Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει κλείσει τη σημαντική εκκρεμότητα της επένδυσης στο Ελληνικό αλλά και να ξεκινήσει μια σειρά μη δημοφιλών ιδιωτικοποιήσεων, όπως του 17% της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τον ψηφισθέντα πια προϋπολογισμό του 2018, από τα συνολικά έσοδα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 2,73 δισ. ευρώ, τα 613 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την πρώτη εκταμίευση διαγωνισμών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Αναμένονται όμως και 2,01 δισ. ευρώ από διαγωνισμούς που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός της νέας χρονιάς. Ουσιαστικά μέσα σε έναν χρόνο αναμένονται περισσότερα από τα μισά έσοδα όσων έχουν επιτευχθεί από ολοκληρωμένες συναλλαγές του ΤΑΙΠΕΔ από ιδρύσεώς του το 2011, συνολικού ύψους 4,7 δισ. ευρώ.
Τα «αγκάθια» των ιδιωτικοποιήσεων
Είναι προφανές ότι μόνο μια εμβληματική ιδιωτικοποίηση μπορεί να δώσει στους δανειστές, στις διεθνείς αγορές αλλά και στην κοινωνία το σήμα της επιτάχυνσης. Και αυτή δεν είναι άλλη από την πολυαναμενόμενη επένδυση στο Ελληνικό.
Αφού δεν σκόνταψε στην εγγυητική επιστολή από την κρατικοποιημένη πια ρωσική τράπεζα Promsvyazbank, η σύμβαση πώλησης του 67% του ΟΛΘ στο σχήμα Deutsche Investment (50%) - CMA (35%) - Belterra (15%), που προσέφερε 231 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η αίσθηση είναι ότι δεν θα παρουσιαστεί κόλλημα σε αυτή τη φάση της διαδικασίας. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η υπογραφή της αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ΟΛΘ και του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία και θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή, προκειμένου εντός του πρώτου τριμήνου του 2018 να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
Το μεγάλο αγκάθι στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ για τη νέα χρονιά είναι τα «ενεργειακά» προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, τα οποία δεν παύουν να ενεργοποιούν αντανακλαστικά και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πρώτα δείγματα από την πλευρά των ελλήνων παικτών στο market test για την «αποεπένδυση» κατά 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ είναι χλιαρά.
Εν τω μεταξύ, ύστερα από αίτημα των δύο ενδιαφερόμενων σχημάτων, αλλά και με στόχο την επίτευξη του καλύτερου δυνατού τιμήματος, που δεν θα κινείται κάτω από το 400 εκατ. ευρώ, η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το ΔΕΣΦΑ μετατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις 16 Φεβρουαρίου 2018.
Επίσης, τον Μάρτιο, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, αναμένεται να εκκινήσουν οι διαδικασίες για το 66% της ΔΕΠΑ, ως τότε όμως θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο της οριζόντιας και κάθετης σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ της εταιρείας και των θυγατρικών της Εταιρειών Παροχής Αερίου. Κατά τον ίδιο μήνα θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ, ενώ ο ορίζοντας ολοκλήρωσης των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων είναι το τέλος του 2018.
Εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους θα ολοκληρωθεί η οικονομική συναλλαγή της 20ετούς επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που υπεγράφη τον Οκτώβριο, με τίμημα 600 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.