Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, το οποίο παρουσιάστηκε χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών για τις 120 δόσεις, στο υπουργείο Οικονομικών.
Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε πως το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης αυτής είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής δηλαδή το κούρεμα του κεφαλαίου με τον επαναπροσδιορισμό της οφειλής.
Το δεύτερο καινοτόμο στοιχείο είπε η κ. Αχτσιόγλου είναι το κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85%. Η εξόφληση θα γίνεται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.
Επίσης ανέφερε πως με το νομοσχέδιο αυτό ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα των δικαιούχων σύνταξης χηρείας.
Η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα γίνουν οι ρυθμίσεις των χρεών στην εφορία ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε τη ρύθμιση αυτή ανάσα για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν οφειλές στους δήμους. Στη ρύθμιση υπάγονται όλοι ανέφερε και τόνισε πως υπάρχει πλάνο διαγραφής προσαυξήσεων.
Ευ.Τσακαλώτος: Στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις μπορούν να ενταχθούν όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα (3,9 εκατομμύρια οφειλέτες) και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
Έως τις 28 Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα φυσικά και νομικά πρόσωπα να ενταχθούν στη ρύθμιση για έως 120 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έως 31/12/2018 στην εφορία. Η πλατφόρμα ανοίγει για μεν τα φυσικά πρόσωπα στις 14 Μαΐου και για δε τα νομικά πρόσωπα στις 16 Μαΐου, υπό την αίρεση ότι το νομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο στη Βουλή θα έχει ψηφιστεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Όπως ανακοίνωσαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, για τα φυσικά πρόσωπα θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και κριτήρια τέκνων και όχι περιουσιακά κριτήρια.
1.Μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα (είναι περίπου 3,9 εκατομμύρια οφειλέτες) και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ως εξής:
*Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα υπάρχουν έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Για οφειλές έως 3.000 ευρώ σε αυτήν την κατηγορία των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, δεν θα υπάρχουν προσαυξήσεις και τόκοι.
*Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, θα ισχύει προοδευτική κλίμακα συντελεστών με βάση την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, σε συνάρτηση με το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής. Για όσους βαρύνονται με τέκνα, ο συντελεστής θα μειώνεται, προκειμένου ο αριθμός των δόσεων να είναι μεγαλύτερος. Και για τους οφειλέτες αυτούς, το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσεις δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ.
*Σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής της ρυθμιζόμενης οφειλής προβλέπεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής λιγότερου αριθμού δόσεων από ό,τι δικαιούται ο φορολογούμενος, θα ισχύουν μειώσεις έως 90% στα ποσά των προσαυξήσεων και των τόκων. Ο ελάχιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης ορίζεται στις 18.
*Τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων, θα είναι τα πραγματικά δηλωθέντα και όχι αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
2.Για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα:
* Οι οφειλές που προέρχονται από τακτικές αιτίες (π.χ. φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 18 μηνιαίες δόσεις.
*Οι έκτακτες οφειλές (π.χ. από φόρους κληρονομιών, εφάπαξ ποσά προστίμων κ.λπ.), θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 30 μηνιαίες δόσεις.
*Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι 30 ευρώ.
*Στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής της ρυθμιζόμενης οφειλής, θα προβλέπεται διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής της αποπληρωμής σε λιγότερες δόσεις, θα προβλέπονται μειώσεις στις προσαυξήσεις και τους τόκους.
Γενικότερα:
*Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλοι οι φορολογούμενοι, εκτός από αυτούς που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία.
*Οι οφειλέτες μπορούν, εάν θελήσουν, να εντάξουν στη νέα ρύθμιση και ήδη ρυθμισμένες οφειλές τους, ενταγμένες στις «πάγιες ρυθμίσεις» των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.
*Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα προβλέπεται αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ.), ενώ θα μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα.
*Στην περίπτωση όπου ο οφειλέτης δεν θα έχει πληρώσει εμπρόθεσμα δύο συνεχόμενες δόσεις, θα χάνει τη ρύθμιση.
Σύμφωνα με παραδείγματα που παρέθεσε η κ. Παπανάτσιου:
1. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 10.00 ευρώ και συνολική οφειλή 3.600 ευρώ. Η ρύθμιση γίνεται σε 120 δόσεις των 30 ευρώ (διότι το εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ).
2. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 21.000 ευρώ και συνολική οφειλή 30.000 ευρώ. Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:
Έως τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0.
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 4% = 200 ευρώ
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 6% = 300 ευρώ.
Για τα τελευταία επιπλέον 1.000 ευρώ Χ 8% = 80 ευρώ.
'Αρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 580 ευρώ.
'Αρα, μηνιαία ικανότητα 580 / 12 = 48,33 ευρώ.
'Αρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 30.000 ευρώ / 48,33 = 620.
'Αρα, η ρύθμιση είναι στον μέγιστο δυνατό αριθμό, στις 120 δόσεις.
3. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 ευρώ και οφειλή 6.000 ευρώ.
Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:
Έως τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0.
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 4% = 200 ευρώ.
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 6% = 300 ευρώ.
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 Euro Χ 8% = 400 Euro
Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 10% = 500 ευρώ.
'Αρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.400 ευρώ.
'Αρα, μηνιαία ικανότητα 1.400 / 12 = 116,67 ευρώ.
'Αρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 ευρώ / 116,67 = 51,42, άρα 51 δόσεις.
'Αρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 51 δόσεις.
4. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 ευρώ, οφειλή 6.000 ευρώ και ένα (1) τέκνο.
Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:
Έως τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0.
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (4-1)=3% = 150 ευρώ.
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (6-1)=5% = 250 ευρώ.
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (8-1)=7% = 350 ευρώ.
Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (10-1)=9% = 450 ευρώ.
'Αρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.200 ευρώ.
'Αρα, μηνιαία ικανότητα 1.200 / 12 = 100 ευρώ.
'Αρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 ευρώ / 100 = 60 δόσεις.
'Αρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 60 δόσεις.
Σύμφωνα επίσης με όσα ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών:
*Τα νομικά πρόσωπα (κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση ανέρχονται σε 104.000 τον αριθμό, ενώ οι συνολικές οφειλές τους οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ. Από τις οφειλές αυτές, τα 17 δισ. ευρώ είναι ποσά που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ ανά οφειλέτη.
*Όσα νομικά πρόσωπα έχουν ήδη ενταχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Όσα όμως νομικά πρόσωπα δεν έχουν ακόμη λάβει ακόμη έγκριση για ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μπορούν να επιλέξουν είτε την ένταξή τους στη ρύθμιση είτε την παραμονή τους στον εξωδικαστικό.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι οι θεσμοί αγωνιούν εάν με τη ρύθμιση υπάρξει ζημία στην «κουλτούρα πληρωμής». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «θα εξηγήσουμε στους θεσμούς (ότι δεν προκαλείται ζημία στην «κουλτούρα πληρωμής») και επειδή έχουμε επιχειρήματα δεν θα υπάρξει πρόβλημα). Ενώ, από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε πως το νομοσχέδιο (για τη ρύθμιση οφειλών σε εφορία, ταμεία και ΟΤΑ) θα κατατεθεί αύριο και θα ψηφιστεί κανονικά. Θα υπάρξει, πρόσθεσε, απλή ενημέρωση των θεσμών για την «κουλτούρα πληρωμής».
Όσον αφορά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τη ρύθμιση, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε πως θα υπάρξει εφέτος βελτιωμένο αποτέλεσμα στα ταμεία ύψους 50 εκατ. ευρώ και 160 εκατ. ευρώ σωρευτικά το 2020. Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε (ερωτηθείς εάν οι πολίτες έχουν τη ρευστότητα να ανταποκριθούν σε όλες τις ρυθμίσεις) ότι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος. Και πως αυτό που διαπίστωσε στην πρόσφατη περιοδεία του σε Ιωάννινα και Γρεβενά ήταν οι πολίτες που έλεγαν «δεν είμαστε τζαμπατζήδες, βοηθήστε μας να πληρώσουμε».
Όπως δε εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, το νομοσχέδιο έχει μια βασική λογική για τρεις κατηγορίες πολιτών:
*Αυτοί που ζορίζονται, θέλουν να πληρώσουν τα χρέη τους, αλλά δεν μπορούν.
*Αυτοί που έχουν «ματώσει» για να μπορούν να πληρώσουν. Αυτούς πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με σεβασμό, είπε ο υπουργός, δηλώνοντας ότι στο συγκεκριμένο σημείο συμφωνεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και επανέλαβε ότι κοιτάζουν την επαναφορά της έκπτωσης για την εφάπαξ πληρωμή φόρου.
*Αυτοί που είναι κακοπληρωτές, καθώς έχουν μεν τα χρήματα, αλλά προσπαθούν να αποφύγουν την πληρωμή των οφειλών τους.
Να μην καταθέσει πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολλάκη, κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Εάν το κάνει», είπε, «θα είναι πολύ μεγάλο λάθος, διότι όταν ο λαός θέλει να ακούσει αυτά τα θετικά μέτρα (σ.σ. το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις), θα σταματήσει η συζήτηση για μια αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης. Να συζητήσουμε τα άλλα μέτρα που θα ανακοινωθούν εντός ολίγων ημερών. Έτσι, να γίνει μια αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης».
Σημειώνεται ότι ο υπουργός προανήγγειλε ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει το νέο πακέτο των θετικών μέτρων που θα δημοσιοποιηθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Κάνοντας στην εισαγωγική ομιλία του και μια αναδρομή στο παρελθόν, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι την άνοιξη του 2017 η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης πέρασε δύσκολες στιγμές. «Ήταν από τις δύσκολες στιγμές», ανέφερε, «ήταν η εποχή που κάναμε έναν ακόμη συμβιβασμό με τα μέτρα και τα αντίμετρα. Από εκείνη τη στιγμή, υπάρχει αλλαγή του κλίματος, και αυτή- ειδικά από το καλοκαίρι του 2017- ήρθε ως αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής και ενός συγκεκριμένου προγραμματισμού με επιχειρήματα».
Συνέχισε δε, λέγοντας ότι «είναι δύσκολο να σας εξηγήσω τη στενοχώρια της κοινοβουλευτικής ομάδας για την ψήφιση για τη μείωση των συντάξεων. Όμως καταφέραμε ύστερα από δύο χρόνια να μην μειωθούν οι συντάξεις. Καταφέραμε επίσης το καλοκαίρι του 2018 να φύγουμε από το πρόγραμμα, ενώ καταφέραμε να βγούμε 3,5 φορές στις αγορές. Καταφέραμε, επίσης, στον προϋπολογισμό του 2018 και του 2019 να έχουμε την πρώτη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων 10 ετών. Αυτό το κάναμε με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών του ελληνικού λαού. Τώρα βλέπουμε τους καρπούς συγκεκριμένης προσέγγισης και στρατηγικής».
Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η κυβέρνηση πέτυχε μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό μας δίνει 10- 15 χρόνια που έχουμε χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες. Το πολιτικό σύστημα οφείλει αυτά τα 10- 15 χρόνια να μην πάνε χαμένα και να μην συνεχίσει αντιπαραθέσεις που δεν είναι πάνω στα προστάγματα. Δεν πρέπει να γυρίσουμε στην ψεύτικη ανάπτυξη πριν το 2009 και στις συνθήκες κρίσης».
Κατέληξε λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις, μαζί με την επιστροφή της ανάπτυξης και τα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα σε εξαγωγές και μεταποίηση, δείχνουν πως η Ελλάδα επιστρέφει σιγά- σιγά σε μια κανονικότητα. Δεν θριαμβολογούμε. Αλλά πρέπει να ξέρει και ο πολίτης την πρόθεσή μας να αμβλυνθούν τα προβλήματα».
Αλ. Χαρίτσης: Ρύθμιση ανάσα για τους οφειλέτες σε δήμους. Εξόφληση οφειλών με έως 100 δόσεις και δυνατότητα έως και ολικής διαγραφής των προσαυξήσεων
Ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα με έως 100 δόσεις και με δυνατότητα μείωσης έως και πλήρους διαγραφής των προσαυξήσεων περιλαμβάνει τροπολογία που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, που παρουσίασαν από κοινού οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου και Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.
Η ρύθμιση αφορά οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων από τέλη, φόρους, δικαιώματα, εισφορές, καθώς και από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και των πρόστιμα αυτών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα (π.χ. Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης), που έχουν βεβαιωθεί στο παρελθόν ή θα βεβαιωθούν τους επόμενους δύο μήνες. Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται μετά από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού προσώπου, το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση της ρύθμισης στο ΦΕΚ.
Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα αφενός σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες να ανταποκριθούν σε χρονίζουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις και αφετέρου στους ίδιους τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, να αυξήσουν σημαντικά τη ροή των εσόδων τους και να εισπράξουν απαιτήσεις που επί μακρό χρόνο δεν εξυπηρετούνταν. Οι συνολικές οφειλές προς τους δήμους, σύμφωνα με στοιχεία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, που επικαλέστηκε ο υπουργός Εσωτερικών, είναι περίπου 2,7 εκατ. ευρώ , ενώ μαζί με τα νομικά τους πρόσωπα το ποσό υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ.
Οι οφειλές θα καταβάλλονται με απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους. Το ποσοστό της απαλλαγής εξαρτάται από τον αριθμό των δόσεων της εξόφλησης. Όσο λιγότερες οι δόσεις τόσο μεγαλύτερη η απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, ενώ αν εξοφληθούν εφάπαξ η απαλλαγή είναι ολική (100%).
Εάν εξοφληθούν από δύο έως 24 δόσεις, το «κούρεμα» είναι κατά ποσοστό 80%, από 25 έως 48 δόσεις, απαλλάσσεται το 70%, σε 49 έως 72 δόσεις, η μείωση προσαυξήσεων είναι της τάξης του 60%, ενώ αν οι οφειλές εξοφληθούν από 73 έως 100 δόσεις, ο οφειλέτης διαγράφεται το 50% των προσαυξήσεων.
Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες (τουλάχιστον 20 ευρώ) εκτός της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων.
Η ρυθμιζόμενη οφειλή εξοφλείται εφάπαξ ή η πρώτη δόση της καταβάλλεται μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υπαγωγής στη ρύθμιση, διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη. Επίσης η ρύθμιση της οφειλής καταργείται αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει τρεις συνεχόμενες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, δεν υποβάλει στο δήμο τις προβλεπόμενες δηλώσεις για την επιβολή του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων και του τέλους παρεπιδημούντων, μαζί με τις περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. και το εκκαθαριστικό Φ.Π.Α., ή έχει υποβάλει αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.
Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνσή με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης, από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση για χρέη στους δήμους αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια ανάλογης ρύθμισης του υπουργείου Εσωτερικών το 2017, ωστόσο, κρίθηκε αναγκαία η νέα ρύθμιση, καθώς σημαντικός αριθμός οφειλετών δεν υπέβαλε σχετική αίτηση εξαιτίας περιορισμένης χρονικής διάρκειας της δυνατότητας υπαγωγής στη ρύθμιση εκείνη, όσο και λόγω ελλιπούς σχετικής ενημέρωσης από τους δήμους.
Έφη Αχτσιόγλου: Οι ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και τους ΟΤΑ, είναι μέτρα κοινωνικής ανακούφισης
Έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019, θα έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες που έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίες δημιουργήθηκαν, μέχρι τα τέλη του 2018, να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση σε έως 120 δόσεις, δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, σχετικά με το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση σε έως 120 δόσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), το οποίο θα κατατεθεί αύριο, Δευτέρα 6 Μαΐου, στη Βουλή.
«Με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε αύριο στη Βουλή, η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει εμπράκτως ότι η περίοδος, μετά τον Αύγουστο του 2018, είναι μία διαφορετική περίοδος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και τους ανθρώπους του μόχθου. Πλέον, μπορούμε με μεγαλύτερη ευχέρεια να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε πολιτικές υποστήριξης των λαϊκών στρωμάτων, που υπέστησαν τα περισσότερα πλήγματα την περίοδο της κρίσης είτε λόγω των πολιτικών λιτότητας είτε λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματός τους. Οι ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και τους ΟΤΑ, είναι μέτρα κοινωνικής ανακούφισης. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ακουμπά πραγματικά την καθημερινότητα εκατομμυρίων χιλιάδων συμπολιτών μας και δίνει μεγάλη "ανάσα"» σχολίασε η υπουργός Εργασίας, ενώ συμπλήρωσε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε 1,3 εκατομμύρια οφειλέτες να κλείσουν οριστικά τις πληγές του παρελθόντος.
Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής. Όπως εξήγησε, οι ασφαλισμένοι που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το κεφάλαιο της οφειλής τους. «Το κούρεμα της βασικής οφειλής θα προκύψει από επανυπολογισμό της οφειλής του ασφαλισμένου, η οποία έχει δημιουργηθεί από το 2002 και μετά, στη βάση της κατώτατης εισφοράς που ορίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Επίσης, θα γίνει κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%. Στη συνέχεια, θα προκύψει μία νέα οφειλή μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65%, η οποία θα μπορεί να εξοφλείται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι όλες οι οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν, μέχρι τα τέλη του 2018, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Συγκεκριμένα, είπε ότι στη ρύθμιση εντάσσονται φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως αν ασκούν εμπορική δραστηριότητα, χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. «Επιπλέον, υπάγονται και οι εργοδοτικές οφειλές, δηλαδή οι οφειλές των επιχειρήσεων και των εργοδοτών από την απασχόληση των μισθωτών τους. Ειδικά, για τις οφειλές των επιχειρήσεων, δεν θα γίνεται κούρεμα βασικής οφειλής, ωστόσο, αυτό που προβλέπει η ρύθμιση, είναι ότι θα υπάρχει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100%, αν προχωρήσουν σε εφάπαξ εξόφληση και κούρεμα προσαυξήσεων κατά 50%, αν προχωρήσουν σε εξόφληση με δόσεις. Ειδικά, για τους αγρότες, η ρύθμιση προβλέπει ότι θα γίνεται διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100% και θα εξοφλούν την οφειλή τους σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ρύθμιση θα έχει ένα πολύ μεγάλο ευεργέτημα για περίπου 80.000 «εγκλωβισμένους» ασφαλισμένους, οι οποίοι, ενώ έχουν συμπληρώσει τις υπόλοιπες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, λόγω οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία. «Με τη ρύθμιση, όμως, θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη και με μία μικρή παρακράτηση που θα γίνει στη σύνταξή τους σε έως 120 δόσεις, θα εξοφλήσουν και την οφειλή τους. Ειδικά, για τους αγρότες, αλλάζει το όριο της οφειλής προς το ευνοϊκότερο. Δηλαδή, η οφειλή που μπορεί να έχει ένας αγρότης σήμερα, για να μπορέσει να λάβει τη σύνταξή του, είναι 4.000 ευρώ και το ανεβάζουμε στις 6.000 ευρώ για όσους μπουν στη ρύθμιση, προκειμένου να καλυφθούν οι περισσότεροι» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.
Όπως είπε, η διαδικασία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνεται, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), η οποία θα ανοίξει αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου και τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ.
Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εξαιρετικά ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας. Όπως ανέφερε, «καταργούνται τα ηλικιακά όρια στις συντάξεις χηρείας, αυξάνεται το ποσό της σύνταξης χηρείας από το 50% στο 70%, τα τέκνα του θανόντος θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το ποσό από τη σύνταξη χηρείας που τους αναλογεί, μέχρι τα 24 έτη και θα συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, μέχρι τα 35 έτη. Τέλος, αλλάζει η ελάχιστη χρονική διάρκεια γάμου, για να δικαιούται κάποιος σύνταξη χηρείας, από τα πέντε στα τρία έτη».
Στη συνέχεια, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και σε εργασιακές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου. Συγκεκριμένα, είπε: «Για πρώτη φορά, θεσπίζουμε το βάσιμο λόγο για τις απολύσεις. Πλέον, οι απολύσεις πρέπει να είναι αιτιολογημένες, προκειμένου να είναι έγκυρες».
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στην κατάσταση που παρέλαβε το ασφαλιστικό η κυβέρνηση το 2015, κάνοντας λόγο για απόλυτη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. «Η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε ένα υπερχρεωμένο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ είχε προχωρήσει σε 12 οριζόντιες διαδοχικές περικοπές των συντάξεων και αφήνοντας, ταυτόχρονα, 400.000 απλήρωτες-εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Παραλάβαμε ένα εκρηκτικό μείγμα σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, το οποίο ήταν προβληματικό και στη διάρθρωσή του, καθώς είχε άπειρους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και των συντάξεων» σχολίασε η κ. Αχτσιόγλου, η οποία έκανε λόγο για ένα κατακερματισμένο σύστημα, στο οποίο δεν υπήρχε διαφάνεια ούτε δικαιοσύνη στις ρυθμίσεις του. «Το 2016, προχωρήσαμε σε μία μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία έθεσε, για πρώτη φορά, διαφανείς και δίκαιους κανόνες. Από το 2017 και μετά, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν στη βάση των πραγματικών εισοδημάτων τους. Πλέον, το σύνολο των ασφαλισμένων έχει ελαφρυνθεί σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα και αυτό φαίνεται και στη συνέπεια των πληρωμών τους» υποστήριξε η υπουργός Εργασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ