Back to top

Στις 13 Μαρτίου η δεύτερη ψηφοφορία για το άρθρο 3- Τι θα κάνει η Εκκλησία

15/02/2019 - 10:22

Εντονο προβληματισμό προκαλεί στην Εκκλησία η υπερψήφιση του άρθρου 3 του Συντάγματος, το οποίο περνά πλέον στη δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 13 Μαρτίου.
Εκκλησιαστικές πηγές μιλώντας στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται το προσεχές διάστημα να έχουμε πρωτοβουλίες εκ μέρους Ιεραρχών, αλλά και Κληρικών, προκειμένου να πείσουν τους τοπικούς κυρίως βουλευτές να μεταβάλουν τη γνώμη τους ενόψει της δεύτερης ψηφοφορίας. Αν και, όπως τόνιζαν με εμφανή απογοήτευση, κάτι τέτοιο κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Κι αυτό, καθώς το συγκεκριμένο άρθρο πέρασε με την οριακή πλειοψηφία των 151 ψήφων. Η αρχική καταμέτρηση έδινε 150 ψήφους.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος δεν προτίθεται να ζητήσει τη σύγκληση της Ιεραρχίας για το θέμα, ωστόσο ενδεχομένως να αναγκαστεί να το κάνει αν πληθύνουν οι αντιδράσεις και οι πιέσεις εκ μέρους των Ιεραρχών.

Τα επίσημα αποτελέσματα επί τους άρθρου είναι τα εξής:

– άρθρο 3 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους): 151 «ΝΑΙ», 101 «ΟΧΙ», 19 «ΠΑΡΩΝ»

– άρθρο 3 παρ.2 (προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους): 151 «ΝΑΙ», 102 «ΟΧΙ», 19 «ΠΑΡΩΝ»

– άρθρο 3 παρ. 3 (κατάργηση παραγράφου): 167 «ΝΑΙ», 101 «ΟΧΙ», 4 «ΠΑΡΩΝ»

– άρθρο 3 (εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης) (προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους): 153 «ΝΑΙ», 115 «ΟΧΙ», 4 «ΠΑΡΩΝ»

Αντίθετη η Αρχιεπισκοπή

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Διεθνούς Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, στο άκουσμα της αρχικής είδησης ότι το εν λόγω άρθρο έλαβε 150 ψήφους, εκκλησιατικές πηγές ανέφεραν ότι πάγια θέση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν να μην υπάρξει καμία αλλαγή στο άρθρο 3 του Συντάγματος και καμία αναφορά στο προοίμιο του Συντάγματος περί ουδετερόθρησκου κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ