Back to top

Συναγερμός για τον δάγκειο πυρετό: Σύντομα έρχεται στην Ελλάδα

30/05/2024 - 16:41

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης παραχώρησε συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 μιλώντας για τον δάγκειο πυρετό και τις πιθανότητες εμφάνισής του στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, όσον αφορά την μεταφορά ιών.

«Ο δάγκειος πυρετός προκαλείται από έναν ιό, τον ιό του δάγκειου πυρετού, ο οποίος μεταδίδεται από συγκεκριμένα είδη κουνουπιών όντως σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πλανήτη, συνήθως εκεί που υπάρχουν και τα αντίστοιχα κουνούπια. Έχει εισαχθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες ο δάγκειος πυρετός τις τελευταίες δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μικρές επιδημίες δάγκειου πυρετού και στην Ιταλία και στην Ισπανία. Στην Ελλάδα έχουμε να δούμε δάγκειο πυρετό από το 1927-1928. Και το λέω με κάποια επιφύλαξη γιατί τότε δεν είχαμε τεστ, δηλαδή δεν μπορούσαν να διαγνωσθούν εκείνη την εποχή, αλλά με τα συμπτώματα, πυρετός, ο οποίος μεταδιδόταν με κουνούπια. Άμα δείτε τις εφημερίδες της εποχής, μιλάνε για χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια κρούσματα. Αναφέρεται ακόμα και ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος κόλλησε. Να θυμίσω ότι είχαμε και ελονοσία στην Ελλάδα εκείνη την εποχή και ότι έγιναν αποξηράνσεις ελών και ψεκασμοί εκτεταμένοι και εκρίζωσαν τα κουνούπια τα οποία μετέδιδαν και ήταν μολυσμένα, με αποτέλεσμα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο να μην έχουμε καθόλου κρούσματα από αυτά» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πρόκειται, εξήγησε, για το είδος που λέγεται Αηδής αιγυπτιακός, αυτό είναι το αφρικανικό κουνούπι τίγρης. Υπάρχει στην Ελλάδα το ασιατικό τίγρης, που και αυτό μπορεί να το μεταδώσει αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά. Και το βασικό στοιχείο είναι ότι ο δάγκειος δεν βρίσκεται σε ζώα. Άρα θα πρέπει να υπάρχουν και οι άνθρωποι που είναι μολυσμένοι για να εισαχθεί. Δηλαδή, για να διατηρηθεί μια επιδημία δάγκειου, θα πρέπει να υπάρχουν μονίμως άνθρωποι οι οποίοι έχουν τον ιό στο αίμα τους, που δεν έχουμε τέτοια περιστατικά στην Ελλάδα. Οπότε γι’ αυτό, προς το παρόν δεν έχουμε δει και καμία ιδιαίτερη έξαρση.

«Εξ όσων γνωρίζω δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα δάγκειου πυρετού τα τελευταία χρόνια, εκτός κι αν έχει καταγραφεί κανένα εισαγόμενο, να πήγε σε ενδημική χώρα και να γύρισε αλλά το αφρικανικό κουνούπι τίγρης έχει απομονωθεί ελάχιστες φορές και έχουν γίνει οι κατάλληλοι ψεκασμοί, οπότε δεν ενδημεί στην Ελλάδα» ανέφερε.

Η συζήτηση, σημείωσε, γίνεται γιατί υπάρχει μια επεκτατικότητα των αφρικανικών κουνουπιών και υπάρχει μια πιθανότητα κάποια στιγμή να εισαχθεί το κουνούπι, δηλαδή ο φορέας που το μεταδίδει πιο αποτελεσματικά. «Το άλλο είναι μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει, έρχεται, πηγαίνει και έρχεται αρκετός τουρισμός. Δεν αποκλείεται να έρθει κάποιος ο οποίος να είναι φορέας του ιού. Κάποιος όταν κολλήσει δεν είναι φορέας εφ’ όρου ζωής.

Έχει ένα παράθυρο γύρω στις 30 μέρες. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα που δεν το βλέπουμε σε όλους, είναι αυτό που λέμε ο πυρετός που σου σπάει κόκαλα, “BreakBoneFever”. Δηλαδή είναι ένας πυρετός ο οποίος αισθάνεσαι λες και σου έχουν σπάσει τα κόκαλα. Είναι πολύ επίπονο και επίσης αυτό γίνεται σπανίως με την πρώτη λοίμωξη. Σε επαναλοίμωξη υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να κάνεις αιμορραγικό πυρετό και ο οποίος μπορεί να οδηγήσει και σε σήψη κλπ. Μικρό ποσοστό καταλήγει, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια βαριά λοίμωξη. Ανάλογα με τα συμπτώματα μπορεί να εισαχθεί κανείς σε νοσοκομείο» συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης.