Back to top

Τουρισμός στη Βόρεια Ελλάδα – Ποιες περιοχές κατάφεραν να γίνουν πόλος έλξης

19/08/2020 - 10:17

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τον κλάδο του τουρισμού που αγγίζει κατ' επέκταση και άλλους τομείς της οικονομίας, υπάρχουν ορισμένοι προορισμοί στη βόρεια Ελλάδα που κατάφεραν να δουλέψουν τόσο ώστε οι επαγγελματίες να κάνουν λόγο για «βαθιά ανάσα» και «σώσιμο της παρτίδας», τουλάχιστον για τον μήνα Αύγουστο, που είναι ωστόσο ένας από τους πιο δυνατούς μήνες για τον τουρισμό.

Σαμοθράκη, Λήμνος, Πάργα, Πρέβεζα και Αμμουλιανή είναι τα μέρη που προσέλκυσαν τους Έλληνες τουρίστες σημειώνοντας υψηλές πληρότητες, δεδομένων των συνθηκών.

Λήμνος, το νησί που αγαπούν οι Βορειοελλαδίτες (και όχι μόνο)
Με ικανοποιητικές για τα δεδομένα πληρότητες, και μεγάλο ποσοστό τουριστών από τη βόρεια Ελλάδα, η Λήμνος είναι το νησί που παρά τη συγκυρία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του κόσμου ήδη από τα μέσα Ιουλίου, και όπως φαίνεται αυτό το ενδιαφέρον θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Ενοικιαζομένων Λήμνου, Δημήτρης Σφενδύλης.


Λήμνος (φωτ.: Σπύρος Σαλαμούρας / commons.wikimedia.org)

«Φέτος, αν δεν είχαμε πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, θα βλέπαμε αύξηση στις αφίξεις της τάξεως του 15-20%. Ωστόσο, στο νησί υπάρχει κόσμος και φέτος, κυρίως Έλληνες αφού οι πτήσεις τσάρτερ μειώθηκαν αισθητά», επισημαίνει ο Δ. Σφενδύλης και σημειώνει: «Οι Έλληνες –και ειδικά οι βορειοελλαδίτες– μας επιλέγουν σταθερά την τελευταία πενταετία. Θετικό φυσικά είναι το γεγονός ότι υπάρχουν συχνά ακτοπλοϊκά δρομολόγια, εννέα την εβδομάδα από Καβάλα, ενώ η διαδρομή διαρκεί μόλις τρεις ώρες. Φέτος προστέθηκαν και επιπλέον τρία δρομολόγια από Αλεξανδρούπολη (διάρκειας 5 ωρών με μια ώρα στάση στη Σαμοθράκη), γεγονός που έφερε κι άλλο κόσμο στο νησί από την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη».

Όπως επισημαίνει ο Δ. Σφενδύλης, η Λήμνος έχει καταφέρει να διατηρήσει ασφαλή επιδημιολογική εικόνα, κάτι που επηρεάζει θετικά την επιλογή του κόσμου. «Είμαστε ακόμη ευτυχώς σε καλή κατάσταση και δεν έχουμε κρούσματα. Τηρούμε τα μέτρα και προσπαθούμε για το καλύτερο που μπορούμε», προσθέτει.

Φέτος προστέθηκαν περίπου 300 επιπλέον κλίνες και η πλειονότητα των καταλυμάτων λειτούργησε.

Συνολικά η σεζόν στο νησί του βόρειου Αιγαίου διαρκεί περίπου 80 μέρες, και σε μια πρώτη αποτίμηση, σύμφωνα πάντα με τον Δ. Σφενδύλη, η μείωση της τουριστικής κίνησης σε σύγκριση με πέρσι –μια από τις καλύτερες χρονιές στον τουρισμό– αγγίζει το 40%.

Σαμοθράκη: Το περιορισμένο ωράριο δεν ανέκοψε το κύμα των τουριστών
Η Σαμοθράκη, παρά το γεγονός ότι έχασε σημαντικό αριθμό τουριστών από τα Βαλκάνια –και κυρίως από τη Ρουμανία–, καταφέρνει να τα πηγαίνει καλά χάρη στο αυξημένο ενδιαφέρον των Ελλήνων τουριστών. «Το νησί είναι γεμάτο μέχρι τέλη Αυγούστου», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης Γιάννης Γλήνιας. Η Σαμοθράκη, σύμφωνα με τον Γ. Γλήνια είχε τουρισμό μέχρι και σχεδόν τα τέλη του Σεπτέμβρη, αλλά φέτος δεν είναι εύκολο να γνωρίζει κανείς τι μέλλει γενέσθαι. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, λόγω του νέου κορονοϊού, φαίνεται πως δεν πτόησαν τον κόσμο που συνεχίζει να καταφθάνει στο νησί και δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα, όπως υπογράμμισε.


Σαμοθράκη (φωτ.: Dimitris Siskopoulos / flickr.com)

Πάργα, Πρέβεζα και Σύβοτα: «Βαθιά ανάσα» για την τουριστική κίνηση ο Αύγουστος
Όπως σε όλη τη χώρα, έτσι και στην περιοχή της Ηπείρου οι επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης είναι σοβαρές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Στράτο Ιωάννου, αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, υπεύθυνο για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου και ξενοδόχο στο επάγγελμα, η τουριστική κίνηση για το μήνα που διανύουμε είναι πολύ καλύτερη από την (λόγω των συνθηκών) αναμενόμενη. «Το 80% των τουριστών είναι Έλληνες, και μέχρι στιγμής η κίνηση είναι σε καλά επίπεδα – τα οποία φυσικά δεν συγκρίνονται με αυτά του 2019.

»Ο Αύγουστος είναι σημαντικός μήνας, καθώς παραδοσιακά το 35% με 50% του συνόλου των εσόδων προκύπτει από αυτόν. Ειδικά σε προορισμούς όπου η σεζόν είναι τρεις μήνες, πολλές φορές από τον Αύγουστο προκύπτει και το 60% του συνόλου των εσόδων και ως εκ τούτου είναι πολύ σπουδαίο αν θα "δουλέψει" καλά. Η παρτίδα, αν θέλετε, δεν σώζεται με έναν μήνα, αλλά αν ο Αύγουστος πάει καλά μπορεί να καλύψει κι έναν μήνα ακόμη», εξηγεί.


Πρέβεζα, Μονολίθι (φωτ.: Georgios Pazios / commons.wikimedia.org)

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει, η καλή επιδημιολογική εικόνα της περιοχής και η τήρηση των μέτρων λειτουργεί ως κίνητρο για την προσέλκυση τουριστών, στην πλειονότητά τους Ελλήνων.

Αμμουλιανή: Υψηλές πληρότητες για όλο τον Αύγουστο στο μοναδικό νησί της Χαλκιδικής
Μετά τα περσινά αποτελέσματα και τη σεζόν των πέντε μηνών που έχουν τα τελευταία χρόνια στο νησί της Χαλκιδικής, φέτος για πρώτη φορά οι επαγγελματίες άρχισαν να δουλεύουν από τον Ιούλιο. Παρ’ όλα αυτά, οι πληρότητες στην περιορισμένη χρονικά τουριστική σεζόν ξεπέρασαν τις καθημερινές το 60% ενώ τα σαββατοκύριακα του Αυγούστου αγγίζουν σχεδόν το 100% σύμφωνα με τον Νικήτα Μαρτιγάκη, πρόεδρο του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουλιανής.

«Είμαστε τυχεροί και δεν έχουμε κρούσματα. Δουλεύουμε κυρίως με Έλληνες και Έλληνες του εξωτερικού, ενώ έχουν έρθει και λίγοι Βαλκάνιοι και τουρίστες από άλλες χώρες της Ευρώπης», αναφέρει.

«Τα έχουμε πάει καλά, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε απώλειες. Είναι σαν να επιστρέψαμε σε σεζόν προ δεκαπενταετίας, αλλά σε σχέση με άλλους προορισμούς νομίζω ότι δουλεύουμε ικανοποιητικά», προσθέτει

Το νησάκι που βρίσκεται στον κόλπο του Αγίου Όρους συνδέεται με τακτά δρομολόγια με την Τρυπητή και διαθέτει περίπου 2.500 κλίνες, καθώς και κάμπινγκ με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1.500 ατόμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νικόλ Καζαντζίδου