι και οι ανάλογοι τάφοι που έχουν ανακαλυφθεί στα Βαλκάνια αφορούν νεκρούς από την στέπα και κατά συνέπεια είναι πρόγονοί τους. Πάντως αρκετοί από τους νεκρούς της Πόλης είχαν πρώτα αποτεφρωθεί και μόνο τα οστά τους είχαν ταφεί. Θα ακολουθήσουν αναλύσεις με ραδιενεργό άνθρακα (C14) για να χρονολογηθούν τα οστά που βρέθηκαν στο νεκροταφείο.
Μπορεί ενδεχομένως, για να δικαιολογήσουν την τουρκική κατάκτηση να μιλήσουν και οι νεκροί, με τους Τούρκους ποτέ δεν ξέρει κανείς τι θα του ξημερώσει. Ακόμα-ακόμα μπορεί οι νεκροί να δηλώσουν και ψηφοφόροι του μεγάλου ηγέτη Ερντογάν, του νέου σουλτάνου και προορισμένου από τον Αλλάχ και τον “Πορφήτη” να αναστήσει το οθωμανικό “μεγαλείο”. Αλίμονο. Τι αντιρρήσεις θα μπορούσαν να έχουν οι νεκροί “πρόγονοι”, επ’ αυτού;