Ένα μεγάλο σχέδιο για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας στα ρωσικά σχολεία έχει ξεκινήσει, με την σύμπραξη των ελληνικών ομογενειακών οργανώσεων της χώρας και των κρατικών ρωσικών φορέων για κάτι πραγματικά σπουδαίο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».
Το γεγονός αυτό ανέφερε ο απεσταλμένος από το ελληνικό υπουργείο παιδείας και δάσκαλος ελληνικής γλώσσας στην πόλη, Γκελεντζίκ κ.Νίκος Κωτίδης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι το όλο σχέδιο καλύπτει με ενθουσιασμό η ρωσική πλευρά, διότι είναι γνωστό το τεράστιο ενδιαφέρων των Ρώσων για την ελληνική γλώσσα και ιστορία.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός δασκάλων που να επιθυμεί να διδάξει ελληνική γλώσσα στην αχανή Ρωσία .
Μία λύση σύμφωνα με τον κ.Κωτίδη είναι την δουλεία αυτή κατά ένα μεγάλο ποσοστό να την αναλάβουν παντός είδους απόφοιτοι του ελληνικού τμήματος σπουδών των ρωσικών πανεπιστημίων των πόλεων Κράσνανταρ και Γκελεντζίκ.
Στην Ρωσία του 2018 η ελληνική γλώσσα και ιστορία διδάσκεται υποχρεωτικά σε 13 εννεατάξια σχολεία στην Ν.Ρωσία όπου υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο .
Μιλάμε για σχολεία στην Ανάπα, στο Νοβοροσίρσκ, στο Γκελεντζίκ, στο Σότσι, στην Κράσναγια Πολιάνα, Στην Εσεντική και Στην Σταυρούπολη.
Η Ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε μαθητές της 5ης και 6ης δημοτικού καθώς και σε μαθητές Α, Β, Γ, Γυμνασίου από καθηγητές αποσπασμένους από το ελληνικό υπουργείο παιδείας.
Επίσης, Έλληνες καθηγητές διδάσκουν ιστορία της Ελλάδος στην Ν.Ρωσία τόσο σε μαθητές, όσο και σε ενήλικες, ενώ τονίστηκε το μεγάλο ενδιαφέρων Ρώσων ενηλίκων τόσο για την γλώσσα μας όσο και για την ιστορία μας.
Ο κ. Κωτίδης όμως μας άφησε για το τέλος κάτι ανησυχητικό που αφορά το μικρό ενδιαφέρον Ελλήνων δασκάλων και καθηγητών στην χώρα μας για να διδάξουν ελληνική γλώσσα και ιστορία στην Ρωσία.
Το ερχόμενο καλοκαίρι ενδεχομένως να αδειάσουν τα σχολεία από Έλληνες δασκάλους, αφού ολοκληρώνεται το διάστημα των αποσπάσεων τους, χωρίς να υπάρχει διαβεβαίωση από το ελληνικό υπουργείο ότι θα στείλει άλλους στην θέση τους.
Οι μισθοί είναι χαμηλοί και οι αποστάσεις μεγάλες και αυτό αποτελεί αντικίνητρο σύμφωνα με τον ίδιο.
Ο Ρώσοι, μικροί μεγάλοι αγαπούν την Ελλάδα και θέλουν οικειοθελώς την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας, ενώ και την Χερσόνησο της Κριμαίας, την μετονόμασαν σε Ταυρίδα, που είναι το αρχαίο όνομα της, για να δείξουν σε δύση και Ουκρανούς ότι η περιοχή ήταν κάποτε ελληνική και δεν τους ανήκει ιστορικά όπως ισχυρίζεται το Κίεβο.
Ενώ συμβαίνουν αυτά στην Ρωσία σε σχέση με την πανάρχαια ελληνική γλώσσα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σύμφωνα με άρθρο μας, κατά τη συζήτηση στο κοινοβούλιο, για τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, απαντώντας σε παρατήρηση του βουλευτή του VMRO-DPMNE, Τράιτσο Ντίμκοφ, ότι με την αλλαγή του ονόματος σε ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’ δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους ‘Μακεδόνες’ στις γειτονικές χώρες, ο πρωθυπουργός είπε:
«Η χώρα παραμένει, φυσικά, η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η ‘Μακεδονία’ θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών».
Όσον αφορά τους ‘Μακεδόνες’ στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για αυτούς, ειδικά για το Αιγαίο, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια – από την ανεξαρτησία της ‘Μακεδονίας’ και ότι με αυτήν τη συμφωνία ενδέχεται( υπάρχει η πιθανότητα) η μακεδονική γλώσσα να διδάσκεται στην Ελλάδα.
Δηλαδή οι Σλάβοι, όπως Ρώσοι, Σέρβοι, Ρουμάνοι, αλλά και άλλοι λαοί στην δύση (ΗΠΑ-Καναδάς-Αυστραλία) διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και ιστορία και εδώ κάποιοι θα επιδιώξουν μελλοντικά την εκμάθηση της σκοπιανής γλώσσας η οποία είναι στην ουσία βουλγαρική με κάποιες σερβικές λέξεις.
Πραγματικά έχουμε κατέλθει πολλά σκαλοπάτια παρακμής μας ως λαός εδώ και πάρα πολλά χρόνια και το κακό είναι ότι με τις κινήσεις στα εθνικά ζητήματα από την νυν κυβέρνηση, ετοιμαζόμαστε να κατέβουμε και τα υπόλοιπα.
Καλλιόπη Σουφλή