Περίπου το 1790 ιδρύθηκε στην Καισάρεια (Kayseri για τους Τούρκους) μια βιβλιοθήκη που είναι «φύλακας» σπάνιων χειρογράφων. Στις προθήκες του πολιτιστικού ιδρύματος Raşit Efendi βρίσκονται ιστορικής αξίας έγγραφα και ιστορικά κειμήλια, πολλά από τα οποία έχουν παραμείνει αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου – φοιτητές, ερευνητές και ακαδημαϊκοί την επισκέπτονται συχνά αναζητώντας πληροφορίες για τη θρησκεία, τη λογοτεχνία, την ιστορία και τη γεωγραφία στα αραβικά και τα περσικά.
Ρεπορτάζ του Anadolu αναφέρει ότι στις συλλογές της βιβλιοθήκης υπάρχουν 8.520 έργα, εκ των οποίων τα 2.052 είναι χειρόγραφα.
Ο Ρασίτ εφέντης, το όνομα του οποίου δόθηκε στη βιβλιοθήκη, ήταν μέλος του γραφείου μεταφραστών της Υψηλής Πύλης, και είχε όνειρο να δημιουργηθεί μια τέτοια δομή στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Μάλιστα, το πρωτότυπο χειρόγραφο στο οποίο αναφέρεται η επιθυμία του φυλάσσεται μέχρι σήμερα. Μεταξύ άλλων σημαντικών κειμηλίων είναι και τα έργα που τυπώθηκαν στο τυπογραφείο του Ιμπραήμ Μουτεφερίκα, ο οποίος ήταν εξέχουσα προσωπικότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διπλωμάτης, εκδότης και ιστορικός.