Back to top

Στην Ουρουγουάη λατρεύουν τον ελληνικό πολιτισμό..

11/04/2021 - 16:31

Η Ουρουγουάη είναι η δεύτερη μικρότερη, ανεξάρτητη χώρα της Νότιας Αμερικής και μία από τις πλέον σταθερές οικονομικά και πολιτικά χώρες. Περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας ζει στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη, το Μοντεβιδέο. Οι ίδιοι οι πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως ¨Ελληνολάτρες” και όχι απλά σαν Φιλέλληνες. Ποια όμως ήταν τα γεγονότα που οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του υπέρμετρου θαυμασμού και αγάπης για την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό;

Οι πρώτοι Έλληνες στην Ουρουγουάη

Έρευνες έχουν καταγράψει ότι ο πρώτος Έλληνας που εγκαταστάθηκε στην Ουρουγουάη ήταν ο Χειμαριώτης Δημητρίου το 1687.Σχεδόν δύο αιώνες αργότερα το 1825, ο Αντώνης Βαρκάς από τα Δωδεκάνησα φαίνεται να είχε πάρει μέρος στην εκστρατεία που οργάνωσαν 33 Ουρουγουανοί για να απελευθερώσουν τη χώρα τους από τη βραζιλιάνικη κατοχή. Καθοριστικής σημασίας στάθηκαν οι γνώσεις του και η βοήθειά του στην επιτυχημένη έκβαση αυτής της εκστρατείας. Μέχρι σήμερα αναφέρονται ως οι 33 ήρωες. Υπήρξαν και άλλοι πολλοί Έλληνες που βοήθησαν τους αγώνες για την ανεξαρτησία της χώρας. Όπως ο καπετάνιος Γεώργιος Καρδάσης, όπου το 1849 υπήρξε κυβερνήτης πλοίου σε πολλές μάχες.

Πολλά χρόνια αργότερα, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 πολλοί Έλληνες μετανάστευσαν στην Ουρουγουάη για να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη. Στην αρχή εργάσθηκαν σε βαριές και απαιτητικές δουλειές όπως στα σφαγεία ή σε εργοστάσια κατασκευής πέτρας. Όμως σταδιακά με το πείσμα, τον εργατικότητα  και την εμπειρία επαγγελμάτων που γνώριζαν στην πατρίδα, δημιούργησαν μικροεπιχειρήσεις που με τα χρόνια αναπτύχθηκαν και εξαπλώθηκαν  σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Οι παραπάνω καταγραφές αποτελούν τα πρώτα βήματα στο χτίσιμο μίας σχέσης αγάπης και θαυμασμού προς το ελληνικό στοιχείο.

Ουρουγουάη

Πηγή εικόνας: www.ellines.com

Ελληνική κοινότητα Ουρουγουάης

Η Ελληνική Κοινότητα Ουρουγουάης, ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1916 και ήταν η πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη οργανωμένη δομή των Ελλήνων στη Νότια Αμερική. Όλα αυτά τα χρόνια η Ελληνική κοινότητα έχει συμβάλλει τα μέγιστα ώστε να αναπτυχθεί ο φιλελληνισμός. Σημαντικοί Έλληνες όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Νικόλαος Κονιαλίδης, οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στο Μπουένος Άιρες αλλά είχαν επαγγελματικές συναλλαγές με την Ουρουγουάη, στήριξαν την Ελληνική κοινότητα.

Κυριότερος ευεργέτης της, υπήρξε ο Κωνσταντίνος  Κονιαλίδης, ο οποίος δημιούργησε τη μεγαλύτερη προπολεμική επιχείρηση της Ουρουγουάης  στο Μοντεβιδέο. Ακόμα και σήμερα η οικογένειά του συνεχίζει να βοηθά την Ελληνική κοινότητα.

Στο προαύλιό της βρίσκεται η μοναδική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Επίσης διαθέτει σχολείο με Έλληνες δασκάλους, χορευτικό συγκρότημα, γήπεδα ποδοσφαίρου και βόλεϊ.

Σήμερα οι Έλληνες στην Ουρουγουάη απαριθμούνται περίπου στους 6.000 κατοίκους. Είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς αλλά εξακολουθούν και στηρίζουν ένθερμα τα ήθη και έθιμα της Ελλάδας. Έχουν καταφέρει να μεταλαμπαδεύσουν στους Ουρουγουανούς την αγάπη τους και την περηφάνια τους  για τον ελληνικό πολιτισμό.

Πηγή εικόνας: www.ellines.com

Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”

Το σημαντικό έργο της Ελληνικής κοινότητας, ενίσχυσε η δημιουργία του ιδρύματος ¨Μαρία Τσάκος¨ το 1976. Ο καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος ενθουσιάστηκε από την ελληνολατρία των Ουρουγουανών. Ανακάλυψε ένα λαό με ιδιαίτερη καλλιέργεια και κυρίως ένα λαό, λάτρη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Ένα λαό, πρόθυμο δέκτη της ελληνικής παράδοσης.

Το ίδρυμα συνεχίζει μέχρι σήμερα την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας δωρεάν. Από τις αίθουσές του έχουν περάσει τουλάχιστον 4.οοο μαθητές. Επιπλέον στόχος του ιδρύματος είναι και η ενδυνάμωση της πολιτιστικής κουλτούρας μεταξύ Ελλάδας και των ισπανόφωνων λαών της Λατινικής Αμερικής.

Έντονη η ελληνική παρουσία στην Ουρουγουάη

Στο Μοντεβιδέο υπάρχουν 23 δρόμοι που έχουν δανειστεί τα ονόματά τους από αρχαίους φιλοσόφους, όπως το άγαλμα του φιλόσοφου Σωκράτη που κοσμεί την είσοδο της Εθνικής βιβλιοθήκης. Ενώ ο κεντρικός δρόμος της πρωτεύουσας ονομάζεται “Grecia”. Υπάρχουν ακόμα δύο πλατείες που έχουν ελληνικά ονόματα όπως “Πλατεία της Αθήνας” και “Πλατεία της Ελλάδας”. Προτομή του Ομήρου, βρίσκεται σε πάρκο που ονομάζεται Αθήνα. Επίσης στη πρόσοψη νεοκλασικού κτηρίου αναγράφεται η λέξη “Αθηναίος”. Οι Ουρουγουανοί έχουν γνώση για το σύγχρονο, ελληνικό κόσμο των γραμμάτων και τεχνών. Σε κάθε βιβλιοπωλείο της χώρας υπάρχουν τα άπαντα του Νίκου Καββαδία, του Ρίτσου και του Καβάφη.

Ακόμα και ένα δημόσιο σχολείο που ονομάζεται “Grecia” και οι μαθητές είναι Ουρουγουανοί, γιορτάζουν την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου. Απαγγέλουν ποιήματα, ψέλνουν τον ελληνικό εθνικό ύμνο και γιορτάζουν με σεβασμό τις σημαντικές ελληνικές επετείους.

Η Ουρουγουάη είναι μια χώρα τόσο μακριά από την Ελλάδα, αλλά τόσο κοντά συναισθηματικά. Κάθε Έλληνας  νιώθει υπερηφάνεια, χαρά και συγκίνηση για τα έμπρακτα δείγματα αγάπης για τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία που δείχνουν οι πολίτες αυτής της χώρας.