Οι καταγγελίες της ελληνικής µειονότητας για οργανωµένο σχέδιο εξετάζονται από την πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα από το 2014
Στην αμερικανική ατζέντα έχει µπει το θέµα της αρπαγής των περιουσιών µελών της ελληνικής µειονότητας στη Χειµάρρα από την αλβανική κυβέρνηση. Οι καταγγελίες για τις αυθαιρεσίες σε βάρος των οµογενών βρίσκονται στο µικροσκόπιο της αµερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα τέσσερα χρόνια τώρα, ενώ το 2014 ενηµερώθηκε για το θέµα που φούντωσε πριν από λίγες µέρες και ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.
Οπως καταγγέλλουν οι οµογενείς, το επεισόδιο της περασµένης Τρίτης µε το συνεργείο που προσπάθησε µε σκαπτικά µηχανήµατα να γκρεµίσει τον περίβολο ελληνικών ιδιοκτησιών είναι στο πλαίσιο ενός οργανωµένου σχεδίου που έχει θέσει σε εφαρµογή, µε πρόσχηµα την τουριστική ανάπλαση της περιοχής, η κυβέρνηση του Εντι Ράµα. Στόχος, όπως καταγγέλλουν, είναι η υφαρπαγή των περιουσιών τους, ενώ οι αυθαιρεσίες σε βάρος τους έχουν ξεκινήσει από το 2014. Μετά τις πρώτες αντιδράσεις τους οι οµογενείς δήλωσαν αποφασισµένοι να συνεχίσουν να διεκδικούν το δίκιο τους, ενώ αύριο οργανώνουν παράσταση διαµαρτυρίας στο δηµαρχείο της περιοχής.
Το καλοκαίρι του 2016 ο Εντι Ράµα παρουσίασε στους κατοίκους της Χειµάρρας ένα σχέδιο για την «τουριστική ανάπλαση» της παραθαλάσσιας περιοχής όπου είχαν πατρογονικές περιουσίες µέλη της ελληνικής µειονότητας. Το σχέδιο σήµανε συναγερµό στους παράγοντες της Οµογένειας, που από τότε µιλούσαν για µια συντονισµένη επιχείρηση αρπαγής ελληνικών περιουσιών σε µειονοτικές περιοχές, την ίδια στιγµή που το καθεστώς αρνείται να αποδώσει τίτλους ιδιοκτησίας και έχει προχωρήσει από το 2014 σε κατεδαφίσεις ακινήτων που ανήκουν και σε µέλη της Οµογένειας.
Πριν από λίγες µέρες αποφασίστηκε από την αλβανική κυβέρνηση να παραχωρηθούν στο υπουργείο Τουρισµού, προς αξιοποίηση, µεγάλες εκτάσεις γης που βρίσκονται στα νότια παράλια της χώρας, ιδιοκτησίες που ανήκουν όµως στην πλειονότητά τους σε Ελληνες οµογενείς. Συνολικά πρόκειται για 46 εκτάσεις γης, συνολικού εµβαδού 16.140 στρεµµάτων, τις οποίες κληρονόµησαν Ελληνες µειονοτικοί από τους προγόνους τους. Οι εκτάσεις αυτές περνούν στο υπουργείο Τουρισµού χωρίς καµία αποζηµίωση έναντι µόλις ενός ευρώ για τουριστική αξιοποίηση!
Ο αλβανικός νόµος κάνει λόγο για κρατικές περιουσίες, αφού στη γειτονική χώρα δεν υπάρχει κτηµατολόγιο και κατά συνέπεια ούτε και οι απαραίτητοι τίτλοι ιδιοκτησίας. «∆εν υπάρχει καµία αµφιβολία πως όλες αυτές οι κινήσεις είναι µέρος ενός καλά οργανωµένου σχεδίου της κυβέρνησης Ράµα, που έχει στόχο να αλλοιώσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτής της περιοχής, που ανήκει στην πλειονότητά της σε ελληνικής καταγωγής πολίτες» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο βουλευτής του Κόµµατος Ενωσης Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων (ΚΕΑ∆), Βαγγέλης Ντούλες. Σύµφωνα µε τον κ. Ντούλες, οι οµογενείς διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας, αλλά κάποιοι από αυτούς δεν έχουν καταχωριστεί στα υποθηκοφυλακεία, καθώς οι αλβανικές Αρχές µε διάφορα τερτίπια δεν τους εγγράφουν.
«Απώτερος στόχος είναι να αποµακρυνθεί το ελληνικό στοιχείο από όλη τη νότια Αλβανία. Τώρα γίνεται τουριστική ανάπλαση στην περιοχή της Χειµάρρας, αργότερα θα σκεφτούν κάτι άλλο. Βέβαια, εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος, γιατί δεν προσφεύγουν οι οµογενείς στην αλβανική ∆ικαιοσύνη; Η απάντηση είναι απλή: δεν θα δικαιωθούν. Η προσφυγή στη ∆ικαιοσύνη αφορά σε κράτη όπου αυτή λειτουργεί, όχι σε χώρες όπου επικρατούν ο αυταρχισµός και η αλαζονεία.
Σχεδόν 30 χρόνια µετά την πτώση του καθεστώτος Χότζα, η Αλβανία είναι ουραγός στον εκσυγχρονισµό συγκριτικά µε όλες τις χώρες του πρώην ανατολικού µπλοκ» αναφέρει και παράλληλα ζητά «τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να αποτρέψουµε τους δόλιους στόχους της κυβέρνησης Ράµα». Σύµφωνα µε την απόφαση 708του αλβανικού Υπουργικού Συµβουλίου, η οποία υπεγράφη στις 21 Νοεµβρίου 2018 και δηµοσιεύθηκε στις 8 ∆εκεµβρίου 2018, 46 οικόπεδα στα νότια παράλια της Αλβανίας περνούν στο υπουργείο Τουρισµού, µε σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση. Από τα 46 αυτά οικόπεδα τα 41 είναι στην περιοχή της Αυλώνας και σε ποσοστό 90% ανήκουν σε οµογενείς, ενώ τα άλλα 5 βρίσκονται στην περιοχή της Αυλώνας και στα Εξαµίλια, έξω από τους Αγίους Σαράντα.
Νόμιμοι τίτλοι
«Ολα τα τεµάχια που κρατικοποιούνται ανήκουν σε νόµιµους ιδιοκτήτες, σύµφωνα µε τα πιστοποιητικά από τα αρχεία του αλβανικού κράτους και τίτλους που δόθηκαν τη δεκαετία του 1990 αλλά και τίτλους που δόθηκαν προς άγραν ψήφων Χειµαρριωτών κατά τα τελευταία πέντε χρόνια της διακυβέρνησης Ράµα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της µειονοτικής οργάνωσης «Οµόνοια». «Σε κάθε ευκαιρία το αλβανικό κράτος υφαρπάζει περιουσίες που ανήκουν σε οµογενείς, αφού παλεύουν µε νύχια και µε δόντια να µας ξεριζώσουν από τις πατρογονικές µας εστίες» δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο επικεφαλής της «Οµόνοιας» στη Χειµάρρα, Φρέντι Μπελέρης.
Από την περασµένη ∆ευτέρα στελέχη της «Οµόνοιας» επισκέφτηκαν τα χωριά της Χειµάρρας και καλούσαν τους κατοίκους που θίγονται και που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται να προσφύγουν στο Συνταγµατικό ∆ικαστήριο της Αλβανίας, χωρίς να αποκλείεται και µια οµαδική προσφυγή, ενώ αύριο διοργανώνεται συλλαλητήριο διαµαρτυρίας έξω από το δηµαρχείο της Χειµάρρας.
Με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook ο Ολυµπιονίκης Πύρρος ∆ήµας, που κατάγεται από τη Χειµάρρα, εξέφρασε την αγανάκτησή του «για τις συστηµατικές και µεθοδευµένες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και κάθε έννοιας δικαίου από πλευράς του αλβανικού κράτους» και κάλεσε την κυβέρνηση Ράµα «να ανακαλέσει έστω και την ύστατη στιγµή την εν λόγω υπουργική απόφαση και να αποσύρει το σχετικό νοµοσχέδιο, σύµφωνα µε το οποίο στην ουσία απαλλοτριώνονται περιουσίες που αποδεδειγµένα, βάσει χαρτών, ανήκουν σε Βορειοηπειρώτες».
Οι οργανώσεις των οµογενών καλούν την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί µέσω της διπλωµατικής οδού και να κάνει παρέµβαση για το νοµοσχέδιο αυτό που αναµένεται να κατατεθεί προς ψήφιση από το αλβανικό Κοινοβούλιο την ερχόµενη εβδοµάδα. ∆εν είναι η πρώτη φορά που οι περιουσίες των οµογενών στη Χειµάρρα καταπατώνται από το αλβανικό κράτος µε το πρόσχηµα της τουριστικής ανάπλασης. Πριν από την παραλία οι µπουλντόζες είχαν µπει στο κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο ενός παρόµοιου σχεδίου ανάπλασης, που αντί για τουριστική αυτήν τη φορά ονοµάστηκε αστική ανάπλαση.
Πριν από έναν χρόνο, µάλιστα, οι µπουλντόζες κατεδάφισαν τουλάχιστον 12 σπίτια και επιχειρήσεις οµογενών. Οι ιδιοκτήτες τους είχαν προσφύγει πολλές φορές στη ∆ικαιοσύνη, ενώ είχαν στο πλευρό τους και τη Συνήγορο του Πολίτη της γειτονικής χώρας, Ερίντα Μπαλάντσα, η οποία ζήτησε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώµατα των πολιτών και να αποζηµιωθούν µε ένα σεβαστό ποσό. «Το ποσό της αποζηµίωσης πρέπει να είναι τουλάχιστον τέτοιο που να µπορούν οι πολίτες να αγοράσουν ένα άλλο σπίτι, ίδιας επιφάνειας, στην ίδια πόλη» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Στον ∆ήµο Χειµάρρας από τους 16.000 εγγεγραµµένους οι 15.000 είναι ελληνικής καταγωγής -ωστόσο ο δήµος δεν ανήκει στη µειονοτική ζώνη της γειτονικής χώρας-, ενώ οι µόνιµοι κάτοικοι είναι κοντά στους 3.000. Η µετανάστευση κατά τη δεκαετία του 1990 έστειλε τους περισσότερους στην Ελλάδα, ενώ όσοι έχουν µείνει πίσω ασχολούνται µε τον τουρισµό και τη γεωργία και παράγουν κυρίως λάδι.
Η επιστολή προς τον Τζον Κέρι και η υπόσχεση που δεν κρατήθηκε
Τον Μάρτιο του 2014 ο Σύλλογος Χειµαρριωτών Αµερικής µε επιστολή του έθεσε το θέµα των περιουσιών των οµογενών στον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. «Σας γράφουµε για να σας ενηµερώσουµε για ζητήµατα που αφορούν τους πολίτες των Ηνωµένων Πολιτειών που έχουν συµφέροντα στον ∆ήµο της Himarra της Αλβανίας και να εκφράσουµε την ανησυχία µας για τα εκκρεµή και ανεπίλυτα προβλήµατα όσον αφορά τα δικαιώµατα ιδιοκτησίας. Πάνω από 1500 Αµερικανοί υπήκοοι της Χειµάρρας αποποιούνται τα δικαιώµατά τους για την ιδιοκτησία των οικογενειακών τους περιουσιών, τα οποία κατασχέθηκαν το 1945 από το κοµµουνιστικό καθεστώς. Προσπαθούν να διεκδικήσουν τις οικογενειακές τους περιουσίες από το τέλος της κοµµουνιστικής περιόδου χωρίς επιτυχία, λόγω των νόµων και των πολιτικών της αλβανικής κυβέρνησης» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Το Ιούνιο του 2015 ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου, επισκέφθηκε την Χειµάρρα και συνοµίλησε µε στελέχη της µειονότητας, ενώ στελέχη της πρεσβείας, όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει, κάθε τόσο θα βρίσκονταν στην περιοχή... «Ακουσα από αυτούς όλα τα σχετικά µε την παράνοµη κατάσχεση της περιουσίας και την άρνηση των δικαιωµάτων. Παρακολουθούµε τα θέµατα αυτής της κοινότητας πολύ στενά» ανέφερε ο κ. Λου, απαντώντας σε Χειµαρριώτες που πλέον ζουν στις ΗΠΑ.
Αποκαλυπτική ήταν και η έκθεση της αµερικανικής πρεσβείας για τα ανθρώπινα δικαιώµατα, το 2016, στην Αλβανία. «Χιλιάδες αξιώσεις για ιδιωτική και θρησκευτική ιδιοκτησία που κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια της κοµµουνιστικής εποχής παρέµειναν ανεπίλυτες. Η Εθνική Επιθεώρηση για την Προστασία της Επικράτειας της κυβέρνησης κατεδάφισε µερικά σπίτια χωρίς νόµιµη διαδικασία, στο πλαίσιο µιας ευρύτερης εκστρατείας για την κατεδάφιση παράνοµα κατασκευασµένων κτιρίων» αναφερόταν στην έκθεση. Το 2017 ο Σύλλογος Χειµαρριωτών της Αµερικής οργάνωσε µια µεγάλη εκδήλωση στην Ανάπολις του Μέριλαντ των ΗΠΑ, στην οποία ανέδειξε το θέµα.