Με αυστηρότερα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων και -πιθανότατα- χωρίς ελάχιστα ποσά δανεισμού, ώστε τα κεφάλαια να κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις που θα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επιδείνωση των οικονομικών τους μεγεθών, θα εφαρμοστεί ο δεύτερος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής από τον Ιούνιο.
Από χθες ξεκίνησε η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών όσων ολοκλήρωσαν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης: 8.652 δικαιούχοι μοιράστηκαν 55,5 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια τα οποία προβλέπουν περίοδο χάριτος έως το τέλος του 2021 και αποπληρωμής σε 40 μηνιαίες δόσεις. Την Παρασκευή 15 Μαΐου -οπότε και εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των τελικών αιτήσεων- θα υπάρξει και δεύτερος γύρος πληρωμών, ενώ ο τρίτος γύρος θα γίνει την επόμενη εβδομάδα οπότε θα υπάρχει πλέον πλήρης εικόνα για τον αριθμό των εγκεκριμένων αιτήσεων.
Oι νέοι όροι
Στο οικονομικό επιτελείο θα περιμένουν να έχουν πλήρη εικόνα για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής πριν προχωρήσουν στην έκδοση της υπουργικής απόφασης για τον 2ο γύρο, ο οποίος επίσης θα αφορά τη χορήγηση δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ απευθείας από το Taxis.
Ουσιαστικά, οι επόμενες εκταμιεύσεις θα γίνουν είτε στο 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου είτε ακόμη και στις αρχές Ιουλίου. Και αυτό διότι στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά μεγέθη των επαγγελματιών πριν προχωρήσουν στη δεύτερη «μοιρασιά». Κατά τον πρώτο γύρο υιοθετήθηκε ως κριτήριο η μεταβολή των εσόδων κατά τον μήνα Μάρτιο συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες των τριών τελευταίων ετών (ή κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους των τριών τελευταίων ετών για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία).
Στον δεύτερο γύρο θα ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία για τους μήνες Απρίλιο (τουλάχιστον) ή και Μάιο τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις φορολογικές αρχές το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου. Δύο είναι οι βασικές αλλαγές που αναμένονται κατά τον 2ο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής: 1) Θα αλλάξουν τα ελάχιστα απαιτούμενα ποσοστά μείωσης εσόδων. 2) Δεν θα υπάρχουν τα ελάχιστα ποσά τα οποία κατά τον πρώτο γύρο κινήθηκαν από τα 2.000 ευρώ (για τις εταιρείες που δεν απασχολούσαν καθόλου προσωπικό) έως και τα 80.000 ευρώ για τις εταιρείες με τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.