Back to top

Συναγερμός στα Άγραφα για τα αιολικά πάρκα

08/11/2018 - 17:47

Στην επικείμενη εγκατάσταση δύο βιομηχανικών αιολικών συστοιχιών (συνολικά 40 ανεμογεννήτριες) στα δυτικά Άγραφα αντιδρούν πολίτες και φορείς της περιοχής.

Η έναρξη της αντιπαράθεσης τοποθετείται χρονικά στο 2007, όταν το τότε Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης χαρακτήριζε τα Άγραφα Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ2).

Από τότε μέχρι και σήμερα, οι κάτοικοι της περιοχής επιδιώκοντας και πραγματοποιώντας συναντήσεις με ανώτατους φορείς προσπαθούν να επιτύχουν τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής ως ΠΑΠ2, την άρση των αδειοδοτήσεων, τη θεσμική και νομική προστασία του φυσικού κεφαλαίου και τον προσανατολισμό στην αειφόρο ανάπτυξη με ήπιες δραστηριότητες πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα.

Όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των διαμαρτυρόμενων συλλογικοτήτων και πολιτών, τα δύο βιομηχανικά αιολικά έργα, για τα οποία δόθηκε το «πράσινο φως» το α΄ εξάμηνο του 2018 από την ηγεσία του ΥΠΕΝ, πρόκειται να εγκατασταθούν στις θέσεις Μιχός- Βοϊδολίβαδο- Απέλινα με 20 ανεμογεννήτριες εγκατεστημένης ισχύος 40 MW και Γραμμένη- Τούρλα- Καρνόπι, στη γνωστή ιστορική «Νιάλα» με άλλες 20 ανεμογεννήτριες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 46 MW.

Τα έργα, δε, διασύνδεσης προς την υφιστάμενη γραμμή υψηλής τάσης της ΔΕΗ, προβλέπεται να γίνουν εντός των ορίων του Ν. Καρδίτσας, ενώ θα απαιτηθεί η διάνοιξη νέων δρόμων μήκους 25,5 χλμ.

«Τα Άγραφα είναι ορεινή περιοχή της Ν. Πίνδου, χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000, ως ιδιαίτερο ενδιαίτημα/οικότοπος για απειλούμενα είδη. Μάλιστα, στο πλαίσιο της νομοθεσίας κύρωσης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Τοπίου, εκπονήθηκε μελέτη για λογαριασμό τότε (2010) του ΥΠΕΚΑ, που χαρακτηρίζει τα Άγραφα «καθαρά άθικτο φυσικό περιβάλλον σε δυσπρόσιτη δασοσκεπή περιοχή… ίσως ένα από τα δύο πλέον παρθένα φυσικά τοπία της Στερεάς Ελλάδας».

Και τώρα θέλουν να μετατρέψουν την Ευρυτανία σε μπαταρία της Ελλάδας» σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρόντος και του επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτη Λαφαζάνη (σ.σ. ως αρμόδιος υπουργός, το 2015, είχε «φρενάρει» το έργο), η εκπρόσωπος της κίνησης «Σώστε τα Άγραφα», Περσεφόνη Τσιμάκη, τονίζοντας ότι μόνο ο νομός Ευρυτανίας προσφέρει τον υδάτινο πλούτο του, στο εθνικό ενεργειακό ισοζύγιο, καλύπτοντας ποσοστό 14% επί του συνόλου.

«Στη σύμβαση που υπεγράφη με τις εταιρείες εκμετάλλευσης συμπεριλαμβάνεται χωροταξικά και πηγή από την οποία υδροδοτούνται κοινότητες και παρά ταύτα στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΕΠ) δεν γίνεται καμία αναφορά. Οι ΜΕΠ είναι συνοπτικές, επιφανειακές, γενικόλογες και παραπλανητικές» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η κ. Τσιμάκη.

Σε δύο σχετικές ερωτήσεις που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής, οι απαντήσεις ήταν σαφείς: η χώρα παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο θέμα της εγκατάστασης βιομηχανικών συστοιχιών σε περιοχή NATURA 2000.

Οι διαμαρτυρόμενοι φορείς και πολίτες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας αρχικά αιτήσεις ακύρωσης των αδειών εγκατάστασης και μόλις τον Σεπτέμβριο αιτήσεις αναστολής στο ΣτΕ.

«Δεν είμαστε κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά εδώ μιλάμε για βιομηχανική εγκατάσταση. Επιπλέον, η παγκόσμια εμπειρία λέει ότι κανένα κράτος δεν καταστρέφει περιβάλλον για να εγκαταστήσει εναλλακτική ενέργεια» καταλήγει η κ.Τσιμάκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ