Κρίσιμες ώρες για την Κύπρο και την Ελλάδα . Συνάντηση με τον πρόεδρο της TOTAL, Πατρίκ Πουγιανέ, είχε απόψε στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με το ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση δήλωσε ότι η γαλλική εταιρεία εκδηλώνει με τον πιο θετικό τρόπο τη δέσμευσή της στο κυπριακό πρόγραμμα ενέργειας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Πηγές αναφέρουν πως η συνάντηση είναι πάρα πολύ κρίσιμη ενόψει τουρκικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είδε τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή της TOTAL Patrick Pouyanne στο Παρίσι όπου βρίσκεται, ύστερα από πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου, για να παραστεί σε ειδική τελετή στο Πάνθεον για τη Σιμόν Βέιγ.
Ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι τη συνάντηση, η οποία άρχισε στις 8 ώρα Κύπρου, θα απασχολήσουν θέματα σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
Τα σενάρια της πρόβας πολέμου
Eκτεταμένη αναφορά κάνουν Αιγυπτιακά ΜΜΕ στην μεγάλη Ελληνο-Αιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα» που ολοκληρώθηκε. Η αναφορά τους συνοδεύυεται από διυθυραμβικά σχόλια για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό. «Ηρθαν οι κορυφαίοι των κορυφαίων»… Ελλαδα και Αίγυπτος έδειξαν πως ένα επεισόδιο με την Τουρκία είναι πολύ κοντά τους επόμενους μήνες. Προετοιμάστηκαν σε όλα εκείνα τα σενάρια που θα κληθούν να εφαρμόσουν σε περίπτωση κρίσης.
Στο ελικοπτεροφόρο Mistral της Αιγύπτου προσνηώθηκαν ελικόπερα Apache της ελληνικής Αεροπορίας Στρατού μαζί με στελέχη των Ομάδων Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών και τμήμα των Πεζοναυτών της 32ης Ταξιαρχίας.
Από το ελικοπτεροφόρο τύπου Mistral πραγματοποιήθηκε πληθώρα αποβατικών ενεργειών.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας και περιελάμβανε πυρά επιφανείας, βολές κατευθυνόμενων βλημάτων, αεροπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων, ρίψη αλεξιπτωτιστών, καθώς και επίδειξη αμφίβιας ενέργειας.
Τα πολεμικά πλοία Ελλάδας-Αιγύπτου αλλά και το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης «Αρχιπλοίαρχος Ιωαννίδης» της Κύπρου προχώρησαν σε πλήθος σεναρίων όπως προστασία πλωτών γεωτρύπανων, ναυτικούς αποκλεισμούς περιοχών, νηοψίες κτλ.
Η Φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» εκτόξευσε Α/Α πύραυλο Sea Sparrow με το Τουρκικό Πολεμικό σκάφος να βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 25 ναυτικών Μιλίων ενώ το Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ ήταν σε κοντινή απόσταση απο αντίστοιχο τουρκικό.
Και οι δυο φρεγάτες τύπου S, «Λήμνος» και «Νικηφόρος Φωκάς» είχαν οπλίσει και ήταν έτοιμες να βάλουν κατά αεροπορικού στόχου με Α/Α πύραυλο Sea Sparrow.
Η Αίγυπτος είχε θέσει σε ύψιστο συναγερμό και την αεράμυνα της η οποία διαθέτει SA-2 Pechora-2M, Aspide 2000 AN/TQW-1 Avenger, SA-11 MIM-72/M48 Chaparral Cortale NG, MIM-23 HAWK, SA-6 ZSU-23-4M, Shilka SA-15, S-300V4.
Την ώρα που πηγές από την Αίγυπτο λένε ότι εντός της ΑΟΖ τους, έχει ανακαλυφθεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που θα καταστήσει την χώρα αυτάρκη και θα μπορεί να διαθέσει και προς τη Δύση φυσικό αέριο και την Κύπρο να έχει προχωρήσει σε σημαντικά ενεργειακά βήματα, η Ελλάδα έχει σχεδιάσει με τη σειρά της τον δικό της γεωστρατηγικό ρόλο που θέλει να παίξει στην περιοχή.
Συνεπώς η Τουρκία είναι απομονωμένη και κάπως θα πρέπει να αντιδράσει.
«Αναταραχή» προκάλεσαν ο δηλώσεις του πρώην Υπουργού Πετρελαίου της Αιγύπτου, που είπε πως η ΕΝΙ πρόκειται το επόμενο διάστημα να ανακοινώσει ένα άλλο τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου, τρεις φορές μεγαλύτερο από το Ζορ!
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα albawaba, ο πρώην Υπουργός Πετρελαίου Osama Kamal δήλωσε, στο πλαίσιο μίας ζωντανής τηλεοπτικής συνέντευξης, ότι η ιταλική εταιρεία πρόκειται να αποκαλύψει μια άλλη ανακάλυψη «τέρας».
Τα αποθέματα πεδίου Noor αναμένεται να φθάσουν τα 90 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, τρεις φορές τα αποθέματα του Zohr, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Πετρελαίου της Αιγύπτου, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Αν θυμάστε, πριν από δύο μήνες είπαμε ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες ανακαλύψεις σε αυτόν τον τομέα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η μεγάλη είδηση θα ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Πετρελαίου μέσα σε λίγες μέρες».
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Tarek El-Molla δήλωσε ότι η χώρα ενδέχεται να σταματήσει την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο τέταρτο τρίμηνο.
«Οι εξαγωγές πετρελαίου Zohr, καθώς και η παραγωγή άλλων πετρελαϊκών πεδίων, θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε ο El-Molla. «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν περισσότερες προσφορές. Νομίζω αυτό ήταν. Η τοπική παραγωγή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες μας», ανέφερε.
Εκπρόσωπος της EΝΙ αρνήθηκε να σχολιάσει τις παρατηρήσεις του πρώην Υπουργού, όταν ήρθε σε επαφή με την Arab News. Το απόθεμα της Eni αυξήθηκε κατά περίπου 0,7% την Τρίτη.
Η Αίγυπτος, συνεχίζει τη δημοσίευμα, αναμένει να προσελκύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος στις ξένες επενδύσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η χώρα σχεδιάζει, επίσης, να σταματήσει την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρήσης.
Η Αίγυπτος σχεδιάζει να αναστείλει τις κρατικές επιδοτήσεις για πετρέλαιο έως το 2019, στο πλαίσιο ενός σχεδίου οικονομικής μεταρρύθμισης.
Πηγή: pentapostagma.gr