Σήμερα, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει , σε πρώτη συνεδρίαση, η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να εκλέξει το προεδρείο της. Η προθεσμία που θα έχει για να ολοκληρώσει το έργο της θα είναι ένας μήνας, δηλαδή από τις 20 Σεπτεμβρίου έως 22 Οκτωβρίου 2019, διάστημα στο οποίο πρέπει να υποβάλει τη σχετική έκθεση ώστε να κινηθούν οι περαιτέρω διαδικασίες αναθεώρησης στην Ολομέλεια.
Η Επιτροπή θα ασχοληθεί συνολικά με 49 άρθρα του Συντάγματος, τα οποία κρίθηκαν αναθεωρητέα από την προηγούμενη Βουλή. Για περίπου 15 εξ αυτών τα οποία έλαβαν αυξημένη πλειοψηφία άνω των 180 βουλευτών θα αναθεωρηθούν με απλή πλειοψηφία 151, ενώ για τα υπόλοιπα θα απαιτηθεί πλειοψηφία άνω των 180.
Μεταξύ των υπό αναθεώρηση άρθρων, βρίσκεται και το «Άρθρο 3» που καθορίζει τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας.
Το προεδρείο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος θα είναι διακομματικό, πρακτική που έχει τηρηθεί σε όλες τις αναθεωρήσεις του Συντάγματος. Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος θα προέρχεται από το κόμμα της πλειοψηφίας, ο αντιπρόεδρος από την αξιωματική αντιπολίτευση και ο γραμματέας της Επιτροπής από το Κίνημα Αλλαγής.
Η απόφαση για προθεσμία ενός μήνα ελήφθη νωρίτερα χθες κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια, αλλά -όπως προϊδέασε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας- ενδεχομένως, στην πορεία, να δοθεί ένα περιθώριο, με νεότερη απόφαση, στην περίπτωση που η Επιτροπή δεν περατώσει το έργο της μέσα σε συτό το χρονικό διάστημα.
Μέλη της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος ορίστηκαν:
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας οι βουλευτές: Βολουδάκης Μανούσος – Κωνσταντίνος, Γιαννάκου Μαριέττα, Δαβάκης Αθανάσιος, Δερμεντζόπουλος Χρήστος, Καλογιάννης Σταύρος, Καρασμάνης Γεώργιος, Κατσαφάδος Κωνσταντίνος, Κελέτσης Σταύρος, Κώτσηρας Γεώργιος, Λαμπρόπουλος Ιωάννης, Μακρή Ζωή, Μπακογιάννη Θεοδώρα (Ντόρα), Μπούγας Ιωάννης, Οικονόμου Βασίλειος, Παπακώστα – Παλιούρα Αικατερίνη, Πλεύρης Αθανάσιος, Ράπτη Ζωή, Ρουσόπουλος Θεόδωρος, Στυλιανίδης Ευριπίδης, Ταραντίλης Χρήστος, Τζαβάρας Κωνσταντίνος, Τραγάκης Ιωάννης, Υψηλάντης Βασίλειος – Νικόλαος
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς οι βουλευτές : Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία), Αχτσιόγλου Ευτυχία, Βίτσας Δημήτριος, Δραγασάκης Ιωάννης, Δρίτσας Θεόδωρος, Κατρούγκαλος Γεώργιος, Λάππας Σπυρίδων, Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα), Παπαηλιού Γεώργιος, Ραγκούσης Ιωάννης, Τζάκρη Θεοδώρα, Τζανακόπουλος Δημήτριος
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής οι βουλευτές: Καμίνης Γεώργιος, Λοβέρδος Ανδρέας, Σκανδαλίδης Κωνσταντίνος
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας: Γκιόκας Ιωάννης, Δελής Ιωάννης
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Χήτας Κωνσταντίνος
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ΜέΡΑ25: Αδαμοπούλου Αγγελική
Το άρθρο 3
Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο τρία, με 151 ψήφους κρίθηκε ως αναθεωρητέο. Το άρθρο καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας.
Τι προβλέπει όμως το επίμαχο άρθρο; Σύμφωνα με την τρέχουσα διατύπωση, προβλέπονται τα εξής:
«1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη».
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση που υπερψηφίστηκε κατά τη σημερινή ψηφοφορία, το άρθρο 3 να τροποποιείται με την προσθήκη της φράσης «η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη» και με την εξής ερμηνευτική δήλωση: «Ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας».
Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκφραστεί διαφωνίες από τον πολιτικό και τον εκκλησιαστικό κόσμο. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε ξεκαθαρίσει πως «δεν επιθυμεί την τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, το οποίο έγινε στον καιρό του με πάρα πολλούς κόπους μετά από πολλές θυσίες και αναμονές και το οποίο τιμά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως θεσμό διεθνούς δημοσίου δικαίου και ρυθμίζει τις σχέσεις του με την ελληνική Πολιτεία και την ελλαδική Εκκλησία και αποτρέπει κρίσεις που υπήρξαν στο παρελθόν. Δεν επιθυμεί, επίσης, την προσθήκη στο άρθρο αυτό περί ουδετεροθρησκείας».