Στο Υπερταμείο ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, η Αγία Σοφία, το Επταπύργιο και αρχαιολογικοι χώροι της Βεργίνας.
Συνολικά 2.392 ακίνητα που βρίσκονται εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Από αυτά τα 1.954 βρίσκονται στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, 126 στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, 120 στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, 74 στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, 56 στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, 39 στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και 23 στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
Η Βίλα Αλλατίνη όπου στεγάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Μπεζεστένι στην Πλατεία Ελευθερίας στην πόλη των Σερρών, καθώς και άλλα ιστορικά κτήρια πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πέρα από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, και τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος και η Ροτόντα βρίσκονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 μεταβιβαζομένων στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. ακινήτων, τα οποία εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Αναμενόμενη και η νέα αντίδραση του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων, που ζητά ρητά με σημερινή ανακοίνωσή του νέα υπουργική απόφαση , που να διασφαλίζει τους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας, αποσαφηνίζοντας τις σημερινές γκρίζες ζώνες που δημιουργούν οι προηγούμενες εκδοθείσες πράξεις (ΦΕΚ 2317/Β/19-6-2018, ΦΕΚ 2320/Β/1906-2018).
«Παρά τις προσπάθειες να παρουσιαστεί ο Σ.Ε.Α. ως «κινδυνολόγων» και να υποβαθμιστεί το θέμα, στην πραγματικότητα οι απαντήσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α. και του ΥΠ.ΟΙΚ. επιβεβαιώνουν όσα επεσήμανε εξαρχής ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, κτήρια αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλα που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία, συμπεριλαμβάνονταν, ως μη όφειλαν, στη λίστα των ακινήτων που πρόκειται να μεταβιβαστούν στο λεγόμενο Υπερταμείο», σημειώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.