Κινέζοι, Τούρκοι και Ρώσοι εξαγοράζουν την παραμονή τους στην Ελλάδα με 250.000 ευρώ σε ακίνητα, τα οποία μισθώνουν στην Airbnb προχωρώντας σε μαζικές εξώσεις ενοικιαστών
Για μαζικές εξώσεις Ελλήνων ενοικιαστών από σπίτια που αγοράζουν Κινέζοι, Τούρκοι και Ρώσοι στο πλαίσιο της επιχείρησης «Χρυσή Βίζα» κάνει λόγο σε εκτενές δημοσίευμα της η βρετανική Telegraph.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πλούσοι πολίτες εκτός ΕΕ εξαγοράζουν την παραμονή τους στην Ελλάδα με αντάλλαγμα επενδύσεις 250.000 ευρώ σε ακίνητα, τα οποία μισθώνουν στην Airbnb προχωρώντας σε μαζικές εξώσεις, ενοικιαστών.
Σύμφωνα με έκθεση που επικαλείται η Telegraph, υπάρχουν ολόκληρες περιοχές της Αθήνας και άλλων πόλεων που το Airbnb αντιπροσωπεύει το 81-95% των ενοικιαζόμενων ακινήτων, προσθέτοντας ότι τα τελευταία δυο χρόνια οι κατοικίες που βρίσκονται στην πλατφόρμα αυξήθηκαν από 9.000 σε 129.000.
Μέσα σε δυο χρόνια, τα ακίνητα Airbnb στην Ελλάδα έχουν εκτιναχθεί από 9.000 σε 129.000 χάρη στις «Χρυσές Βίζες», όπως υποστηρίζουν πηγές από τον χώρο του real estate. Αυτό έχει δώσει νέα πνοή στην αγορά real estate και η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει το πρόγραμμα, όμως υπάρχει κόστος.
«Οι “χρυσές” βίζες τα τελευταία πέντε χρόνια αναζωογόνησαν το Real Estate στην Ελλάδα, και η κυβέρνηση σκέφτεται να επεκτείνει το πρόγραμμα. Οι βίζες (σ.σ. στην Ελλάδα) είναι οι φθηνότερες στην Ευρώπη -μια αντίστοιχη βίζα στη Βρετανία κοστίζει 2 εκατομμύρια λίρες- και επιτρέπουν σε επενδυτές που δεν είναι πολίτες της ΕΕ να ζήσουν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην Ελλάδα, να ταξιδέψουν σε κάθε χώρα της Ευρώπης και να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν υπηκοότητα της ΕΕ» αναφέρει στη συνέχεια η Telegraph.
Στην Telegraph μίλησε η 22χρονη Νάντια, η οποία υποστήριξε πως είναι θύμα του προγράμματος. Είναι φοιτήτρια η οποία τα τελευταία τρία χρόνια ζει στο Παγκράτι, όμως ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στο οποίο διαμένει της είπε να φύγει, διότι το σπίτι πουλήθηκε προκειμένου να μετατραπεί σε ακίνητο Airbnb. Εναλλακτικό ακίνητο που βρήκε κόστιζε 1.100 ευρώ τον μήνα –πεντέμισι φορές πάνω από το ενοίκιο που πληρώνει τώρα. «Αν δεν μπορέσω να βρω κάτι, θα πρέπει να φύγω από τη γειτονιά μου», είπε. Η Andriana Pilia, ιδιοκτήτρια εταιρείας real estate που συνεργάζεται αποκλειστικά με ξένους επενδυτές, δηλώνει πως οι υψηλές αποδόσεις του Airbnb, σε συνδυασμό με τις «Χρυσές Βίζες» και την πτώση των αξιών των ακινήτων, έχουν ανοίξει τον δρόμο για την «έκρηξη» της αγοράς.
Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για αυξήσεις 200 και 300 ευρώ στα ενοίκια περιοχών όπου ανθεί το AirBnB.
Παρά ταύτα, «από τον Ιούνιο, στην κεντρική στάση του Τραμ στο Σύνταγμα, μπροστά από τα γραφεία της Κομισιόν και απέναντι από τη Βουλή, έχει αναρτηθεί μια διαφήμιση στα αγγλικά, στα ρωσικά και τα κινέζικα, με ένα βέλος που οδηγεί σε παρακείμενο γραφείο το οποίο υπόσχεται πως θα αναλάβει όλες τις διαδικασίες για τους επενδυτές που χρειάζονται «“χρυσή” βίζα» λέει η εφημερίδα.
Η Telegraph υπενθυμίζει ότι η Κομισιόν, τον Ιανουάριο, ζήτησε να μπουν αυστηρότεροι περιορισμοί στις «χρυσές» βίζες, οδηγία που αφορά και την Ελλάδα.
«Πριν από δυο εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση πέρασε ένα νέο σχετικό νόμο, όμως πολλοί εκφράζουν τον φόβο ότι δεν θα καταφέρει να κάνει πολλά για να συγκρατήσει το “τσουνάμι” των ξένων επενδυτών» υπογραμμίζει.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τον Ιανουάριο του 2018 «η AirBnB ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα συμφώνησε σε πλήρη απελευθέρωση των βραχέων μισθώσεων, αθετόντας τις προηγούμενες δεσμεύσεις της. Ο αριθμός των ελληνική “χρυσών” βιζών τριπλασιάστηκε το 2018» καταλήγει το δημοσίευμα.