Back to top

Θρησκευτικός τουρισμός: Δυσοίωνο το μέλλον των προσκυνηματικών περιηγήσεων και των θρησκευτικών προορισμών την επόμενη μέρα από την άρση των μέτρων

02/05/2020 - 10:22

Ο κορωνοϊός θα πλήξει και τον θρησκευτικό τουρισμό μαζί με τα υπόλοιπα είδη τουρισμού στη χώρα.

Τα νέα δεδομένα στη ζωή μας και στις δραστηριότητές μας θα δημιουργήσουν μια διαφορετική εικόνα και πραγματικότητα από αυτή που είχαμε ως τώρα για την τουριστική μορφή της χώρας μας, αφού η απαγορεύσεις και τα μέτρα προστασίας θα αλλάξουν τους κανόνες και την καθημερινότητα ακόμη και σε Ιερές Μονές, θρησκευτικά μνημεία και θρησκευτικούς προορισμούς με σκοπό την εκπλήρωση ταμάτων, συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές κλπ.

Το σύνολο εκείνο των τουριστικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη διενέργεια ταξιδιού μεμονωμένων ατόμων ή οργανωμένων ομάδων σε τόπους, χώρους και μνημεία θρησκευτικής σημασίας για λόγους θρησκευτικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και ενημερωτικού ενδιαφέροντος δε θα είναι όπως ήταν πριν αφού οι περισσότερες καταρχήν Ιερές Μονές έχουν πάρει μέτρα για την προστασία της αδελφότητας αλλά και των διακονητών, προσκυνητών, εργατών αλλά και οι υπόλοιποι θρησκευτικοί προορισμοί θα αργήσουν πολύ να αποφασίσουν πως θα διαχειριστούν την επόμενη μέρα αφού ακόμη δεν έχει υπάρξει μια επίσημη θέση του υπουργείου τουρισμού, ή του γραφείου θρησκευτικού τουρισμού που υπάγεται στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Αν και η πολιτεία έχει ορίσει ως τώρα συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα ανοίξουν τις πύλες τους οι Μονές ωστόσο κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά ότι οι αδελφότητες θα ακολουθήσουν όλες το ίδιο πρόγραμμα. Το πιο πιθανό είναι κάποιες να μην ανοίξουν τις πόρτες τους για τους επισκέπτες τόσο νωρίς όσο ίσως εγκριθεί από την Πολιτεία.

Οι ως τώρα άλλωστε προσκυνηματικές περιηγήσεις φαίνεται να είναι σε εξαιρετικά δύσκολη φάση αφού ούτε το ενδιαφέρον των προσκυνητών θα είναι τόσο μεγάλο αρχικά, ούτε και τα γραφεία τουρισμού που πραγματοποιούσαν τέτοιες ομαδικές περιηγήσεις θα μπορούν τόσο νωρίς να ανακοινώσουν εκδρομές.

Ίσως ένα βήμα πιο σίγουρο θα μπορούν να κάνουν όσοι πραγματοποιούν μεμονωμένο τουρισμό στους θρησκευτικούς προορισμούς αλλά και αυτό θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της πολιτείας.

Παράλληλα ας αρχίσουμε να σκεπτόμαστε τον αναπροσανατολισμό του τουριστικού προϊόντος προσβλέποντας και στον εσωτερικό τουρισμό καθώς και σε εξειδικευμένα τουριστικά προϊόντα όπως είναι σίγουρα ο Θρησκευτικός, μέσα σε συνθήκες υψηλής ασφάλειας αφού θα είναι πια και ένας τρόπος οι επισκέπτες να συνδυάζουν την περιήγηση με την προσευχή προς ανακούφιση για όσα σήμερα συμβαίνουν.

Η πλειοψηφία του θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα προέρχεται από το εσωτερικό, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι επισκέπτες από τις χώρες του εξωτερικού, κυρίως από τις ορθόδοξες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Από ηλιακής πλευράς υπερτερούν σε ποσοστά οι σχετικά μεγάλες ηλικίες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει στο target group να μπαίνει δυναμικά και η νεολαία.

Οι περίοδοι που αυξάνεται ο θρησκευτικός τουρισμός είναι κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών και των θρησκευτικών εορτών.

Ο θρησκευτικός τουρισμός δίνει μια άλλη πνοή στην τουριστική ανάπτυξη των λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών, ενισχύοντας υποβαθμισμένους ή «εγκαταλειμμένους» παραγωγικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδας βρίσκονται:

Η Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους

Τα μοναστήρια των Μετεώρων

Το νησί της αποκάλυψης του Αγίου Ιωάννη, η Πάτμος

Το Βυζαντινό Μοναστικό κέντρο του Παπικίου, Ροδόπη

Οι περιοχές όπου ταξίδεψε ο απόστολος Παύλος

Οι ιεροί χώροι και εκκλησιές αφιερωμένοι στην Παναγία στην Τήνο

ΠΗΓΗ:orthodoxianewsagency.gr